Týždeň víťazov Anasoft litera

Týždeň víťazov Anasoft litera

Práve dnes sa v Bratislave začína Anasoft litera fest, ktorý je súčasťou prestížnej literárnej ceny Anasoft litera. V rámci tejto akcie sa predstavia všetci autori, ktorých knihy boli ohodnotené odbornou porotou ako najlepšie prózy vydané v uplynulom roku. My vám pri tejto príležitosti prinášame jedinečný tematický týždeň. Predstavíme vám v ňom všetkých doterajších víťazov tejto ceny.

Veronika Šikulová
Priestor v našom pravidelnom cykle Čítanie na pokračovanie sme tento raz venovali poslednej víťazke ceny Anasoft litera Veronike Šikulovej a jej knihe Medzerový plod. Literárny vedec Radoslav Passia sa vyjadril, že ide o autorkinu najprepracovanejšiu, dá sa povedať aj najlepšiu knihu. Vo svojej rozhlasovej recenzii uvádza, že Šikulová v nej „skĺbila svoje „staré“ prednosti: veľký pozorovací talent, zmysel pre detail, citlivosť k jazyku, obraznosť, humor aj expresivitu s devízou, ktorú sme u nej doposiaľ až tak nevybadali, teda so schopnosťou podriadiť svoj dosť živelný rozprávačský naturel disciplíne väčšieho, románového celku.“ V réžii Mileny Lukáčovej číta Ľubica Očková.

Pavel Vilikovský
Dvojnásobného víťaza literárnej ceny Anasoft litera Pavla Vilikovského predstavíme vďaka rozhlasovej dramatizáciu jeho diela Pes na ceste. Vôbec prvá dramatizácia tejto útlej rozsahom, ale obsahom nabitej novely je dielom mladej autorky Lenky Garajovej, ktorá práve vďaka generačnej priepasti dokáže s Vilikovského nadhľadom pracovať naozaj s nadhľadom. V hlavných úlohách sa predstaví Ján Gallovič a Edita Borsová. V programe uvedieme aj Vilikovského esej Tvorba duchom v podaní Jána Kronera.

Víťo Staviarsky
Autor, ktorý sa narodil v Prešove, bol finalistom Anasoft litera už trikrát. Až na tretí pokus, s knihou Kale topanky, sa mu podarilo stať jej ôsmym laureátom. V našom programe si vypočujete pásmo z cyklu Krajina kníh o autorovom živote, o knihe Kale topanky spolu s ukážkami, ktoré číta Michal Ďuriš, a recenziou z pera Petra Karpinského. Okrem pásma si vypočujete aj viaceré Staviarskeho Grotesky v cykle Miniromán. Interpretuje ich Michal Šoltész.

Marek Vadas
Vadas získal cenu Anasoft litera v roku 2007 za svoju knihu Liečiteľ. Spolu s týmto autorom sa prenesieme do sveta fantázie a bizarných afrických reálií. Prostredníctvom dvoch krátkych poviedok Liečiteľ a Raz hnedá, raz čierna nazrieme do sveta, v ktorom vládnu iné zákony racionality a vnímania skutočnosti ako v tom našom. Číta Robo Roth.

Alta Vášová
Víťazka ceny Anasoft litera z roku 2009 sa narodila v Zakarpatskej Ukrajine v rodine inžiniera. Je plodnou autorkou, napísala už niekoľko kníh, filmových scenárov či divadelných hier. V tomto týždni vám zo zbierky jej poviedok Osudia Helena Geregová prečíta poviedku Sestričky. Do vysielania sme však pripravili aj pásmo z cyklu Rubikon autorky Ivice Ruttkayovej Ostrovy nepamäti a ženských spomienok. Venuje sa knihe, za ktorú autorka cenu získala a Vášovej myšlienkam v nej, v ktorých zvláštnym spôsobom načiera do vlastnej autobiografie a podáva originálny obraz autentickej spisovateľskej aktivity.

Balla
Oceňovaný novozámocký spisovateľ bol finalistom Anasoft litera už štyrikrát. Na víťazstvo premenil v poradí druhú nomináciu v roku 2012 s knihou V mene otca. Balla zaujme predovšetkým nekonvenčnými témami a ponorom do najhlbších priestorov duše. Blízka je mu irónia či paródia a jeho rozprávačská poloha si získa predovšetkým sčítaných a moderných čitateľov. Na jeho písanie si viac posvieti Zuzana Belková v literárnom pásme Ako malý dravec. Ukážky z jeho prvej nominovanej knihy De la Cruz prečítajú Kamil Mikulčík a Richard Stanke. Vypočujete si tiež dve Ballove poviedky z jeho prozaickej zbierky Gravidita. V réžii Róberta Horňáka číta Martin Kaprálik.

Monika Kompaníková
Laureátka Anasoft litera z roku 2011 v dielach upúta slovnou ľahkosťou a vnímavým pohľadom na ľudskú dušu. Postavy jej príbehov sú ľudia žijúci na okraji spoločnosti, s nejasnou, alebo len útržkovito naznačenou minulosťou. Vonkajšia spoločenská realita sa ich takmer nedotýka, alebo nemá na ich životy určujúci vplyv. Podobne je to aj s hrdinkou jej rozhlasovej hry Ako doma. V hlavnej úlohe sa predstaví Zuzana Kronerová. Budete počuť aj úryvok z jej debutovej prózy Miesto pre samotu v interpretácii Márie Schlosserovej. Podobne ako v iných poviedkach, aj tu sa sústreďuje na svet mladej ženy, ktorá je poznačená rôznymi citovými traumami, z ktorých nevie nájsť východisko. Buduje tu presvedčivý, pôsobivo stvárnený svet rôznych podôb ľudskej samoty.

Milan Zelinka
V poradí tretím laureátom literárnej ceny Anasoft litera sa stal Milan Zelinka. Udelili mu ju za knihu Teta Anula. Ide o mozaiku anekdotických rozprávaní spojených mikrosvetom vtipných svojráznych postáv, ktorá tvorí uzavretý príbeh komunity zo západného Slovenska. V našom programe si vypočujete Zelinkove poviedky Kolotoč a Príbeh osamelého človeka z jeho predchádzajúcej nominovanej zbierky Príbehy z Karpát. V réžii Gejzu Dezorza číta Róbert Roth. Zelinkovu prozaickú tvorbu obohatíme aj jedným fejtónom, ktorý autor nazval Drevo do lesa. Číta Jozef Úradník.

Stanislav Rakús
Zostávajúcim spisovateľom, ktorý získal prestížnu literárnu cenu v roku 2010, je Stanislav Rakús. Súbor próz Telegram situoval do druhej polovice 20. storočia a porotu presvedčil vďaka humoristickému, grotesknému, ba až tragikomickému charakteru svojich poviedok. Na Litere vám prinesieme dramatizáciu jeho staršej poviedky Pieseň o studničnej vode. Pre rozhlas ju zdramatizoval Vladimír Holan. V réžii Petra Jezného účinkujú Boris Farkaš, Eva Matejková, Ján Kroner, Marián Geišberg, Juraj Predmerský, Ján Valentík, Jozef Šimonovič, Mikuláš Bugár, Anna Javorková, Peter Bzdúch, Dušan Kaprálik, Soňa Ulická a ďalší.

Želáme vám príjemné počúvanie! Presné časy vysielania nájdete v našom programe na https://www.rtvs.sk/radio/program

Autor článku: Martin Šenc; foto: TASR, SITA, Anasoft litera

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame