Svetová literatúra alebo svet očami žien - 2. časť

Svetová literatúra alebo svet očami žien - 2. časť

Tento týždeň budeme pokračovať v čítaní svetovej literatúry a sprevádzať nás pri tom budú výnimočné ženy autorky. V Čítaní na pokračovanie to bude nositeľka Nobelovej ceny za literatúru Herta Müllerová. Zaujímavé bude počúvanie Druhej melódie od Durasovej, ale aj Lagerlöfovej Löwensköldov prsteň a Cisár z Portugálie. Čo-to sa dozviete o poetke Sapfo, zaznejú verše od Sylvie Plathovej a Mariny Cvetajevovej. Príjemným počúvaním bude rozprávková hra Boženy Němcovej Traja zhavranelí bratia a rozhlasová hra pre mládež Anna zo Zeleného domu podľa predlohy Lucy Maud Montgomeryovej.

V Čítaní na pokračovanie vás bude celý týždeň sprevádzať román nemeckej spisovateľky rumunského pôvodu, Herty Müllerovej, Dnes by som sa radšej nestretla. Müllerová sa vo svojich dielach vracia k hrôze a banalite zla v komunistickej diktatúre. V roku 2009 získala Nobelovu cenu. Celý román je poeticky skomprimovaný do jednej cesty električkou, k budove tajnej polície, cestou na výsluch. Hlavná hrdinka je totiž predvolaná. Na Litere hneď od pondelka. V réžii Pavla Uhra účinkuje Gabriela Dzúriková. Preklad Adam Bžoch.

Z rozhlasových hier vám od utorka ponúkneme hru s názvom Druhá melódia od Marguerite Durasovej. Hovorí o príbehu muža a ženy, ktorí sa stretnú tri roky po tom ako sa rozišli, aby sfinalizovali rozvod. Aj keď už začali nové životy, ich história a zdieľaná nostalgia ich vedú k sebe a cez spoločný rozhovor rekonštruujú svoju minulosť, odhaľujúc nedorozumenia a drobné zrady. V réžii Jara Riháka účinkujú Richard Stanke a Ingrid Timková

Od pondelka sa môžete tešiť na švédsku autorku Selmu Lagerlöfovú a dramatizáciu diela Löwensköldov prsteň. V réžii Magdy Grandtnerovej účinkuj Anna Javorková, Kamila Magálová, Oľga Šalagová, Karol Machata, Eva Krížiková, Marián Slovák, Ľubomár Paulovič, Anna Tyralová, Ján Valentík, František Kovár, Juraj Predmerský, Leopold Haverl, Miroslav Trnavský, Vlado Černý, Ján Mistrík, Július Vašek, Vladimír Müller a ďalší. Od tejto autorky tiež do vysielania od stredy zaradíme aj dramatizáciu diela Cisár z Portugálie. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Leopold Haverl. Božidara Turzonovová, Helena Geregová, Darina Vašíčková, Vladimír Minarovič, Jozef Šimonovič, Peter Marcin, Ján Valentík, Veronika Weberová, Zuzana Weberová, Daniel Matuška, Ivan Štefánik, Ivan Laca.

Od štvrtka si budete môcť vypočuť jednu z obľúbených rozprávok Boženy Němcovej vo forme rozprávkovej hry, Traja zhavranelí bratia. Ako to v rozprávkach býva, je to príbeh lásky, dobra a zla. Ktoré z nich zvíťazí? V réžii Martina Kákoša účinkujú Anna Javorková, Jana Lieskovská, Jana Valocká, Štefan Bučko, Ivo Gogál, Stano Kráľ, PřemyslBoublík, Pavel Plevčík, Lucia Vrablicová, René Jankovič, Mária Schlosserová, Viktor Križan, Daniel Fischer, Jakub Novanský, Ľubomír Bukový, Timotej Lukovič a Lukáš Dóza.

Na záver týždňa do vysielania uvedieme rozhlasovú hru pre mládež od Lucy Maud Montgomeryovej, Anna zo Zeleného domu. Knižka, ktorú by si malo prečítať snáď každé dospievajúce dievča je jednou z tých, ku ktorým sa aj v dospelosti radi vraciame. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Anna Bučinská, Beta Poničanová, Alojz Kramár, Katka Minichová, Terézia Krónerová, OaľoMikulík, Lýdia Rišková, Dušana Fašungová, Vlado Minarovič, Viera Bálinthová,Štefan Dobrovodský, Peter Topoľský, Dušan Poljak a ďalší.

V relácii z rubriky Autor na dnes vám najprv od stredy predstavíme časť od Róberta Šedivého o poľskej autorke Wisławe Szymborskej. V réžii Ladislava Keratu účinkuje Peter Sklár. Od štvrtka to bude zas Tatiana Kusá o gréckej lyričke Sapfo. Keď sa spomenie jej meno, mnoho z nás si spomenie na ostrov Lesbos, s ktorým je Sapfo spätá. Prevádzkovala Muzeion, jednu z budov Domu múz. Bolo to miesto, kde sa chodili učiť deti zo šľachtických rodín. Muzeion bol predchodcom škôl ako VŠMÚ, ale len pre dievčatá. Venovali sa hudbe, literatúre aj charakterovej výchove podľa vízie Sapfo. Kalokagatia v ženskom podaní. Účinkujú Tatiana Kusá, Daniel Škoviera, Helena Geregová.

A nakoniec sme si pre vás pripravili aj niekoľko veršov. Od utorka to bude Anna Achmatová a Spálený zošit. V réžii Jara Riháka účinkuje Mária Dacejová. Od Sylvie Plathovej ste si minulý týždeň mohli vypočuť jej jediný román Sklenený zvon, tento týždeň tiež od utorka to budú jej verše. Sylvia Plathová, Hrana. V réžii Jany Strniskovej účinkuje Dáša Rúfusová. Preklad Mila Haugová. Vo štvrtok sa do vysielania dostane aj Marina Cvetajová a jej Poéma konca 1 a Poéma konca 2. V réžii Martina Hvišča účinkuje Ida Rapaičová.

To je na druhý týždeň Sveta očami žien všetko. Ako hovorí známy výrok Herty Müllerovej pri preberaní Nobelovej ceny: „To, čo sa nedá povedať, dá sa napísať." Tak si aj vy milí poslucháči vypočujte to, čo možno nepovedali, ale dozaista napísali slávne ženy autorky na Litere.

Autorky: Katarína Gažíková, Monika Kekeliaková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame