Vianoce s Kukučínom, Dostojevským, ale aj Čapkom či Dickensom

Vianoce s Kukučínom, Dostojevským, ale aj Čapkom či Dickensom

Poznáte tie vianočné chvíle, keď je už vonku hustá tma, za oknom poletuje tichý trblietavý sneh, v dome už viacerí odfukujú pokojne svoje sny a vy si nerušene sadáte k vianočnému stromčeku. Pozeráte na betlehem pod ním, blikotajúce betlehemské svetlo, možno privoniavate k čaju, lebo ešte aj ten vonia v tieto dni akosi vianočne či sviatočne, zakrývate sa teplou dekou a otvárate svoju obľúbenú knihu. My vás však pozývame, aby ste nechali svoje oči oddýchnuť počas takýchto chvíľ a zapli si Rádio Litera. Nezabudnite na nás ani cestou v aute na lyžovačku či počas predsviatočného upratovania a pečenia.

Spríjemnite si tieto chvíle vianočnými poviedkami od Kukučína, Laskomerského, Čapka, Dostojevského a Lagerlöfovej. Započúvať sa môžete aj do filmu Juraja Jakubiska Perinbaba, nebude chýbať Dickensova Vianočná koleda. Poprechádzať sa môžete s nami po vianočnej Orave, zavítať až pod Babu horu do rodiska Mila Urbana. Nebude chýbať fíčer o tradícii betlehemských hier, jasličkových pobožností a vianočného vinšovania.

V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na päť autorských textov s nezameniteľným spôsobom spracovania vianočnej témy. Budú z pera Martina Kukučína, Gustáva Kazimíra Zechentera- Laskomerského, Fiodora Michailoviča Dostojevského, Selmy Lagerlöfovej a Karla Čapka.

Martin Kukučín vás vo svojej poviedke Štedrý deň pozve prežiť sviatočné chvíle v neobyčajnej atmosfére rybárov, ktorí sa vyplavia na more naloviť čerstvé ryby. Poviedka je inšpirovaná autorovým pobytom na ostrove Brač. V réžii Jara Riháka vám ju prečíta Jozef Vajda.

So spisovateľom G. K. Zechenterom-Laskomerským sa prenesieme od utorka do čias našich predkov a pousmejeme sa nad detským maškrtníctvom. Pre rozhlas Laskomerského text upravil Pavel Hrúz. Poviedku pod názvom Pred sviatkami vám prečíta Martin Kolesár.

Od stredy si nenechajte ujsť vianočné poviedky Chlapček u Krista na Vianoce a Vianočný stromček a svadba, ktorých autorom je F. M. Dostojevskij. Sú až mrazivo pravdivé so silným sociálno-filozofickým rozmerom. Zaznejú v interpretácii Jána Galloviča.

Od Štedrého dňa vás pozývame na stretnutie s tvorbou predstaviteľky švédskeho novoromantizmu Selmou Lagerlöfovou, ktorej „dielo je preniknuté humanistickou vierou v človeka, vyniká skvelým realistickým rozprávačstvom, bohatou fantáziou, nadčasovou múdrosťou a morálnymi ponaučeniami." Vo vysielaní bude jej poviedka Legenda o vianočných ružiach, ktorú uvádzame v interpretácii Karola Machatu.

Na sviatok Narodenia Pána si začneme čítať brilantne napísané fejtóny Karla Čapka, ktoré odvysielame pod názvom Vianoce s Karlom Čapkom a prečíta ich Egon Tomajko. Čapek v nich odidealizuje pohľad na niektoré tradičné vianočné rekvizity - ako imelo, vianočné olovo. Povzbudí spisovateľov, aby sa nebáli hovoriť o božskom svetle. Nápadito odhalí rôzne typy ľudí podľa toho, ako zvyknú kupovať darčeky - tzv. ľahkomyseľné štedré typy, ktoré kupujú to, na čo im padne zrak, potom takí, čo opatrne vyzvedajú od blízkych, čo by chceli, iní sú priam metodickí a píšu si zoznamy plné vecí, ktoré aj tak sú pre tých druhých vlastne zbytočné :-). A viac vám neprezradíme..., zapnite si nás. Pri Karlovi Čapkovi môžete zostať aj vďaka jeho rozprávke pod názvom O Vianociach, ktoré nechceli prísť, ktorá bude vo vysielaní už od pondelka. Vyrozpráva vám ju František Kovár.

Atmosféra zimného počasia, pochovanie matky na Štedrý deň, motív hluchonemých detí a príbeh dievčatka v jaskyni - Kamilly - to všetko vás čaká v poviedke uzbeckého spisovateľa Timura Pulatova: Dievčatko v jaskyni. Poviedka zaznie v interpretácii Štefana Bučka.

Film Juraja Jakubiska Perinbaba vám ponúkame v rozhlasovej úprave Karola Trnku. Môžete sa tešiť na rozprávkový príbeh Jakuba a Alžbetky upravený podľa predlohy bratov Grimmovcov. Umelecký zážitok z hovoreného slova umocní hudba Petra Hapku. Vo vysielaní bude od stredy. O Perinbabe a ďalších kultových rozprávkach bude pásmo Zuzany Belkovej Z rozprávky do rozprávky v podaní Rasťa Piška. Vo vysielaní bude od utorka.

Vo vianočnom vysielaní nebude chýbať ani Charles Dickens a jeho Vianočná koleda. Podľa prekladu Magdy Žáryovej ju pre rozhlas pripravil Ján Bábik. V réžii Magdy Grandtnerovej v stereodramatizácii prózy účinkujú Karol Machata, Vladimír Krajňák, Július Paluš, Ján Gallovič, Július Vašek, Július Pántik, Viktor Blaho, Mária Dacejová, Jozef Šimonovič, Peter Bzdúch, Beňo Michalský a ďalší, 1989.

Poéziu vám vo vianočnom čase prinesie Vianočná rozprávka Kristy Bendovej v interpretácii Viery Strniskovej. „Hrejivé verše o jedličke dýchajú snehobielou idylou. Rozdávajú myšlienky o šťastí a zázraku. Mäkko pradú príbeh o zasnežených vetvičkách."

Do vianočnej atmosféry naplnenej ľudovou slovesnosťou a duchovnou poéziou vás pozývame v pásme Dohviezdny čas. Jeho prvá časť sa bude vysielať vo štvrtok a druhá časť v piatok. Pásmo pripravila Daniela Medzihradská. Verše Pavla Országha Hviezdoslava, Štefana Krčméryho, Milana Rúfusa a Daniela Faklu vám zarecitujú Emília Vášáryová a Vladimír Durdík. Spoluúčinkujú folklórne súbory z Komjatnej, Liptovskej Lúžnej, Liptovských Sliačov, Liptovskej Tepličky, Štrby, Važca a Liptovských Revúc. Slovom sprevádza Fedor Mikovič.

V Čriepkoch budete môcť ísť spolu s nami na potulky do minulosti rôznych slovenských regiónov. Vyberieme sa za starými slovanskými zvykmi v čase zimného slnovratu, prezradíme vám ako v ktorom regióne nazývali Štedrý deň a Štedrý večer, pripomenieme si niektoré vianočné pranostiky a v závere nebude chýbať ani tradičná povesť o Vianočnej noci na Čiernom hrade. Autormi pásma sú Ján Zaťko a Andrej Tusičišny.

Vo Zvonoch nad krajinou sa ocitnete na Orave v Rabčiciach, v rodisku spisovateľa Mila Urbana. Pod Babou horou v Hviezdoslavovej hájovni vás privítajú Miroslav Debnár a Marcela Čížová. Nemálo sa dozviete o tom, kde Milo Urban tvoril, aké bolo jeho detstvo, že bol synom hájnika a že sa stále navracal do tejto oravskej časti, najmä rád chodieval na Babu horu, kde už ako 11-ročný sprevádzal. V relácii budete počuť aj autentický hlas Mila Urbana, v ktorom sa vyznáva, ako veľmi mu chýbajú v Chorvátskom Grobe vrchy.

Od piatku bude vo vysielaní fíčer Márie Sarkovej a Jozefa Palaščáka Betlehemské hry. Dozviete sa v ňom veľa o tradícii betlehemských hier, jasličkových pobožností a vianočného vinšovania. V réžii Pavla Uhera účinkujú Peter Cibula a Adriana Ballová.

Vinšujeme Vám, milí naši poslucháči, v tieto vianočné sviatky, aby Vám dal Pán Boh šťastie, hojné božské požehnanie, hojnú úrodu, na peniažkoch rozmnoženie, na Rádiu Litera literárne potešenie a dobrého zdravia!

Autorka článku: Monika Kekeliaková, snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame