Dva týždne v žánri SCI-FI

Dva týždne v žánri SCI-FI

Máme dobrú správu pre viacerých, ktorí sa dožadovali kúska vedeckej fantastiky v našom vysielaní. A nebude jej iba kúsok, budú to celé dva týždne! Môžete sa tešiť na program plný sci-fi diel a ich autorov, hovoriacich počítačov, robotov či mimozemšťanov.

V pravidelnom cykle Čítanie na pokračovanie vám ponúkneme dve sci-fi knihy ruského spisovateľa Michaila Bulgakova. V prvom týždni to bude satirická utópia Osudné vajcia, ktorú vám bude čítať Miroslav Noga. Odohráva sa v nej príbeh profesora Persikova, ktorý náhodne objaví takzvaný Lúč života. Po počiatočnom nadšení však lúč začne pôsobiť inak, ako sa očakávalo a katastrofa na seba nenechá dlho čakať. Dielo je autorovou kritikou technologickej naivity. V druhom týždni si budete môcť vypočuť novelu Psie srdce, v podaní Dušana Jamricha. Bulgakov v nej opisuje príbeh uznávaného doktora, ktorý sa snaží pomocou mozgovej hypofýzy nájsť spôsob na omladnutie. Prvý pokus uskutoční na túlavom psovi, ale namiesto omladnutia sa pes začína meniť na ľudskú bytosť, ktorá svojím správaním, názormi a neslušným vyjadrovaním spôsobuje samé nepríjemnosti.

 

Významné miesto budú mať v najbližších dvoch sci-fi týždňoch aj rozhlasové hry. Začneme rozhlasovou adaptáciou hry Karla Čapka R.U.R., v ktorej rieši otázku ľudskej podstaty a protikladu človek – stroj v intenciách myšlienky „Civilizácia nie je vo veciach, ale v tom, ako ich používame.“ Vďaka R.U.R. sa udomácnilo slovo robot a rovnako ako ono pretrval aj humanistický odkaz jeho diela. V réžii Ladislava Hyžu z roku 1989 účinkujú Štefan Halás, Dagmar Sanitrová, Michal Gazdík, Tibor Frlajz, Matej Landl, Martin Horňák, Jindro Obšil, Ivan Giač, František Výrostko, Martin Kolesár, Ján Kožuch, Jana Oľhová a Oľga Páleníková.

 

Vypočujete si aj pôvodnú rozhlasovú drámu Ľuboša Machaja Harper, vy ste sa zbláznili. Autor v nej vyslal varovný signál o tom, čo sa môže stať, keď sa pod záštitou prežitia narušia všetky pravidlá spoločenského správania, ako sú etika, mravnosť a humánnosť vôbec. Účinkujú Ctibor Filčík, Ivan Romančík, Milan Kňažko a hlas počítaču prepožičal Pavol Mikulík.

 

V rozhlasovej hre pre mládež s názvom Seniopolis nám jej autorka Elena Králiková ponúka úsmevný pohľad na generačné problémy vo vzdialenej budúcnosti. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Zdena Studenková, Ľubo Roman, Mária Prechovská, Karol Machata, Eva Krížiková, Eva Rysová, Eduard Bindas. Oldo Hlaváček, František Dibarbora a Ján Klimo.

 

Budúci týždeň prinesie aj sci-fi príbeh o možnosti zneužívania vedeckých objavov. Opísal ho autor Eduard Odehnal vo svojej rozhlasovej hre Heslo znie: Albertus Magnus. V réžii Viktora Lukáča účinkujú Ivan Krivosudský, Viera Strnisková, Koloman Madi, Leopold Haverl, Stano Dančiak, Marián Labuda, Marián Gallo a Dušan Zimen.  

 

V našom programe sme nemohli obísť ani „otca vedeckej fantastiky“ – Julesa Verna. Jeho technické predpovede dodnes vyvolávajú neobvyklý úžas. Vypočujete si rozhlasovú hru pre mládež Cesta do stredu zeme, ktorú podľa jeho knihy pre rozhlas zdramatizoval Jakub Nvota, ale aj stereokompozíciu Deti kapitána Julesa Verna o živote a tvorbe zakladateľa žánru sci-fi, ktorý napísala Uršuľa Ferenčuková.

 

V krátkej rozhlasovej hre Mojmíra Grolla Kandidát sa hlavný hrdina dostane do nečakanej situácie, v ktorej si musí zvoliť medzi ľudským a robotickým. V hlavnej úlohe sa predstaví Matej Landl.

 

V našom vysielaní vám ponúkneme aj dostatok sci-fi poviedok. Môžete sa tešiť na dve krátke prózy jedného zo spoluzakladateľov vedeckej fantastiky Raya Bradburyho V tichom bezvetrí a Kus dreva, a jeho ďalšiu poviedku Chodec si vypočujete v cykle Svetová čítanka. Ďalej vám ponúkneme rozhlasovú poviedku Adolfa Lachkoviča Nekonečný dialóg. Dialógy môžu byť všelijaké a môže ich viesť ktokoľvek. V tejto j poviedke prebieha dialóg o zmysle života, o práci či o pôvode sveta medzi spisovateľom a robotom. V slovenskej  vedecko – fantastickej literatúre zaujal výrazné miesto aj spisovateľ Andrej Ferko. My vám ponúkneme jeho poviedku s názvom Planéta zrodu, ktorú interpretujú Anna Javorková a Miroslav Trnavský. Poviedka Marka Eliáša Susan a ja s nadhľadom hovorí o vzťahu medzi Susan – gazdinkou a sekretárkou v jednej osobe a rozprávačom príbehu. Ibaže – Susan nie je žena, ale obyčajný počítačový program. V stereočítaní poviedky Gabriela Halmu Mimozemšťan sa dokonca dozvieme o priamom strete človeka s mimozemskou civilizáciou. Účinkujú Vladimír Minarovič, Ján Valentík, Miroslav Trnavský a Peter Marcin. Na konci nášho dvojtýždňa si budete ešte môcť vypočuť poviedku Pavla Rankova Planéta ľudí zo zbierky My a oni / Oni a my. V réžii číta Vladimíra Kivadera číta Daniel Výrostek.

 

Rozhlasové hry a poviedky doplníme literárnymi pásmami a esejami.  Autorka Zuzana Belková sa vo svojom pásme Na začiatku nekonečna bude venovať spisovateľovi Isaacovi Asimovovi. Tri zákony robotiky, ktoré autor sformuloval v knihe Ja, robot, dodnes citujú mnohí autori vo svojich dielach. Vladimír Minarovič vám bude čítať z knihy esejí Petra Karvaša Prečo nemožno písať sci-fi. V literárnom pásme Virtuálna žena vám Ondrej Herec priblíži tvorbu poľského spisovateľa Stanislawa Lema, autora vynikajúcich vedecko-fantastických románov a poviedok. Zameria sa špeciálne na bizarné podoby lásky v jeho dielach. Vypočujete si aj pásmo z cyklu Ateliér O sci-fi literatúre. Vzniklo už v roku 1990 a jeho autor Dušan Vdovják sa v nej obzrie za viacerými aspektami žánru. Pocit zázraku – tak sa volá esej známeho slovenského teoretika literatúry science fiction Ondreja Herca. Cez túto metaforu sa pokúša poukázať na spojitosť medzi zázračnom, vedou a literatúrou, a odhaliť, akým spôsobom preniká do vedomia človeka myšlienka o dobývaní iných svetov. Danica Hollá – Terenová vo svojom pásme Douglas Adams – anglický stopár po našej galaxii, priblíži život a dielo tohto významného spisovateľa, autora slávnej sci-fi knihy Sprievodca stopára po galaxii. V literárnom pásme Slovenská próza na prelome tisícročí s podtitulom Science fiction / Cyberpunk vám predstavíme niektorých slovenských spisovateľov, ktorí sa venujú vo svojich dielach témam sci-fi, napr. Pavol Rankov, Peter Šulej či Michal Hvorecký. Vypočujete si aj ukážky z diel Elektronik café a Lovci a zberači. Pásmo autorský pripravil Patrik Oriešek.


V našom vysielaní neobídeme ani humor. Pozývame vás počúvať napríklad humoristicko-satirické pásmo My, roboti, to máme ťažké. Z tvorby autorov sci-fi literatúry ho pre rozhlas pripravili Dušan Kováč a Bohuslav Brindza. Účinkujú Pavol Mikulík, Ivan Krajíček, Oľga Šalagová, Emília Vášáryová, Ivan Letko, Karol Machata, Ján Valentík, Vlado Kostovič, Eduard Bindas, Pavol Topoľský a Július Paluš. Ďalšie humoristicko-satirické pásmo Robota s robotmi vás opäť prenesie do vtipných situácií na hranici vedecko-technologického pokroku. Jeho autorom je Berco Trnavec a účinkujú v ňom Juraj Slezáček, Vladimír Durdík, Eduard Bindas, Zuzana Rogelová, Ján Gallovič, Vladimír Minarovič, Soňa Ulická, Ivan Laca, Michal Igaz a Lucia Hodálová.

„Nech vás Sila sprevádza!”

Autor článku: Martin Šenc, foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame