Od rozhlasových návratov k súčasnosti - 2. časť

Od rozhlasových návratov k súčasnosti - 2. časť

Aj tento týždeň budeme v Rádiu Litera pokračovať s rozhlasovou témou, čím si chceme zvlášť pripomenúť tohtoročné 90. výročie rozhlasového vysielania na Slovensku. Môžete sa tešiť na výborne spracované pásmo pod názvom Slovenský rozhlas z cyklu Dúchanie do pahrieb, ktorého autorkou je Ivica Ruttkayová. Z rodinky rozhlasových sa pristavíme pri rode Bratovcov. Dlhoročného pracovníka rozhlasu Emila Benčíka si uctíme pásmom o Alexandrovi Dubčekovi pod názvom Tohto človeka sme mali radi. A posunieme sa aj smerom do rozhlasovej nedávnej minulosti či takmer súčasnosti. Budeme si čítať poviedky Ruda Slobodu, Vincenta Šikulu a Antona Pavloviča Čechova. Nenechajte si ujsť rozhlasovú hru Krvavá svadba od Federica Garcia Lorcu. Z ocenených titulov sme pre vás vybrali hru Dekády od Ivice Ruttkayovej, ktorá získala hlavnú cenu za rozhlasovú hru v rámci Festivalu rozhlasovej tvorby za rok 2009. Vo výbere tohto týždňa sa objaví aj hra Lenky Čepkovej Až do Ameriky, ktorá zasa získala Cenu Rádia Devín v dramatickej súťaži Dráma 2014.

V rámci Čítania na pokračovanie budeme tento týždeň vysielať poviedky Rudolfa Slobodu Čierna farba radosti (v réžii Vladimíra Nosáľa účinkuje Zita Furková) od pondelka a Pamäti (v réžii Jara Riháka účinkuje Ľubomír Pavlovič) od utorka. Od stredy to bude Vincent Šikula a poviedky Babička a U Kováča (v réžii Vladimíra Ruska účinkuje Peter Rúfus) a od štvrtka poviedky Drienky a Kukučkové hodiny (v réžii Vladimíra Ruska účinkuje Jozef Šimonovič). Od piatku začneme vysielať rozhlasovú hru Ivice Ruttkayovej Dekády. V réžii Róberta Horňáka v nej účinkujú Lucia Vrablicová, Peter Farkaš, Marián Viskup, Dagmar Sanitrová, Ernest Loureiro, Patrícia Willantová, Zuzana Porubjaková, Soňa Ulická, Marián Labuda, ml., Szidi Tobias, Richard Stanke, Ľubo Bukový, Rebeka Poláková.

Hneď na začiatku týždňa do vysielania vstúpi relácia pod názvom Slovenský rozhlas od Ivice Ruttkayovej z cyklu Dúchanie do pahrieb. Dostanete sa v nej hlbšie do rozhlasového prostredia, dozviete sa niečo o základných sluchových mechanizmoch od otolaringológa, o vlastnostiach a šírení zvuku, o začiatkoch rozhlasového vysielania a tiež si môžete vypočuť napríklad aj rozprávanie nevidiaceho poslucháča o tom, ako sa jeho zážitok z počúvania líši oproti vidiacim poslucháčom. Účinkujú Pavol Doležal, Vladimír Draxler, Zdenko Žužič, František Hotváth.

Deti často pokračujú v šľapajách svojich rodičov. Prípady, keď rodičia odovzdávajú remeslo svojím potomkom nemusíte hľadať dlho. Takouto dvojgeneračnou rozhlasovou rodinou sú aj Bratovci, otec a dvaja synovia, a relácia Pavla Hudíka Boli sme pri tom vám ich predstaví. V Rádiu Litera od štvrtka. Účinkujú Ladislav Brat st., Ladislav Brat, ml., Roman Brat, Július Farkaš, Ľubomír Machaj, Vladimír Dobrík, Darina Vašíčková, Vladimír Minarovič.

Pásmo Emila Benčíka o Alexandrovi Dubčekovi budeme vysielať pod názvom Tohto človeka sme mali radi. Dozviete sa čo-to o skrývanej Dubčekovej korešpondencii u neho doma a vypočujete si rozhovory s ľuďmi, ktorých Dubček ovplyvnil a ktorí mu písali listy. Na Litere sa bude pásmo vysielať od piatku. V réžii Emila Benčíka účinkujú Alexander Dubček, Paulína Dubčeková, Viera Šablatúrová, Teodor Baník, Branislav Tvarožek, Jozef Turinič, Emil Benčík, Darina Vašíčková, Soňa Ulická, Helena Geregová, Jozef Šimonovič, Vladimír Minarovič.

Milovníci rozhlasových hier sa môžu od utorka tešiť na hru Federica Garcia Lorcu Krvavá svadba. Dráma zo života španielskej ženy sa opiera o skutočnú udalosť únosu cigánskej nevesty v provincii Almería a krvavú pomstu jej príbuzných. V réžii Ivana Terena účinkujú Oľga Borodáčová, Mikuláš Huba, Júlia Čunderlíková, Daniel Michaelli, Eduard Bindas, Mária Bancíková, Mária Markovičová a ďalší, 1956.

Ďalšia rozhlasová hra bude od Lenky Čepkovej a vo vysielaní sa objaví od štvrtka. Až do Ameriky je dramatizácia príbehu slovenských emigrantov do Ameriky. V roku 1905 z Rakúsko-Uhorska do Ameriky emigrovalo vyše 15 000 Slovákov. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Rastislav Sokol, Ivan Romančík, Božiadara Turzonovová, Henrieta Kolláriková, Zuzana Kronerová, Vladimír Hajdu, Júlia Horváthová, Ondrej Kaprálik, Ivan Šándor, Roman Pomajbo, Marek Koleno, Soňa Ulická, Dáša Móderová, Michaela Mäsiarová, Marek Kochan, Tomáš Stopa, 2014.

Počas týždňa rozhlasových návratov pre vás budeme vysielať aj rozprávky. Od pondelka to bude tradičná rozprávka O medovníkovom domčeku od Márie Rázusovej-Martákovej. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Katarína Kolníková a Martina Götzová. Rozprávková hra Vincenta Šikulu O múdrom kohútikovi bude na Litere od stredy. Prefíkaná gazdiná kúpi na trhu špeciálneho kohútika a viac už v našom vysielaní. V réžii Milana Semíka účinkujú Dušan Tarageľ, Zita Furková, Marián Zednikovič, Ivan Krajíček, Karol Machata, Eduard Bindas, Ján Valentík, Gustáv Legéň.

Anton Pavlovič Čechov, ruský lekár, spisovateľ a dramatik, vo svojej tvorbe rieši tému zbytočných ľudí - šľachticov bez zmyslu života a uplatnenia, či budúcnosti. Tento týždeň od neho vysielame dve diela. Od stredy to je adaptácia jednoaktovej divadelnej hry Medveď. V réžii Laca Keratu v nej účinkujú Štefan Kožka, Bibiana Ondrejková, Ján Mistrík. Od piatku jednoaktová hra O škodlivosti tabaku. V réžii Laca Keratu účinkuje Peter Šimun.

Týždeň Od rozhlasových návratov k súčasnosti sa končí, no 90. výročie oslavuje rozhlas po celý rok. Veríme, že vás rôzne archívne relácie vo vysielaní zaujali a prajeme príjemný posledný septembrový týždeň.

Program rádia nájdete tu.

Snímky: pixabay.com, wikipedia.org

Autorky: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame