Svetová literatúra alebo svet očami žien - 1. časť

Svetová literatúra alebo svet očami žien - 1. časť

Tento týždeň bude patriť svetovej literatúre - konkrétne tomu najlepšiemu od žien autoriek. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na Sklenený zvon od Sylvie Plathovej, Druhé pohlavie od Simone de Beauvoirovej a Vnútorný hrad mystičky Terézie Avilskej. Čaká vás dramatizácia Búrlivých výšin Emily Brontëovej. Nebude chýbať poézia Emily Dickinsonovej, Ingeborg Bachmanovej, ale i nositeľky Nobelovej ceny za literatúru Wislawy Szymborskej. Čakajú vás pásma o Virginii Woolfovej, Marguerite Durasovej a Božene Němcovej. Nenechajte si ujsť hru o Agathe Christie, poviedku Selmy Lagerlöfovej Zamenené dieťa a Němcovej rozprávku O Šternberkovi.

Čítanie na pokračovanie v pondelok odštartujeme trojdielnym spracovaním jediného románu poetky Sylvie Plathovej, Sklenený zvon. Toto svetoznáme dielo je semiautobiografické. Hlavná hrdinka Esther Greenwoodová je talentovaná študentka literatúry, ktorá prichádza do New Yorku na stáž. Je to dievča krehkej psychiky a pobyt v meste na ňu nepôsobí tak, ako na ostatné dievčatá. Návrat domov jej prináša sklamanie a matka ju donúti vyhľadať psychiatrickú pomoc. Plathovej poetický jazyk citlivo opisuje pocity človeka postihnutého depresiou a približuje túto často zanedbávanú chorobu. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Tatiana Kulíšková. Preklad Igor Navrátil.

Belljarfirstedition wiki.jpg

V Čítaní na pokračovanie budeme od štvrtka vysielať rozhovor Jany Strniskovej a Dáše Rúfusovej o Simone de Beauvoir a prečítame vám tri kapitoly z jej revolučnej knihy Druhé pohlavie. Od piatku to bude dielo Terézie Avilskej. V réžii Hildy Michalíkovej účinnkujú Mária Dacejová, Vladimír Minarovič a Ján Valentík.

Milovníci rozhlasových hier si prídu na svoje hneď od pondelka pri diele Emily Brontëovej Búrlivé výšiny. Presunieme sa s ňou do pustých vresovísk yorkshirského kraja, kde sa zoznámime s obyvateľmi dvoch usadlostí a ich zložitými osudmi. Prvá časť bude vo vysielaní od pondelka, druhá od utorka. V réžii Martina Kákoša účinkujú Helena Krajčiová, Milan Bahúl, Zuzana Kronerová, Pavol Topoľský, Zuzana Kapráliková, František Kovár, Branislav Bystriansky, Zuzana Tlučková, Vladimír Obšil, Viera Richterová, Marcel Ochránek, Dominika Macková, Miroslava Šimková, Miloš Nováček, Juraj Kákoš, Ondrej Jariabka, Lucia Hodálová, Marek Fašiang, Helena Geregová a ďalší.

High_Sunderland_Hall_1818 wiki 900.jpg

Od stredy vám prinesieme dramatizáciu Daniely Hivešovej pod názvom Božena Němcová. Ocitneme sa v období po napísaní Babičky. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú Zdena Grúberová, Oľga Adamčíková, Vlado Kostovič, Slavo Drozd, Peter Jezný, Andrea Timková, Dušan Tarageľ, Monika Pašová a Mária Habovštiaková.

Od Němcovej si určite nenechajte ujsť v našom vysielaní rozprávku O Šternberkovi, lebo sme pri nej hlboko načreli do rozhlasového archívu. Rozprávka je z roku 1958 a má vynikajúce herecké obsadenie. Pôjde o príbeh o rybárovi, ktorý veľmi túži po deťoch, aj keď žiadne nemá. Raz pomôže sokolovi a ten mu za odmenu jeho prianie splní. Na Litere pôjde rozprávka od stredy. V réžii Ota Varečku účinkujú Oľga Borodáčová, Samuel Adamčík, Andrej Lettrich, Vladimír Štróbl, Erika Markovičová, Ján Géc, Karol Švantner, Elena Ramišová a Stano Dančiak.

Pokračovať potom budeme poviedkou od švédskej autorky Selmy Lagerlöfovej Zamenené dieťa. Je to príbeh čarodejnice, ktorá má veľmi škaredé dieťa a ako názov hovorí, zamení ho za ľudské. V réžii Eleny Bauerovej účinkuje Jela Lukešová. V programe bude od štvrtka.

O ženách sme si pre vás pripravili aj pár pásiem. O Simone de Beauvoir hovorí pásmo Alexandra Havloníka, Žena v tieni, ktoré bude vo vysielaní od štvrtka. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Oľga Šalagová, Ľudmila Swanová, Miroslav Trnavský, Peter Bzdúch, Eduard Vítek, Anna Javorková, Peter Sklár, Alena Horňáková, Alfréd Swan, Jozef Šimonovič a Helena Geregová.

Od piatku to zase bude priblíženie spisovateľky, dramatičky, scenáristky, esejistky a experimentálnej filmárky Marguerite Durasovej. Hlas túžby je pásmo Michaely Jurovskej, v réžii Viery Weidlerovej účinkujú Karol Machata, Kamila Magálová, Michaela Jurovská a Anna Javorková.

Do vysielania si našla cestu aj výborná poetka Emily Dickinsonová. Učili sme sa celú lásku režírovala Eva Galandová, recituje Viera Richterová. Dickinsonová sa považuje za jednu zo zakladateliek modernej americkej poézie. Emily bola čudáčka. Oblečená vždy v dlhých bielych šatách a s introvertnou náturou. Návštevy prijímala len cez pootvorené dvere a rodičovský dom takmer neopúšťala. Dickinsonová za svojho živote vydala len 10 básní, aj keď ich napísala skoro 1800. Relácia bude v Rádiu Litera od utorka.

Emily_Dickinson_stamp_8c.jpg

V rubrike Autor na dnes vám od pondelka predstavíme Virginiu Woolfovú. Woolfová sa narodila v roku 1882 do typickej viktoriánskej rodiny, kde sa jej dostalo domáceho vzdelania, kým jej bratia študovali na Cambridge. Po smrti rodičov sa presťahovala do Londýnskej štvrti Bloomsbury a zdieľala domácnosť so sestrou Vanessou. Woolfová otvorene kritizovala viktoriánske tradície: model rodiny a patriarchálne rozdelenie vzťahov a hlavne jeho dopad na život žien. Woolfová bola súčasťou prvej vlny feminizmu. V réžii Júlie Rázusovej účinkujú Jany Wernerová a Miroslav Kolbašský.

Ak máte radi detektívky, poteší vás relácia z cyklu Podobizne od Ľuby Hajkovej pod názvom Agatha Christie. Vo vysielaní bude od piatku. V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú Peter Bzdúch, Jozef Šimonovič a Mária Dacejová.

Nezabudli sme ani na milovníkov poézie. Od štvrtka do vysielania zaradíme verše, a to od Ingeborg Bachmanovej: Bláznivé slovo, Wisławy Szymborskej: Kocúr v prázdnom byte. V réžii Táne Tadlánkovej účinkuje Kristína Turjanová. Preklad Sylvia Galajda.


To je pre prvú časť našej dvojtýždňovky Svetová literatúra alebo svet očami žien všetko. Výborných ženských autoriek je a bolo na svete veľa a my vám takto aspoň úlomkom približujeme a predstavujeme niektoré z nich. Aj budúci týždeň sa môžete tešiť na skvelé diela z pera, ako hovorí de Beauvoir, druhého pohlavia.


Snímky: wikipedia.org, pixabay.com

Autorky: Katarína Gažíková, Monika Kekeliaková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame