Rozhlasové návraty (nielen pre pamätníkov) - 1. časť

Rozhlasové návraty (nielen pre pamätníkov) - 1. časť

Rozhlasové návraty (nielen pre pamätníkov) - 1. časť

Tento rok oslavujeme 90. výročie rozhlasového vysielania na Slovensku. Na Rádiu Litera si toto jubileum pripomenieme zvlášť aj nasledujúcimi dvoma vysielacími týždňami. Vybrali sme pre vás pásmo Tretky pletky okolo mikrofónu, kde sa dozviete o samotných počiatkoch rozhlasu, o budovách, v ktorých sa pôvodne vysielalo, ale aj o tom, ako vyzerala príprava redaktorov a aké boli prvé rozhlasové zvučky. Martin Jurčo sa bude s Vladimírom Draxlerom rozprávať o terajšej budove Slovenského rozhlasu - obrátenej pyramíde. Z rodinky rozhlasových vám predstavíme - Riu Paldiovú, Slava Kalného a Ctibora Filčíka. Do výberu sme zaradili hru Margity Figuli Sen o živote, ktorá je považovaná za vrchol slovenskej rozhlasovej hry v 30. rokoch minulého storočia. Môžete sa tešiť na Chrobákovo dielo Drak sa vracia z roku 1965, Podjavorinskej poviedku Žena z roku 1979, ale aj na Stodolovu hru Bačova žena, ktorú rozhlas odvysielal v roku 1957. Osobité čaro bude mať Červená čiapočka v podaní herečky Kataríny Kolníkovej a dlhoročnú rozhlasovú autorku Elenu Antalovú si pripomenieme jej hrou Prípad Judáš.

V Čítaní na pokračovanie si vypočujete známu románovú novelu Dobroslava Chrobáka Drak sa vracia. Príbeh Evy, Šimona a Draka je naturisticko-psychologickým dielom, ktoré si možno pamätáte z hodín literatúry. A ak nie, dej vám prezrádzať nebudeme.  Stretnete sa s niekdajšou slovenskou poverčivosťou a životom v slovenskej dedine. Tento týždeň má Čítanie na pokračovanie len tri časti a vo vysielaní bude od pondelka. V réžii Jiřiny Stredňanskej účinkujú Karol Machata, Marta Mrlianová, Július Vašek, Daniel Michaeli, Valéria Kasanická, Zuzana Šimečková, Júlia Buková, Rudolf Velický a Štefan Dobrovodský, 1965.

Keďže máme týždeň rozhlasových návratov, z archívu sme pre vás vybrali hru Sen o živote,  ktorá je považovaná za vrchol slovenskej rozhlasovej hry v 30. rokoch. Je z pera Margity Figuli a rozpráva o osudoch anglického romantického básnika P. B. Shellyho. Hra bude vo vysielaní už od pondelka. V réžii Andreja Medveca účinkujú Vladimír Durdík, Lena Košická, Hana Makovická, Judita Vicianová, Peter Gažo, Zoltán László, Darina Poldaufová, Ján Ondrejka a Milan Fatula, 1975.

Druhá tohtotýždňová hra bude z pera Ivana Stodolu. Bačova žena je príbehom ženy, ktorá sa stane manželkou dvoch mužov. Dej sa odohráva v medzivojnovom období počas hospodárskej krízy. Manžel Evy Muranicovej odchádza do USA zarobiť. Pri nehode v bani stratí pamäť a úrady ho vyhlásia za mŕtveho. Eva sa znova vydá. Hru si môžete vypočuť na Litere od stredy. V réžii Jozefa Buchanca účinkujú Ján Bzdúch, Marián Kleis, Elena Volková, Gizela Chmelková, Jozef Hodorovský, František Kmec, Lujza Grossová, Rudolf Bachlet, Zoltán László a ďalší, 1957.

Tretia tohtotýždňová rozhlasová hra prichádza na rad od štvrtka. Je to dramatické mystérium o pochybení, zbabelosti, váhaní, nenávisti, láske a slobode z pera Eleny Antalovej pod názvom Prípad Judáš. Hrou si chceme pripomenúť autorku viacerých úspešných rozhlasových hier - Elenu Antalovú. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Ivan Vojtech, Peter Kočiš, Jozef Vajda, Emil Horváth, Marián Geisberg, Daniel Dangl, Róbert Roth, Matej Landl, Milan Bahúl, Vladimír Jedľovský, Peter Sklár, Alena Horňáková, Marián Grebáč, Daniel Fischer, Jakub Ružička, Ján Morávek, Juraj Bednarič, 2006.

Hlbšie do rozhlasového archívu načrieme aj pri poviedke Žena od Ľudmily Podjavorinskej, ktorá bude vo vysielaní od piatku. Keď Štefanovi Zaťkovi zomrie žena, zostane sám s piatimi deťmi. Susedky Štefana nahovoria vziať si k deťom ženu, robotnú Ivu, no sestra jeho nebohej ženy robí všetko pre to, aby mu tento nápad vyhovorila. V réžii Petra Jezného účinkujú Darina Vašíčková, Anton Mrvečka, Jozef Cút, Terézia Kronerová, Viera Topinková, Eduard Bindas, Anna Ulická, Jela Lukešová, Erika Bauerová.

V týždni rozhlasových návratov vám prinesieme aj rozprávku Červená čiapočka od Márie Rázusovej-Martákovej. V réžii Táne Tadlánnkovej účinkujú Katarína Kolníková a Martina Götzová.

Nosným výberom tohto týždňa budú aj dve časti pásma Ladislava Vanča Tretky pletky okolo mikrofónu. Relácia bola vyrobená k 40. výročiu Slovenského rozhlasu a ponúkne vám rôzne už historické rozhovory s rozhlasákmi. V réžii Milana Semíka účinkujú Zdeněk Cón, Ján Kostra, Imro Jenča, Ľudo Zúbek, Leopold Slovák, Jozef Vrabec, Ján Solovič, Ladislav Jánsky, Pavel Tonkovič, Janko Blaho, Andrej Očenáš, Ivan Krajíček, Ivan Krivosudský, Janko Matuška, Zdeněk Kratochvíl, František Krištof Veselý.

Na krátky výlet do histórie pyramídy vás pozýva tento týždeň aj Martin Jurčo. Od štvrtka si môžete vypočuť rozhovor s Vladimírom Draxlerom o súčasnej budove rozhlasu pod názvom Rozhlasová pyramída má tridsať. Reč bude o výstavbe bratislavskej pyramídy, postupnom sťahovaní stredísk, vybavení a využití budovy i o turbulentnom období po roku 1989. V čase, keď architekti Štefan Svetko, Štefan Ďurkovič a Barnabáš Kissling budovu projektovali, bola považovaná za experiment. Stavala sa dvanásť rokov a prvá relácia sa z nej ozvala 27. marca 1985. Účinkuje Vladimír Draxler.

V relácii z cyklu Galéria slávnych vám Jozef Leikert od štvrtka predstaví slovenského herca Ctibora Filčíka. V pásme účinkuje Miloslav Kráľ. Od štvrtka vysielame v rámci Čítania na pokračovanie aj reláciu s názvom Takí sú rozhlasáci, kde si budete môcť vypočuť rozhovor Emila Benčíka so Slavom Kalným, ktorý bol jedným z prvých absolventov Katedry žurnalistiky Filozofickej fakulty Univerzity Komenského. Hovorí o svojom reportérskom pôsobení na oddelení vzdelávania a o tom, ako žurnalistika fungovala v minulosti bez internetu.

Od piatku sa môžete tešiť na pásmo Emila Benčíka o herečke a rozhlasovej režisérke Rii Paldiovej v rámci cyklu Boli sme pri tom.

To je z rozhlasových návratov v rámci prvého týždňa všetko. Dúfame, že vás náš výber zaujal a že sa nebudete vedieť dočkať aj našej druhej časti na budúci týždeň. Prajeme vám príjemný rozhlasový septembrový týždeň.

Autorky: Katarína Gažíková, Monika Kekeliaková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame