Týždeň finalistov Anasoft litera 2016

Týždeň finalistov Anasoft litera 2016

Pred pár týždňami udelila odborná porota v poradí už dvanástu cenu Anasoft litera. Získal ju autor knihy Tantalópolis - Peter Macsovszky. Tento týždeň je na Litere venovaný práve finalistom súťaže a vo vysielaní si budete môcť vypočuť ukážky všetkých desiatich diel. Bližšiu pozornosť budeme venovať výhercovi Petrovi Macsovszkému a tiež Dušanovi Dušekovi, recipientovi Ceny čitateľov za knihu Ponožky pred odletom.

V Čítaní na pokračovanie zaznie Dušekovo dielo Ponožky pred odletom. "Písanie je jediný dovolený spôsob kradnutia: človek okráda sám seba. Pamäť je vývojka. Písanie je ustaľovač." Dušan Dušek aj v tejto knižke kradne zo života. No nielen sebe, kradne všade, kde sa dá, zapisuje si za uši každú dobrú vetu, ktorú začuje. Ponúka nám svoj obdiv k hovorovému jazyku, k viere, že to najlepšie vždy zaznie v rozhovoroch ľudí. Neskôr tieto vety votkáva do príbehov, pomocou ktorých mapuje svoje dôverne známe prostredia: Piešťany, Bratislavu, Šaštín. V réžii Vladimíra Kivadera číta Viliam Hriadel. Dušan Dušek hovorí, že najlepšie sa cíti v poviedke. Dielo, za ktoré získal tento rok Cenu čitateľov, recenzuje od štvrtka Peter Karpinský a číta Michal Ďuriš.

ponozky.jpg

Od začiatku týždňa vysielame aj rozhlasovú hru Dušana Dušeka Rýchlik. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú: Vladimír Kostovič, Robert Roth, Boris Farkaš, Slávo Záhradník, Oľga Solárová, Július Vašek. Od utorka si môžete vypočuť Dušekovu krátku prózu s názvom Tam a tam o mužovi, ktorý predal posteľ. V réžii Martina Hvišča účinkuje Marián Šidlík.

tantalopolis clanok.jpg

Hneď od pondelka vysielame ukážku z výherného diela Anasoft Litera 2016, románu Tantalópolis. Peter Macsovszky je autor, ktorého viac ako lineárny príbeh zaujíma vnútro postavy, jej svet, predstavy, trápenia a radosti. Dokazuje to aj na postave Szoborkaya, hlavného hrdinu románu. V réžii Ladislava Keratu číta Peter Rúfus.

Do desiatky finalistov sa Peter Macsovszky dostal už po druhý krát. Po zbierke poviedok Mykať kostlivcami je to ďalší dôkaz o tom, že patrí k našej literárnej špičke a čitateľom ponúka formálne i tematicky zaujímavé knihy. V cykle Krajina kníh si od utorka na román Tantalópolis bližšie posvietime. Účinkuje autor relácie Egon Tomajko a Radoslav Kuric.

V utorok do vysielania vstúpia tiež verše Petre Macsovszkého s názvom Opatrovateľ tovaru. V réžii Mileny Lukáčovej recituje Marián Šidlík. Vo štvrtok zas do éteru uvedieme autorovu esej Cudzinec v jazyku. V réžii Jozefa Pražmáriho číta Jozef Šimonovič. A od piatku si môžete vypočuť úryvok z románu Klebetromán, ktorý Macsovszky napísal spolu s Denisou Fulmekovou. Odhaľujú v ňom podhubie slovenskej kultúry, prepletené vzťahy medzi takzvanými umelcami - a to často v podobe karikatúry či grotesky. Za premenovanými postavami sa skrývajú známe, takpovediac, klubové postavičky, zachytené v ich komickej polohe, ako môžu pôsobiť na nezainteresovaného pozorovateľa. Úryvok číta Mária Schlosserová..

Aj zvyšných osem finalistov bude mať vo vysielaní svoj priestor. V utorok vstúpi do éteru ukážka z Ballovho diela Veľká láska. Začína sa návštevou doktora. Pacient tvrdí, že ho niekto ovláda. Keď ho prestanú potrebovať, jednoducho ho vypnú. A bojí sa, že raz ho už nezapnú. V réžii Mileny Lukáčovej číta Pavol Michalka.

Od stredy si budete môcť vypočuť ukážky z diel Rút Lichnerovej Hostina (réžia: Hana Makovická, číta: Jitka Krišková), Jany Beňovej HoneymOon (réžia: Ladislav Kerata, číta Rebeka Poláková) a Zusky Kepplovej Reflux (réžia: Ladislav Kerata, číta Judita Bílá).

Od štvrtka to bude ukážka z diela Ireny Brežnej Nevďačná cudzinka. Jej život a písanie poznačila skúsenosť emigrácie z Československa do Švajčiarska v roku 1968. Román bol preložený do viacerých jazykov. V réžii Vladimíra Kivadera číta Jana Pilzová. Od štvrtka si tiež budete môcť vypočuť ukážku z knihy Jara Riháka Pentcho. Príbeh parníka (réžia: Ladislav Kerata, číta Peter Rúfus).

Spolu s posledným pracovným dňom nám do vysielania vstúpia posledné dve ukážky. Jedna z knihy Vandy Rozenbergovej Slobodu bažantom (réžia: Taňa Tadlánková, číta Tatiana Kulíšková), tá druhá z knihy Petra Šuleja Spolu (réžia Ladislav Kerata, číta Peter Sklár).

Tento týždeň bude patriť tomu najlepšiemu zo súčasnej slovenskej románovej tvorby. Dúfame, že vás ukážky zaujmú a vysielanie si užijete. Môžete sa popri tom inšpirovať, aké knihy čítať túto jeseň. Pozdravujeme vás a prajeme pekný týždeň.

Program rádia nájdete tu.

Autorka: Katarína Gažíková, snímky: Anasoft litera.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame