Dva týždne venované Rómom

Dva týždne venované Rómom

Minulý týždeň si svet pripomenul Medzinárodný deň rómskeho jazyka a to nás podnietilo k tomu, aby sme pre vás prichystali bohatý – a to hneď dvojtýždňový program, ktorý sa bude venovať rómskej tematike. Polovicou mesiaca sa budú niesť cigánske husľové melódie, čaká na vás viacero rómskych autorov a zabŕdneme aj do témy rasovej neznášanlivosti.

V pravidelnom cykle Čítanie na pokračovanie odvysielame až 12. častí z knihy Viťa Staviarskeho Kale topanky. Autor sa príbehom o Rómoch a ich tragikomickom živote trhových „kšeftárov“, obyvateľov osád a iných rázovitých postáv a postavičiek stal laureátom ceny Anasoft litera pre najlepšiu slovenskú knihu roka 2013. V réžii Laca Keratu číta Peter Sklár.

Pre fanúšikov rozhlasových hier sme si pripravili hneď niekoľko chuťoviek: dramatizáciu novely Júliusa Balca Husle s labutím krkom, ktorej dala rozhlasovú podobu Jana Hevešiová; rozprávkovú hru Štefana Kasardu Povesť bez mena; hru pre mládež Pavly Kováčovej Pichliač; pôvodnú rozhlasovú hru Alojza Čobeja Prekliate husle; rómsku rozprávkovú hru Vastuno, ktorú podľa literárnej predlohy Jána Berkyho-Ľuboreckého napísala Kveta Slobodníková; dramatizáciu novely anglického klasika Davida Herberta Lawrenca Panna a cigán; cigánsku ľudovú rozprávku Strašný Angulimála, ktorú pre rozhlas zdramatizovala Elena Slobodová; a nakoniec aj dramatizované pásmo Ivana Szaba Cinka Panna. V týchto rozhlasových spracovaniach môžete nielen lepšie spoznať svet Rómov, ale v príbehoch sa zdanlivo neprekonateľná rozdielnosť dvoch svetov môže stať zdrojom poznania, obohatenia a pochopenia. Okrem toho si môžete vychutnať dostatok rómskeho husľového majstrovstva, ktoré je neodmysliteľnou súčasťou ich života.

O rasovej neznášanlivosti a podobách intolerancie na Slovensku si povieme v trojdielnom pásme Sone Vrbjarovej, ktoré nazvala Farba nenávisti. Autorka sa v nich venuje osudom žien, ktoré si založili rodinu s mužmi tmavej pleti, príbehu afrického vysokoškolského profesora či rómskej problematike. Výpovede respondentov dopĺňa názormi hovorkyne zastupiteľského úradu Vysokého komisára OSN pre utečencov na Slovensku Márie Čiernej, ale aj psychológa Vladimíra Dočkala.

Jedinečné rozhlasové pásmo s použitím reportážnej nahrávky z rozhovoru o sociálne znevýhodnených skupinách obyvateľstva s Martinom Vavrinčíkom, riaditeľom odboru pre sociálne vylúčené spoločenstvá, a úryvkov z knihy Chaos totalos autorky Ingrid Antalovej, pripravili autori Rozália Vlasková a Silvester Lavrík, ktorý zároveň pásmo číta a polemizuje v ňom. Pásmo nazvali Rozhovory o detstve v rómskej osade. Svoj pohľad na Rómov ponúkne aj historik Jean-Pierre Liégeois, ktorý prednáša dejiny rómskeho etnika na Descartesovej univerzite v Paríži, v eseji Rómovia, cigáni, kočovníci. Predstava o nich je totiž často skreslená a stretávajú sa s negatívnymi stereotypmi. V réžii Andreja Turčana číta Viktor Sabo. V pásme Ivice Ruttkayovej Holokaust Rómov zasa budete počuť komplexné názory na pamätný deň rómskeho holokaustu od etnologičiek Zuzany Kumanovej, Zuzany Bošeľovej a Moniky Vrzguľovej, vyjadrenie ľudsko-právneho aktivistu Ladislava Oravca a tiež autorky Eleny Lackovej spolu s ukážkou jej rómskej rozprávky.

Vo vysielaní samozrejme dáme priestor aj rómskym autorom, ktorých diela sú výrazným spestrením slovenskej literárnej tvorby. Od básnika Dezidera Bangu vám predstavíme výber zo zbierky Slnečný vánok, verše pod názvom Zima a pásmo poézie z jeho zbierky Povedz mi, Iboja. Prozaika Ľudovíta Didiho a jeho tvorbu si predstavíme v pásme Jany Hevešiovej Príbehy svätené vetrom a vypočujete si aj jeho prózu Cigánkina veštba. Od spisovateľky Daniely Hivešovej-Šilanovej sme do programu vybrali jej rukopisné básne nazvané Náhodný chodec a pásmo ľúbostnej poézie A tak ťa ľúbim.

Viac programových tipov dvojtýždňa, ktorý venujeme Rómom, sa dozviete v našom programe na webe RTVS. Želáme príjemné počúvanie!

Autor článku: Martin Šenc; foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame