O totalitách a jednej Nežnej - 2. časť

O totalitách a jednej Nežnej - 2. časť

Pripomíname si 17. november 1989, ale i odkaz Solženicyna, Orwella či Pasternaka.

Aj tento týždeň sa budeme na Rádiu Litera venovať téme totalít a reflexii zlomových období československej a slovenskej histórie. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na päť častí cyklu z pera Jozefa Repka pod názvom Hmla nad riekou, kde budeme svedkami osudov dvoch kamarátov, budeme uvažovať o ľudskej statočnosti, ale i zrade v kontexte pokrivenej doby. Pod názvom Denník Nežnej odvysielame rozhlasovú hru pre mládež, ktorú autorsky pripravil Viliam Klimáč. Nebude chýbať porovnanie osudov dvoch politikov - Alexandra Dubčeka a Gustáva Husáka. V cykle Smrť za mrežami zamrazí osud gymnazistu Ivana Roštára na pozadí zatknutia farára Viktora Trstenského z Dolného Kubína. O politickej vražde Milady Horákovej sa dozviete vo fíčri Bezbranná a nepoddajná. Spisovateľ Peter Repka vám ponúkne reportáž o príchode vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR v auguste 1968. Na svoje si prídu aj priaznivci odkazu Milana Kunderu, Dominika Tatarku a Alexandra Solženicyna.

V Čítaní na pokračovanie budeme tento týždeň svedkami vývoja charakterov Ondreja a Gabriela Juranovcov tak, ako ich ovplyvňoval osud, či skôr objektívne spoločenské udalosti. V seriáli Jozefa Repka Hmla nad riekou budeme cez prizmu piatich zlomových období novodobej československej a slovenskej histórie sledovať osudy dvoch kamarátov od ich mladosti až po starobu. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Ľudovít Moravčík, Peter Šimun, Marián Geišberg, Szidi Tobias, Ján Valentík, Štefan Kožka, Igor Čillík, Mária Schlosserová, Marián Grebáč, Vladimír Minarovič a Milan Laca.

Od začiatku týždňa budeme vysielať rozhlasovú hru pre mládež Viliama Klimáčka Denník Nežnej. Prenesieme sa niekoľko rokov dozadu, aby sme spolu s hlavnou hrdinkou - Majou, mohli dospieť až do dnešných dní. V réžii Viktora Lukáča účinkujú Miloslava Zelmanová, Helena Geregová, Róbert Roth, Boris Farkaš, Božidara Turzonovová, Emília Vášáryová, Ján Mistrík a Tomáš Lukáč.

Nezna14.jpg

Od Jozefa Repku si budeme môcť vypočuť aj rozhlasovú hru Pohľad do zrkadla. Autor na ploche malej hry rozkrýva dramatický spor medzi povinnosťou a svedomím disidenta - stredoškolského profesora a vyšetrovateľa Štátnej bezpečnosti. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Emil Horváth, Viera Richterová-Horváthová, Karol Machata, Juraj Predmerský, Jana Bardošová.

V piatok sa dočkáte aj dramatizovaného pásma s názvom Z môjho života. Alexander Solženicyn. Solženicyn, autor próz Súostrovie Gulag, Rakovina alebo Jeden deň Ivana Denisoviča, získal uznanie ako spisovateľ, ktorý nemlčí o veciach, bytostne zasahujúcich každú diktatúrou sužovanú spoločnosť. Neignoroval názory ľudí vo svojej krajine a po celý život, nech už boli spletitosti jeho zahraničného azylu akokoľvek zložité, zostal srdcom vo svojej vlasti. Pásmo Juraja Kulíka sa venuje životným osudom a dielu tohto laureáta Nobelovej ceny. V réžii Martina Bendíka účinkujú Vladimír Minarovič, Karol Machata, Alfréd Swan, Štefan Bučko, Ján Mistrík, Vladimír Štefuca, Helena Geregová, Ivan Laca a Peter Sklár.

Totalitný režim si vyžiadal aj obete na životoch. Rozhlasový cyklus Smrť za mrežami približuje osudy obyčajných ľudí, ktorí svedomie a česť povýšili nad život v neslobode. Jedným z takýchto prípadov bol aj príbeh gymnazistu Ivana Roštára. Podľa knihy Veroniky Lagovej a kol. Smrť za mrežami pre rozhlas napísala Elena Antalová. Zamrežovaná maturita Ivana Roštára bude na Litere od utorka. V réžii Pavla Smolíka účinkujú Táňa Radeva, Boris Farkaš, Ján Gallovič, Štefan Bučko, František Kovár, Dávid Hartl, Tomáš Lukáč, Lukáš Dóza.

Jednou z najznámejších obetí minulého režimu bola žena, ktorej život bol zavŕšený v dobe tvrdých politických represálií, keď sa povojnové Československo zmietalo pod tlakom stalinizmu. Milada Horáková bola jednou z mnohých obetí politického monsterprocesu, zinscenovaného komunistickým režimom proti tzv. vlastizradcom. Popravili ju 27. júna 1950. O posledných chvíľach tejto statočnej ženy a praktikách totalitnej moci hovorí dramatické pásmo Jozefa Repka - Bezbranná a nepoddajná. O politickej vražde M. Horákovej. Je to názov i charakteristika životného postoja človeka, ktorý za svoju vieru a presvedčenie skončil v rukách novodobých inkvizítorov. Vysielame od štvrtka. V réžii Martina Bendika účinkujú Božidara Turzonovová, Natália Blahová, Jozef Šimonovič, Helena Geregová a Ivan Laca.

milada-horakova clanok.jpg

Od stredy budeme vysielať umeleckú reportáž z knihy osamelého bežca Petra Repku Vstaň a choď, ktorá ponúka akúsi momentku zhusteného času konca šesťdesiatych rokov. Nachádzajú sa v nej reportáže publikované medzi rokmi 1967 - 1969 a tú poslednú z nich sme pre vás vybrali do tohto týždňového vysielania. Má názov Pískať sa nesmie, tlieskať sa nemusí a zaznamenáva autorovu skúsenosť príchodu vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR v auguste 1968. Reportáž je rozdelená do dvoch častí. V réžii a úprave Vladimír Kivadera účinkuje Ján Kožuch.

V roku 2015 získali prémiu Literárneho fondu dve knihy. Psychologický román s názvom Alexander Dubček / Rok dlhší ako storočie a historiografická práca Husák - Mladé roky Gustáva Husáka 1913 - 1939. Autorov delí minimálne jedna generácia, ale spája ich rovnaké nadšenie v odhaľovaní nepoznaných faktov našej histórie. Sú to etablovaný novinár a spisovateľ Ľuboš Jurík a mladý historik Tomáš Černák. Pásmo Ivice Ruttkayovej z cyklu Rubikon Dvaja politici, dva osudy v dejinách - Alexander Dubček a Gustáv Husák budeme vysielať od utorka.

dubcek husak fb.png

Od Ivice Ruttkayovej budeme od štvrtka vysielať aj pásmo o Dominikovi Tatarkovi. Charizmatický muž, ktorého meno je synonymom osudu slovenskej literatúry 20. storočia, sa narodil 14. marca 1913 v Drienovom. Pred vyše 100 rokmi sa teda začal písať životný príbeh, ktorého jemné nuansy poznávame až dnes. V ďalšej časti programu Rubikon s názvom Spolu a sám. Pásmo o monografii Dominik Tatarka - slovenský Don Quijote sa vrátime k osobnosti a dielu jedného z našich najtalentovanejších spisovateľov, k tvorcovi, ktorý debutoval v roku 1942 prózou V úzkosti hľadania. Účinkujú Mária Bátorová, Ján Budaj, Albert Marenčin, Peter Hájek a Ivica Ruttkayová.

Od pondelka vám Helena Himičová v relácii z cyklu Autor na dnes predstaví spisovateľa Georga Orwella, autora, u ktorého nájdeme sociálnu kritiku aj utópiu, človeka so zvláštnym životným osudom a vyhranenými názormi. V réžii Jara Riháka účinkujú Zuzana Frenglová a Miroslav Noga. Preklad Marián Heveši.

George-orwell-BBC wiki.jpg

Róbert Šedivý zas bude hovoriť o Milanovi Kunderovi, najznámejšom žijúcom českom spisovateľovi. Prvá časť vstúpi bude vo vysielaní od utorka, druhá od stredy. Účinkujú Róbert Šedivý a Peter Darovec. Ukážky číta Alfréd Swan.

1milan_kundera1.jpg


Program rádii nájdete tu.

Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková. Foto: wikipedia, TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame