Súrodenci z jednej knižky - 1. časť

Súrodenci z jednej knižky - 1. časť

Milí poslucháči, počas nasledujúcich dvoch týždňov budú z Rádia Litera znieť príbehy bratov a sestier. Minulý týždeň to boli Manželské spisovateľské páry, tentokrát sú to súrodenci ako hrdinovia literárnych diel. V Čítaní na pokračovanie vysielame dramatizáciu historického románu Krásna Hedviga, v ktorom vystupujú bratia Ján a Rafael. V rozhlasovej hre Mapa Kefali sa zasa dve sestry vyberú hľadať samé seba na Grécky ostrov. Čakajú na vás aj Dostojevského Bratia Karamazovci, podľa kritikov jedno z piatich najlepších diel tohto ruského autora. Vypočujte si aj poviedku Daniely Kapitáňovej Bratia a sestry o zvláštnej stávke dvoch bratov a v eseji Malá sestra veľkých bratov sa dozviete niečo o živote Karolíny Štúrovej, sestry Ľudovíta Štúra.

V Čítaní na pokračovanie budeme tento týždeň vysielať dramatizáciu historického románu Jozefa Nižnánskeho Krásna Hedviga. Na rozhlasovú scénu prichádzajú bratia Ján a Rafael Podmanickovci - lúpežní rytieri z Považia. Mladší Rafael je zaľúbený do Hedvigy. Donesie jej vozy plné ruží, no ona ho odmieta. V súboji o jej ruku Rafaela porazí Hedvigyn otec. Rafael totiž používa silu a nie rozum. Preto mu brat Ján povie, že Hedvigu mu domov privedie on. V réžii Martina Kákoša účinkujú: Tomáš Maštalír, Marek Majeský, Monika Hilmerová, Peter Bzdúch’a Jozef Šimonovič.

Prvá časť dvojtýždňovky bude bohatá aj na rozhlasové hry. Hneď od začiatku týždňa do vysielania vstúpi dramatizácia poviedky Johna Galsworthyho Bratia. Larry sa zverí bratovi Keithovi, ktorý je aj advokátom, že zabil muža. Keith sa rozhodne, že mu pomôže. V réžii Oľgy Binderovej účinkujú: Július Pántik, Slavo Drozd, Mária Kráľovičová, Eva Poláková, Juraj Šebok a Karol Skovaj.

V utorok sa v hre Slávky Liptákovej Mapa Kefali vyberú dve sestry na Grécky ostrov, aby tam porozumeli čomusi zo seba. Meno ostrova Kefalónia je odvodené od gréckeho slova kefali, teda hlava. Spoznávať dráhy svojho myslenia znamená spoznávať aj svoje obmedzenia. A tiež možnosť vydať sa iným smerom a zmeniť mapu svojej mysle. Práve k tomu sa jedno zo sestier odhodlá. V réžii Pavla Gejtoša účinkujú: Linda Zemánková, Helena Geregová, Laco Kerata a Lukáš Dóza.

Hra pre mládež bude tento týždeň od Ľuboša Machaja. Volá sa Vnútorné dvory a hovorí o dvoch bratoch a ich rôznom vzťahu k matke. Na Litere od stredy. V réžii Viliama Sýkoru účinkujú: Jozef Vajda, Viera Strnisková, Peter Rúfus, Milan Kňažko, Helena Geregová, Branislav Križan a ďalší.

V posledný deň týždňa do vysielania vstúpi dramatizácia románu Fjodora Michajloviča Dostojevského Bratia Karamazovci. Hlavnými postavami sú despotický statkár Fiodor Pavlovič Karamazov a jeho synovia: citlivý Dimitrij, racionalista Ivan a nábožensky založený Aľoša. Všetci traja otca nenávidia. Fiodor má ešte štvrtého syna, so slúžkou Jelizavetou. Volá sa Smerďakov a žije v rodine ako sluha. Smerďakov otca zavraždí, no zatknutý a odsúdený je Dimitrij. Bratia Karamazovci sú jedným z Dostojevského najlepších diel. Dostojevský reaguje na problémy, s ktorými sa stretával celý život a pokúša sa zodpovedať existencionálne otázky človeka. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú: Leopold Haverl, Marián Slovák, František Kovár, Ján Gallovič, Stano Dančiak, Zuzana Tlučková, Viera Richterová, Jozef Šimonovič, Karol Machata a Vladimír Minarovič.

Dostojevskij0155734.jpg

Predstavte si, že by ste v novinách našli nasledujúci inzerát: „Nenechávajte veci na náhodu ani na zarmútených príbuzných. Pripravím vám nekrológ a pohrebnú reč podľa vášho želania a vlastného životopisu. Zabezpečím zverejnenie v tlači, mám spisovateľské skúsenosti.“ Osem známych slovenských prozaikov pre Slovenský rozhlas napísalo svoj príbeh inšpirovaný práve týmto inzerátom. A tak vznikol cyklus ôsmych originálnych poviedok Osemsmerovka. Poviedkou Bratia a sestry sa od utorka predstaví Daniela Kapitáňová. Edo sa staví s bratom Gustávom, že zarobí za mesiac 50 000 korún len písaním nekrológov a pohrebných rečí. V réžii Jara Riháka účinkuje Boris Farkaš.

Nemecký spisovateľ, viedenský rodák Johanes Mario Simmel si za čias Hitlera sformoval jednoznačný protifašistický svetonázor, ktorý vyjadruje takmer v každej svojej knihe. Medzi jeho najúspešnejšie romány patrí kniha Všetci ľudia budú bratia. Titul je citát zo Schillerovej Ódy na radosť. V tomto prípade je však mienený veľmi ironicky. Štyridsaťročný spisovateľ Richard Mark je obžalovaný z vraždy vlastného brata. Vo vyšetrovacej väzbe rozpráva svoj neuveriteľný príbeh. Otvárajú sa doslova priepasti – i keď moderné: laboratórium profesora, čo si svojho času vybudoval kariéru na plyne, použitom v Osvienčime. Ordinácia iného profesora, čo ľudí pred týmto plynom zachraňoval, exkluzívny bar vo Frankfurte s búrlivým nočným životom, luxusný bar v Káhire, a nad tým všetkým tiene vojny, minulej i tej budúcej, Európa v ošiali, a v tom ošiali ľudia, medzi nimi dvaja bratia zmietaní láskou k dobrodružke Lilian, ktorá bola osudom i kliatbou pre oboch, ibaže Ábel tentoraz zohral úlohu Kaina. Úryvok zo Simmelovho románu Všetci ľudia budú bratia číta od utorka Alfréd Swan.

V utorok tiež vstúpi do vysielania aj krátky miniromán Jany Bodnárovej Tri sestry.  V réžii Karola Horvátha číta Zuzana Dančiaková. Od stredy vás zasa čaká rozprávka Tone Revajovej s názvom Denis a jeho sestry. V réžii Róberta Horňáka účinkuje Ivan Šándor.

Dušan Mitana a jeho poviedka Cesta za bratom sa do vysielania Rádia Litera dostane vo štvrtok. Začína sa ráno, v posteli, kde sa muž zobúdza vedľa ženy, ktorú nepozná. Žena sa správa familiárne a muža to desí. Kým sa ona sprchuje, otvára list od brata z vojny. Číta Robo Roth.

V eseji Jozefa Hvišča sa dozvieme niečo o krátkom živote Karolíny Štúrovej, sestry Ľudovíta Štúra. Karolína bola oddaná rodine aj ideálom národnoslobodzovacieho hnutia. Mala štyroch bratov. Malá sestra veľkých bratov je vo vysielaní od pondelka. V réžii Mileny Lukáčovej číta Vladimír Minarovič.

Od stredy pôjdeme na návštevu k sestrám Kolárovým. Majú síce rozdielne životné skúsenosti, no spoločnú radosť zo života. Sú tri, ako u Čechovova, my však stretneme len dve. Nina je matkou šiestich detí a Katarína čelí onkologickému ochoreniu. Relácia Gabriely Horečnej sa volá Sestry. Účinkujú: Gabriela Horečná, Tünde Lengyelová, MUDr. Martin Hudec.

V Antropologickom slovníku Petra Turčíka budeme od štvrtka hovoriť o tom, Čo sú to príbuzenské vzťahy a aké podoby má ich vytváranie v rôznych kultúrach. Účinkujú Peter Turčík a Helena Tužinská. Tiež od štvrtka do vysielania vstúpia aj verše Oleny Husejnovej s názvom Bratia. V réžii Ladislava Keratu číta Zuzana Kyzeková.


Program rádií.

Text: Katarína Gažíková, snímky: pixabay.com, wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame