Zamyslenie pred Vianocami

Zamyslenie pred Vianocami

Tretí decembrový týždeň sa na Litere bude niesť v znamení témy ľudských nedostatkov, slabostí, chýb a omylov. Dni tesne pred Vianocami sú ideálnym časom na to, aby sme si aspoň na chvíľu vstúpili do svedomia a mohli rekapitulovať, čo dobré a zlé nás postretlo počas roka.

V pravidelnom čítaní na pokračovanie ponúkame knihu Pavla Vilikovského Príbeh ozajského človeka. Jednoduchý človek jednoduchým jazykom opisuje svoju premenu, ktorá sa s ním deje, keď sa zhodou okolností dostal „ku korytu". Brilantná a veľmi autentická štylistika, ktorá pod vrstvami banality skrýva vycizelovaný príbeh o bežnom Slovákovi, ktorý sa nechá vovliecť prehnanými ambíciami do víru normalizácie. V réžii Petra Kočiša číta Peter Cibula.

Bezpochyby jedným z najväčších kritikov ľudských nedostatkov bol francúzsky dramatik Moliére, od ktorého budeme vysielať rozhlasové adaptácie dvoch jeho najznámejších divadelných hier - Lakomec a Mizantrop. Autor svojím nezriedkavým talentom, prezieravosťou a ironickým pohľadom, v nich odkrýva vážne spoločenské problémy tyranizujúce nielen človeka, ale celú ľudskú spoločnosť.

V rámci programu sme pripravili aj humoristické pásmo Romana Slaninu Mýliť sa je ľudské. Autor so svojimi kolegami Dušanom Cinkotom, Stanislavou Pázmányovou a Norbertom Antalíkom budú varírovať na tému ľudskej omylnosti humorne a s nadhľadom.

Do pozornosti dávame aj pôvodnú rozhlasovú hru Zlatý človek, ktorú na motívy Antona Pavloviča Čechova napísal Ladislav Luknár. Čechov prestavuje tú líniu ruského realizmu, v ktorej sa spája pochopenie pre ľudské slabosti s neľútostnou satirou ľudskej pokrivenosti. V hre vtipným spôsobom komentuje nezmyselnosť byrokratického aparátu, kde človek prichádza nielen o peniaze ale aj o dôstojnosť. V hlavných úlohách sa predstavia Július Satinský, Jana Strnisková a Martin Huba.

Aj podstata tvorby amerického prozaika O'Henryho spočívala v krátkych prozaických útvaroch, v ktorých glosoval charakterové nedostatky svojich „hrdinov" a ktoré často ukončoval vtipnou pointou. Takou je aj dramatizácia jeho humornej poviedky Zlodejská morálka, ktorú pre rozhlas zdramatizoval Martin Galanda. Účinkujú: Ivan Letko, Marián Zednikovič, Magda Paveleková, Eduard Vítek, Ľubo Gregor, Viktor Blaho, Igor Čillík a ďalší.

Na vážnejšiu strunu môže udrieť Ernest Weidler vo fíčri Aké máte svedomie? V ďalšom diele zakladateľskej generácie tohto kráľovského rozhlasového žánru vyspovedá vyše dvadsať respondentov a prinúti poslucháča zamyslieť sa nad svojím životom a vzťahom k druhým.

Autor článku: Martin Šenc; Foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame