Dvojtýždeň s kvalitnými detektívkami

Dvojtýždeň s kvalitnými detektívkami

V druhej polovici júla a začiatkom augusta si prídu na svoje všetci milovníci dobrých detektívnych prípadov. Na Litere sa zídu tie najbystrejšie detektívne mozgy a spoločne s vami budú riešiť náročné zločiny i naoko neriešiteľné záhady.

V rámci pravidelného cyklu Čítanie na pokračovanie sme pre vás oprášili až 16-dielne rozhlasové spracovanie knihy Daniely Kapitáňovej Vražda v Slopnej. Počas dvoch týždňov budú riešiť záhadu zavraždeného slovenského spisovateľa azda všetci geniálni detektívi, vyšetrovatelia či komisári: Sherlock Holmes a Dr. Watson, Colombo, Phil Marlowe, Derrick, Steve Carell, Nero Wolfe, Dempsey a Makepeaceová, slečna Marplová, komisár Maigret, agenti Mulder a Scullyová, major Zeman či Hercule Poirot. V réžii Martina Hvišča účinkujú Boris Farkaš a Helena Geregová.

Program Rádia Litera ponúka viacero detektívnych rozhlasových hier a dramatizácií. Od pondelka 20.7. to bude napínavá hra Michala Mackoviča z prostredia dunajských lodníkov Hladina klesá. Od utorka budete stretávať Sherlocka Holmesa a Dr. Watsona v rozhlasovej hre Arthura Conana Doyla Traja študenti. Od štvrtka 23.7. na vás čaká spisovateľ Osvald Zahradník s detektívnou hrou z roku 1971, ktorú nazval Vražda vo Fermiho ústave. Hru Arthura Conana Doyla Dedukčná metóda, v ktorej sa opäť stretneme so slávnym Sherlockom Holmesom si budete môcť vypočuť od 27.7. O deň neskôr v programe pribudne adaptácia divadelnej detektívnej hry Andreja Bagara Svedectvo riaditeľa Cazaleta, ktorú pre rozhlas upravila Oľga Duhanová. Aj 29. a 30. júla sa objavia v našej ponuke detektívne rozhlasové hry - poviedku Gilberta Keitha Chestertona Prípad Normana Bohuna pre rozhlas zdramatizoval Štefan Šmihla; od štvrtka si vypočujete hru Františka Ungváryho z roku 1970 s názvom Vrah chodí za kulisami. Od piatka 31.7. naše menu rozhlasových hier ukončí pôvodná detektívna hra Eleny Antalovej Colombo sa nemýli.

V našom programe neobídeme ani dobré detektívne poviedky. Čakajú na vás Príhody pátra Browna autora Gilberta Keitha Chestertona, poviedka Raymonda Chandlera Zlaté rybičky, neobídeme ani Agathu Christie a jej detektívny príbeh Slávičie hniezdo; od amerického spisovateľa detektívok tzv. Zlatej éry Johna Dicksona Carra si prečítame z poviedky Tretia guľka. Slovenskú prozaickú tvorbu bude reprezentovať Peter Glocko a úryvok z jeho románu Kliatba čierneho anjela, ktorého rozprávačom je felčiar, obhliadač mŕtvol i detektív v jednej osobe.

Aby ste si mohli vytvoriť komplexnejší obraz o detektívnom žánri, ponúkneme vám už tradične aj eseje a umelecko-dokumentárne pásma, v ktorých sa dozviete mnoho užitočných informácií o vzniku a vývoji detektívok, ako aj o velikánoch detektívnej spisby. V programe si nájdete esej Jorgeho Luisa Borgesa Detektívna poviedka vzdávajúcu hold Edgarovi Allanovi Poeovi, pásmo Daniely Kapitáňovej Zrod detektívky o Arthurovi Conanovi Doylovi, pásmo Milana Čarňanského Rozlúčka nadlho venované Raymondovi Chandlerovi, zamyslenie Kornela Földváriho a Jozefa Palaščáka O detektívke, pásmo o Agathe Christie Kráľovná a jej detektívi a pásmo o zrode a vývoji detektívky Od veľkého detektíva k Veľkému detektívovi z pera Daniely Kapitáňovej, pásmo Petra Krištúfka Kde nič nie je, ani smrť neberie o slovenskej detektívke či pásmo Olivera Bakoša Jednoduché umenie vraždy o „drsnej škole" americkej detektívky.

Nebudú chýbať ani kratšie žánre a humoristické pásma. Prinesieme vám miniromán Milana Čarňanského Výkupné i pásmo humoresiek s detektívnym námetom Traja o zločine, ktoré na motívy zahraničných autorov pre rozhlas napísal Mojmír Groll. V prednese Alfréda Swana a preklade Mariána Šidlíka zaznie slávna báseň Edgara Allana Poa Havran. Ponúkneme vám tiež miniromán Feďa Výrostka Verdikt či pásmo o humore v detektívnom žánri nazvané O detektívoch a detektívkach, ktoré v roku 1987 redakčne pripravil Stano Radič.

Nech žiaden z vašich „prípadov" nie natoľko zamotaný, aby potreboval služby veľkého detektívneho mozgu. A keby predsa len niečo, pamätajte: máte právo nevypovedať, všetko, čo poviete, môže byť použité proti vám!

Autor: Martin Šenc; foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame