Cesta za poznaním na sedadle auta

Cesta za poznaním na sedadle auta

23. februára pred 122 rokmi získal nemecký inžinier a vynálezca Rudolf Diesel patent na dieselový motor. Pri jeho konštruovaní takmer prišiel o život. Aj keď jeho vynález spočiatku nebolo možné montovať do áut, položil ním základy úžitkového vozidla s naftovým motorom, ktoré neskôr výrazne ovplyvnilo automobilový priemysel. Začala sa éra úspornejšieho cestovania autom, na sedadle ktorého sa človek mohol vydať na rozmanité cesty za spoznávaním krajiny, ale aj samého seba. Éra, ktorá so sebou, bohužiaľ, priniesla aj mnoho tragických okamihov.

V cykle Čítanie na pokračovanie sme si tentoraz pripravili kultový román Jacka Kerouaca Na ceste, ktorý je základným literárnym odkazom hnutia beatnikov. Hlavnou líniou rozprávania je cesta po USA, ktorá je poznačená generačnou výpoveďou hrdinu reagujúceho na situáciu koncom štyridsiatych a začiatku päťdesiatych rokov 20. storočia. Beatnici odmietli ideál mladého úspešného Američana s jeho nalinajkovaným cieľom a dali sa cestou protestu, úteku od civilizačných vymožeností smerom k akémusi modernému primitivizmu. Istotu budúcnosti nahrádzali zintenzívneným prežívaním prítomnosti. Do extázy vyvolanej novými zážitkami sa však mieša aj nostalgia spôsobená uvedomovaním si bezvýchodiskovosti takéhoto úteku. Román je strhujúcim a fascinujúcim prelínaním fikcie a autobiografických prvkov, dodnes inšpiruje čitateľov k nachádzaniu vlastnej slobodnej cesty. V réžii Mileny Lukáčovej číta Matej Landl.

Tento týždeň sme v programe dali trocha väčší priestor rozhlasovým hrám. Svojou silou a kvalitným spracovaním strhávajú pozornosť na úskalia automobilizmu a hodnotu ľudského života. Od pondelka si môžete vypočuť pôvodnú rozhlasovú hru Ivana Izakoviča Iba šofér. Hovorí o mužovi, ktorého dobieha jeho tragická minulosť. V réžii Petra Jezného v hre účinkujú Ivan Laca, Jela Lukešová, Štefan Bako, Soňa Ulická, Mária Dacejová, Ján Valentík, Gustáv Legéň, Vlado Černý, Vladimír Minarovič, Július Paluš a Terézia Kronerová. V utorok a v stredu to budú rozhlasové hry autora Osvalda Zahradníka. Havária je metaforou o stálej schopnosti človeka obnovovať vôľu k životu. Pod režisérskou taktovkou Jany Strniskovej účinkujú Milan Bahúl, Helena Geregová, Marek Majeský, Ivan Vojtek st., Peter Bzdúch, Marián Geišberg, Ivan Laca, Jozef Šimonovič, Soňa Ulická, Ján Valentík, Darina Vašíčková, Vladimír Minarovič a ďalší. Hra Autostop hovorí o autonehode, ktorá sa pohybuje na hranici reality a ireálna. V réžii Evy Galandovej postavy príbehu stvárnili Michal Gučík, Szidi Tobias, Jozef Šimonovič, Miroslav Trnavský, Soňa Ulická, Peter Marcin a Nataša Kulíšková. Od štvrtka vás pozývame počúvať rozhlasovú hru pre mládež Bronislavy a Oľgy Duhanových Jazvy nie sú rany. Hlavným predstaviteľom je malý Miško Weber, ktorý nemá ľahký osud - rodičia mu zahynuli pri autonehode. Ako sa popasuje s osudom a čo ho čaká, to sa už dozviete z nášho príbehu. V réžii Pavla Gejdoša účinkujú Tomáš Lukáč, Pavol Višňovský, Daniela Kuffelová, Dagmar Sanitrová, Dušan Szabo, Klára Dubovicová, Dagmar Bajnoková, Zuzana Vačková, Peter Sklár, Soňa Ulická, Helena Geregová, Ivan Laca a Alfréd Swan.

Tému automobilizmu budú programovo podporovať tiež pozoruhodné umelecko-dokumentárne pásma. Autor Ivan Szabó približuje v pásme Motorové opojenie príbeh konštruktéra prvého motorového vozidla - Karla Benza. V pútavom pásme Juraja Koutného s názvom Posledné preteky sa dozviete detaily tragickej smrti pretekára F1, trojnásobného majstra sveta Ayrtona Sennu. Opisuje udalosti reštartu Veľkej ceny San Marína na okruhu v Imole, kde Senna za nikdy nevyjasnených okolností havaroval vo veľkej rýchlosti pri nájazde do zákruty Tamburello. Fíčer Emila Benčíka Plechové rakvy, ktorý si budete môcť vypočuť od piatku, sa zaoberá príčinami a následkami dopravných nehôd. Tie sa, žiaľbohu, stali súčasťou nášho každodenného života. Otrasné správy o autonehodách prijímame ako nevyhnutnú daň motorizácii a civilizácii. Ale musí to tak byť? Naozaj sa nedá nič robiť, iba sa bezmocne prizerať ako hynú a kaličia sa ľudia na cestách? Aj nad týmito otázkami sa zamýšľajú okrem autora i odborníci na dopravu.

V našom programe si miesto našli i poviedky. Publicista a spisovateľ Jozef Kollár vo svojich dielach, ktoré sa vyznačujú až reportážnou zovretosťou, rád zachytáva hraničné momenty v ľudskom živote. Navonok sa takmer neprejavujú, môže ich spustiť náhoda alebo rozhovor, no rozhodujúcou mierou sa podieľajú na ďalšom konaní a vývoji postáv. Takou je aj jeho poviedka Dvaja v aute. V réžii Táe Tadlánkovej účinkujú Helena Geregová, Ivan Laca, Peter Sklár a Vladimír Minarovič. Švédsky spisovateľ Per Olof Sundman ponúkne spoza šoférskeho volantu obraz švédskej krajiny. Počas svätojánskej noci sa vydá cestičkou medzi vrchmi a skalami ku štyrom gazdovstvám. Poviedku Šofér poštového autobusu číta Jozef Fila.

Pre priaznivcov poézie sme do programu vybrali báseň z útlej knižky veršov Ľubomíra Feldeka Slovák na mesiaci. Báseň Deň bez motorových vozidiel zaznie v interpretácii samotného autora. Beatnické hnutie bude svojimi veršami reprezentovať aj Gregory Corso. Autor spontánne a s nadhľadom vypovedá o sebe a Amerike svojich čias optikou akéhosi veľkého začudovaného dieťaťa uprostred sveta podivuhodných hodnôt. Vo svojej strapatej poézii akoby znovu objavoval stratené detstvo. S témami sa pohráva, obracia ich naruby, strieda tragické prvky s komickými. V podaní Alfréda Swana si vypočujete jeho verše Básnici, ktorí stopujú na diaľnici.

Od piatka sa budete môcť naladiť aj na veselú nôtu. Autor Vlado Goffa svoje pásmo Nastúpte si, odchádzame! nazval svojrázne „humoristicko-satirická preprava najrozličnejšími dopravnými prostriedkami". V interpretácii Adyho Hajdu, Jozefa Šimonoviča, Dušana Szaba, Petra Šimuna, Ivana Vojteka ml., Lucie Vrablicovej a Heleny Geregovej sa budete môcť stretnúť v netradičných situáciách s vyplašeným šoférom, agresívnou vodičkou, zmätkujúcim pasažierom, revízorom, automatickým pilotom, kapitánom lietadla či veliteľom raketoplánu.

Želáme vám, aby ste pri spoznávaní sveta precestovali veľa kilometrov bez nehôd. Nech sú plné pozitívnych zážitkov a sú impulzom pre ďalšie, nové poznávanie.

Autor článku: Martin Šenc; foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame