95. výročie narodenia Rudolfa Jašíka

95. výročie narodenia Rudolfa Jašíka

Prvý decembrový týždeň Rádio Litera venuje 95. výročiu narodenia vynikajúceho slovenského spisovateľa Rudolfa Jašíka. Tento neobyčajný talent sa narodil 2. decembra 1919 v Turzovke. Dokázal sebaisto, s osobitým náhľadom na svet, bohatými skúsenosťami i poetickým videním, vyrozprávať lyrický nadčasový príbeh o každodenných ľudských utrpeniach a nádejach. Načreli sme poriadne hlboko do rozhlasového archívu, kde sme našli mnohé, prachom zapadnuté skvosty.

V rámci týždňa Rudolfa Jašíka budeme vysielať čítanie na pokračovanie z jeho novely Povesť o bielych kameňoch. Dielo, ktoré vyšlo až po jeho smrti, je umelecky čistou štúdiou starého človeka, ktorý sa utiahne do samoty. Žije uprostred kamennej strže a venuje sa lovu vreteníc. Autor vyjadril spojenie osudov starca, ktorý zanevrel na ľudí, s osudom chlapca, malého Michala, ktorému zomrela mama a cíti sa oklamaný a opustený. Príbeh je vsadený do tragickej až mysterióznej atmosféry, nemilosrdne otvára svet bolesti a otázok o zmysle života v kysuckej sociálnej realite. Číta Karol Machata.

Priaznivci rozhlasových hier sa môžu tešiť na dramatizácie Jašíkových románov. Baladický sociálny román o osude chudobnejších spoločenských vrstiev a biede kysuckých dedín Na brehu riezračnej rieky pod názvom Priezračná rieka pre rozhlas zdramatizoval Michal Príbus. V réžii Ota Varečku v ňom účinkujú Michal Dočolomanský, Samuel Adamčík, Božidara Turzonovová, Karol Skovaj, Jozef Kroner, Alojz Kramár, Juraj Paška, Elo Romančík, Jozef Šándor, Michal Belák a ďalší. Klasický román Námestie svätej Alžbety pod názvom Jazva na srdci pre rozhlas pripravil Ondrej Sliacky. V hlavných úlohách príbehu o prvej láske, ktorú tragicky poznamenala vojna, budete počuť Igora Kováča, Janu Nagyovú, Júliusa Vašeka, Františka Dibarboru, Vladimíra Černého, Mariána Zednikoviča, Zuzanu Kocúrikovú a ďalších.

Okrem nich v programe uvedieme aj rozhlasovú dramatizáciu Jašíkovej novely Čas medených tvárí a prózy Mesiac na vode. Ponúkneme aj kratšie prózy Rudolfa Jašíka, poviedku Priesvitný starec a úryvok z nedokončeného románu Človek s peknými ústami. Neobídeme aj jeho poetickú tvorbu, verše Hľadajme človeka zarecituje Vladimír Minarovič.

Vďaka viacerým cyklom a umelecko-dokumentárnym pásmam môže Litera poukázať na život Rudolfa Jašíka a odkaz aj po jeho smrti. Vypočujte si pravidelný cyklus Autor na dnes, v ktorom vám autora priblíži redaktor Roman Sorger, dramatickú epizódu zo života Rudolfa Jašíka si budete môcť vypočuť v cykle Podobizne autora Petra Štrelingera. Pásmo Štefana Sokola Objavenie zabudnutého filmu je rozhlasovým dokumentom o významnom filmovom diele, nakrútenom podľa románu Námestie svätej Alžbety. Redaktor Vladimír Barborík zasa prinesie pásmo Šťastný fragment o próze Rudolfa Jašíka Mŕtvi nespievajú. Veľa zaujímavých a cenných informácií sa nachádza aj vo vzácnom autentickom rozhovore s Hedvigou Jašíkovou, vodovu po spisovateľovi, v časti cyklu Rozhlasová galéria osobností Slovenska, ktorý vám ponúkneme od štvrtka 4. decembra.

Autor článku: Martin Šenc; Foto: Benjamin Nolan (pixabay.com)

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame