Zamrznutý týždeň

Zamrznutý týždeň

Na Rádiu Litera sme začali zimný týždeň, bude plný snehu, mrazu, vločiek aj srieňa... Keď to už vonku vyzerá skôr ako na jar, pripomeňte si ročné obdobie, ktoré nám momentálne vládne, aspoň pri našom vysielaní - to vám azda nezamrzne.

V cykle čítanie na pokračovanie budete môcť tento týždeň počúvať Poštu pre anjelov autora Daniela Boulangera. Francúzsky spisovateľ a jeden z najstarších protagonistov francúzskej filmovej Novej vlny v zbierke poviedok ponúka zoznámenie so svojím prozaickým svetom.
Boulangerove texty napriek večnej téma lásky nepadajú do sentimentu. Autorovi ide skôr o výraznú pointu ako jasný dôkaz tragikomičnosti sveta. Dokonca by sme v jeho občas mrazivých textoch mohli vystopovať svojrázny zmysel pre čierny humor. Boulanger nie je výpravným autorom, nepotrebuje veľa postáv, prostredia a zápletiek, a napriek tomu sa mu darí výrazne vypovedať o silných emóciách všedného dňa. Jeho texty neoplývajú výpravnosťou, sú komorné, ale o to pôsobivejšie.
Preložila Michaela Jurovská, redakčne pripravila Zuzana Belková. Hudobná dramaturgia Miroslav Nemec. Réžiu má Štefan Korenči. Číta Alfréd Swan.
Poviedky: 1. Rozmar v štúdiu B, Neprítomná; 2. Šíre more, Kočiš, Na Vidieku; 3. Bezpečnostné opatrenia, Pošta pre anjelov; 4. Dvojhvezdičkový; 5. Susedka, Intímny zápisník.

V rozhlasovej hre Jany Bodnárovej Starec a počítačový chlapec, sa na pozadí zimnej idylky odohráva dráma stretu dvoch generácií - vnuka a dedka. Mladší je pohrúžený do virtuálneho sveta, starý otec by sa s ním však chcel podeliť o krásu reálneho prežívania života...
Účinkujú Jozef Kroner, Daniel Matuška, Marián Geišberg, Marta Sládečková, Michal Igas, Lucia Hodálová, Oľga Solárová, Igor Čillík, Soňa Ulická, Peter Rúfus, Milan Laca.

Dramatizácia prózy Františka Švantnera Prvý sneh je príbehom lásky, chudoby, odhodlania a boja. Prozaik, vrcholný predstaviteľ slovenského naturizmu v období 30. a 40. rokov 20. storočia. František Švantner svoju prvú poviedku Výpoveď uverejnil počas štúdií pod pseudonymom Bystran. Nasledovali ďalšie poviedky - Jarmočná anekdota o zlatom krížiku, Dve doby a Prvý sneh. Knižne vyšli v roku 1976 v súbore Novely. Pri výbere svojich postáv sa Švantner orientoval na ľudských vydedencov, zastieral ostré hranice medzi skutočnosťou a polovedomými, prízračnými stavmi hrdinov. Atmosféra jeho noviel je neopakovateľne „švantnerovská" - vychádza z ľudových rozprávok, balád a povestí. Vo všetkých prózach vystupuje do popredia moment fantastiky a osudovosti. Jedným z tajomstiev autorovho novelistického umenia je konkrétny rozprávač, ktorý príbehy majstrovsky vedie.

18.6.1928 vzlietol Roald Amundsen zo základne v Bergene. Bol to jeho posledný let. O živote nórskeho polárnika napísal Ivan Mojík dobrodružný a pútavý fíčer s názvom Zimná rozprávka. Vysielame ho od piatka.

Autor článku: __gm; Foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame