V máji o láske

V máji o láske

Aj tento týždeň pokračujeme na Litere májovou témou lásky. Znova zabŕdneme do svetovej i slovenskej literatúry a potvrdíme, že láska je asi tou najinšpiratívnejšou esenciou pre dobré príbehy.

V cykle Čítanie na pokračovanie si budeme čítať z poviedkovej tvorby Herberta Ernesta Batesa. Jeden z najvýznamnejších anglických poviedkarov 20. storočia je majstrom v navodení atmosféry, sugestívne dokáže vystihnúť náladu postáv, na malom priestore rozohrať vzťahy medzi nimi. Inak tomu nie je ani v poviedkach z knihy Láska v brestoch, z ktorej vám tento týždeň ponúkneme azda tie najlepšie prózy. Tie, čo omámia vôňou kvetov, šumom lístia, melanchóliou spomienok na detstvo, nákazlivou túžbou po vášnivom cite s neraz silným erotickým nábojom. V réžii Jozefa Pražmáriho číta Miroslav Trnavský.

Od pondelka sme si pre vás pripravili dramatizáciu poviedky významného ruského básnika, prozaika a dramatika Ivana Sergejeviča Turgeneva Prvá láska. Sú v nej prítomné typické prvky romantizmu a vplyv autorov, ktorých tvorbu si vážil, napríklad Puškina, Lermontova, Byrona či Goetheho. Pre rozhlas v roku 1971 zdramatizovala Gizela Svrčková, v hlavnej úlohe sa predstaví Michal Dočolomanský.

Po rozhlasovej hre na vás čaká esej francúzskeho filozofa Jeana D´Ormessona Malá úvaha o láske. Je pokusom o analýzu citu a vzťahu, ktorý poznáme pod pojmom „láska". Pojmom nemysliteľným bez vášne a výsostného osobného zaujatia. Číta Jozef Vajda.

Od utorka si môžete v programe nájsť pásmo Zuzany Belkovej s názovm Láska je túžba. Autorka v ňom ponúka komentovanú montáž z talianskej renesančnej ľúbostnej lyriky. Zároveň sa pokúša dokázať pár nepopierateľných ľúbostných právd. Básne Jacopa di Lentina, Giambattistu Marina, Gaspary Stampovej, Francesca Petrarcu a Torquata Tassa si vypočujete v preklade Viliama Turčányho a Adriany Ferienčíkovej, interpretujú ich Peter Sklár, Alfréd Swan, Zuzana Marošová, Richard Klvač a Peter Rúfus.

Nasledujúca polhodina po veršoch bude patriť poviedke Obeť slovenského autora Martina Hvišča. Prostredníctvom analýzy partnerského vzťahu sa snaží o sondu do vnútra človeka, ktorý si chce zachovať osobnú slobodu vo vzťahu, v živote a v tvorbe. V réžii Táne Tadlánkovej číta Peter Sklár.

Do utorkového bloku sme zaradili aj úryvok z poviedky Marcela Prousta Koniec žiarlivosti zo zbierky Rozkoše a dni, ktorý číta Alfréd Swan, a verše poľského autora Leopolda Staffa v preklade Pavla Horova nazvané Ak teda láska. Recituje ich Tomáš Maštalír.

Od stredy si budeme čítať aj úryvok z knihy Muž môjho života. Stručne ju možno charakterizovať ako príbeh o osudovej láske a tichých víťazstvách. Kniha nadväzuje na mimoriadne úspešnú knihu Elixír môjho života, ktorú napísala Marika Studeničová podľa rozprávania Vilmy Jamnickej. Je vyznaním herečky, astrologičky, no predovšetkým ženy s čistým srdcom, ktorá nezvyčajne otvorene spomína na svoj život po boku režiséra a herca Jána Jamnického. Číta Eva Žilineková.

V rámci tohto bloku si v programe nájdete aj rozhlasovú dramatizáciu poviedky Ľuboša Juríka Láska kratšia ako deň. V hlavných úlohách sa predstavia Emil Horváth a Ladislav Chudík. V priateľskom rozhovore si vypočujete zamilovaný príbeh vodiča mestskej hromadnej dopravy, ktorému jedného dňa v autobuse zaspí neznáma žena. V roku 1985 režijne naštudovala Magda Grandtnerová.

Po rozhlasovej dramatizácii sme si pre vás pripravili ľúbostné verše Daniela Heviera. Inšpiroval sa Vivaldiho skladbou Štyri ročné obdobia a napísal báseň s malou slovnou hračkou: Štyri nočné obdobia. Recituje Štefan Bučko.

Od štvrtka na vás čaká rozhlasová adaptácia divadelnej komédie Láska všetko vylieči, ktorú napísal jeden z najvýznamnejších dramatikov francúzskeho klasicizmu Moliére (Jean Baptist Poquelin). V rozhlasovej úprave a réžii Olívie Binderovej účinkujú Július Pántik, Július Paluš, Ján Valentík, Soňa Ulická, Erika Bauerová, Kamila Magálová a ďalší.

Úsmevne naladení ostaneme aj vďaka nasledujúcemu humoristickému pásmu Vladimíra Nosáľa Láska je, keď... Stretnutie s jeho láskavým humorom dokazuje, že láska k ľuďom nebola pre neho nikdy len frázou. Účinkujú Ivan Vojtek, Soňa Ulická, Ľubo Roman, Ján Mistrík, Zuzana Krónerová, Jozef Šimonovič, Erika Bauerová, Roman Pomajbo a Mária Dacejová.

Od piatka sa môžete tešiť na fíčer Šuhajko, ja ťa chcem! o dvorení a „balení" kedysi a dnes. Štyri dievčatá, či skôr mladé ženy, prezrádzajú svoju stratégiu a triky, ktoré zaberajú na chlapcov. Odhaľujú tiež svoj intímny život, preto chcú zostať v anonymite. Takisto 78-ročná babička, ktorá rozpráva príbeh svojej životnej, no nenaplnenej lásky. Toto dielko vzniklo v roku 2005 v tandeme skúsenej rozhlasovej autorky Táne Kusej a vtedy 19-ročnej debutantky Barbory Kalinovej.

Po fíčri bude nasledovať dramatizácia prózy Ladislava Nádaši-Jégého Slabí ľudia - mocná láska. Účinkujú v nej Karol Machata, Ladislav Chudík, Michal Dočolomanský, Leopold Haverl, Božidara Turzonovová, Oľga Šalagová a Viera Topinková. V roku ju 1974 režíroval Milan Semík. Záver bloku bude patriť veršom významnej ruskej poetky Anny Achmatovovej. Uvádzame ich pod názvom Z ľúbostného denníka. Verše preložil Rudolf Skukálek, recituje Dáša Rúfusová.

Želáme vám veľa lásky - a to nielen na stránkach dobrej literatúry!

Autor článku: Martin Šenc; foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame