Leto začína!

Leto začína!

Či sa vám to páči alebo nie, leto začína. A s ním je tu aj obdobie dovoleniek, tropických horúčav, dusna či nečakaných dažďových prehánok. Rádio Litera vás na toto obdobie vopred pripraví letným tematickým týždňom.


Chystá sa niekto v lete zbierať zážitky do pralesa? V pravidelnom cykle Čítanie na pokračovanie si budeme čítať z knihy uruguajského autora Horacia Quirogu Príbehy z pralesa. Vypočujete si poviedky Besný pes, Muchy, Lesný med, Tmavá komora, Podrezaná sliepka, Vankúš z peria, Pustatina a Pálenka z pomarančov. Ide o jedno z najpôsobivejších čítaní, ktoré v našom rozhlasovom archíve máme. Príbehy o vnútornej sile ľudí zápasiacich so smrteľne nebezpečným pralesom a jeho obyvateľmi si vypočujete vo fascinujúcom podaní Mariána Geišberga. Preložila Eva Palkovičová.


Mariána Geišberga spolu s Vierou Richterovou-Horváthovou, Zuzanou Haasovou, Jánom Kronerom, Janou Strniskovou, Leopoldom Haverlom, Štefanom Kožkom, Martinom Hubom, Danielou Kuffelovou a ďalšími si môžete vypočuť pôvodnú rozhlasovú hru Jany Kákošovej Dovolenka. Spolu s hrdinami príbehu sa presvedčíme o tom, že jednoduchšie je robiť zázraky, ako plniť všedné ľudské želania.


Od pondelka si v programe nájdete aj letnú minidrámu Jána Štepitu Horúčava. Teplo zo všetkých strán môže spustiť sériu rôznych pocitov, ale aj starých spomienok. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Marián Slovák, Eva Matejková a Jana Strnisková.


Pod názvom Slnečnosti vám od utorka ponúkame pásmo Zuzany Belkovej. Hovorí v ňom o motívoch slnka a horúčav v literatúre. Okrem autorky a moderátorky v réžii Martina Kákoša účinkujú Jana Strnisková, Ivan Laca, René Jankovič a Juraj Predmerský.


Nasledovať bude päťminútovka z cyklu Odinakiaľ a text Márie Klapákovej, v ktorom nahliadneme do zahraničia. Mariana Bódiová prečíta Z denníka gréckeho dovolenkára. Pokračovať budeme poviedkou anglického prozaika a dramatika Johna Gasworthyho Mámor letnej noci, ktorú prečíta Alfréd Swan. Utorkový blok ukončíme veršami Nory Grajciarovej , ktoré uvádzame pod spoločným názvom Toto leto. Recituje ich Zdena Grúberová.


Od stredy si v programe nájdete fíčer Ivety Bognárovej Kruté leto. Hovorí o tom, aké zákerné vedia byť pre človeka letné mesiace. Relácia vznikla v produkcii odboru umelecko-dokumentárnej publicistiky.  Budete v ňom počuť aj herca Petra Sklára.


Mnohí z vás sa iste v lete chystajú na pláž, k sladkej či slanej vode. Na jednej pláži sa odohráva aj pôvodná rozhlasová hra Petra Šuleja, ktorú pomenoval príznačne Pláž. Tento pojem väčšinou evokuje pocit bezstarostnosti a hravosti. Na pláži si deti stavajú svoje pieskové zámky, ale aj dospelí tu hrajú svoje hry. Hry na vzťahy, hry na rodičov, partnerov, milencov... Akoby sme ani v čase oddychu nedokázali vystúpiť z neustáleho súperenia, dokazovania si prevahy, prekárania sa. Ani dovolenka nám nedovolí prerušiť tie každodenné hry, ktoré sa pre nás stali natoľko bežné, že si ich takmer neuvedomujeme. Vidieť sa dajú len detskými očami. To, čo dokáže vstúpiť do našej každodennosti, je zázrak. Doslovne či metaforicky.


V rámci tohto bloku si môžete vypočuť poviedku Vincenta Šikulu Leto. Pochádza z knižky Možno si postavím bungalov a družstevník Gustinko sa v nej domáha spravodlivosti. V réžii Róberta Horňáka číta Alfréd Swan.


V horúcich letných dňoch je ťažké nemyslieť na to, ako sa aspoň občas schladiť. Aj tvorcovia cyklu Sobotník hľadajú spôsob, ako sa s horúčavami popasovať, no ako už je u nich zvykom, s nutnou dávkou humoru. Od štvrtka budeme v zábavnom pásme z pera Romana Slaninu riešiť tému: Teplo má každý rád. Alebo: odsťahovali by ste sa do teplých krajín? Okrem autora v relácii účinkujú Stanislava Pázmányová, Norbert Antalík a Boris Srník.


Po humoristickom pásme sa k slovu prihlásia dve letné miniatúry. Minidráma Uršule Kovalyk Gotické leto hovorí o sedemnásťročnej Alme, ktorej životnou filozofiou je gothic. Otec na ňu nemá čas a tak ju posiela na prázdniny k bláznivej tete, ktorá býva v akomsi „Zapadákove“. V hlavnej úlohe sa prestaví Rebeka Poláková. Miniromán Milana Čarňanského Dovolenka zasa opisuje istú dovolenkovú situáciu v  jednej rodine. Číta Eduard Bindas.


Na záver štvrtkového bloku si vypočujete letné verše Vojtecha Kondróta Leto. V sprievode príjemných chilloutových rytmov vám ich prednesie Jozef Šimonovič.


Od piatka môžete na Litere počúvať literárne pásmo o lete a letných hrách v tvorbe slovenských básnikov. Pásmo Leto, leto, letisko pripravil a uvádza básnik Štefan Moravčík. V réžii Gejzu Dezorza účinkovali Alfréd Swan a Peter Sklár.


„Múdrejší ľudia jednoducho prečkajú leto v práci. Oddýchnu si v nej i popri nej viac, a oproti ostatným získajú obrovskú strategickú výhodu: ešte stále dovolenku majú,“ píše a radí nám na začiatku svojej satirickej poviedky Oliver Bakoš. Inak by sa nám mohlo stať to, čo hrdinovi jeho úsmevnej prózy: stratil sa na gréckom ostrove. A ako sa to stalo? Na to nám už odpovie satirická poviedka Olivera Bakoša Stratený na Korfu. V réžii Martina Bendika číta Tomáš Maštalír.


Po poviedke budú nasledovať dve eseje Jozefa Kolára pod názvom Typický muž a typická žena. Zavedú nás pod horúce egyptské slnko a hneď nato do chládku príjemného gréckeho hotela. Tieto exotické miesta inšpirovali autora k zaujímavým úvahám.  Číta Miroslav Trnavský.

Prajeme vám príjemné letné dni plné oddychu, pohody a pekných zážitkov. Dúfame, že si kúsok času ukradnete aj pre vysielanie Rádia Litera.

Autor článku: Martin Šenc; foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame