Rozprávkový výlet s Andersenom

Rozprávkový výlet s Andersenom

Dňa 1. decembra 1835, pred 180 rokmi, slávny dánsky spisovateľ Hans Christian Andersen publikoval svoju prvú knihu rozprávok. Dodnes sú mnohé z jeho diel tými najznámejšími a najkrajšími rozprávkami, ktoré radi čítame, počúvame či rozprávame našim deťom. Aj preto sme sa rozhodli, že po týždni venovanom snívaniu sa teraz prenesieme iba o kúsok vedľa – do sveta rozprávok. Dovoľte svojej fantázii malý rozprávkový výlet, na ktorý vás vezme Hans Christian Andersen.


Tento týždeň sa v cykle Čítanie na pokračovanie započúvame do príbehu o pobyte legendárneho dánskeho rozprávkara v Prešporku v júni 1841. Pre rozhlas ho v roku 2002 pod názvom Prešporské čary pána Christiana napísal Peter Glocko na základe autentického spisovateľovho denníka a štúdia materiálov v Dánsku. Príbeh zachytáva nielen svojské čaro a mágiu starého Prešporka cez prizmu Andersenovho pohľadu, ale zobrazuje aj spisovateľa v krízovom okamihu, keď pochyboval o svojom talente a zmysle svojej tvorby. Keď netušil, že práve rozprávky pre deti, ktoré v tom čase nepredstavovali vrchol jeho autorských ambícií, mu prinesú svetovú slávu a nesmrteľnosť. V réžii Mileny Lukáčovej účinkujú Matej Landl, Dominika Macková, Vladimír Minarovič, Mária Schlosserová, Juraj Predmerský, Ivan Laca, Lucia Vrablicová, Jozef Šimonovič, Jozef Benedik, Ján Valentík a ďalší.

 

V rámci rozprávkového týždňa vám ponúkneme niekoľko rozhlasových dramatizácií tých najznámejších rozprávok Hansa Christiana Andersena. Od pondelka začíname archívnym spracovaním rozprávkovej hry Snehová kráľovná. Dramatizáciu Jevgenija Švarca v roku 1954 preložil a pre rozhlas upravil Vlado Bágeľ. Účinkujú Karol Machata, Peter Mikulík, Dušana Fašungová, Viera Bálinthová, Martin Gregor, Mária Prechovská a ďalší. V utorok pribudne do programu rozprávková hra Dievčatko so zápalkami, ktorú v roku 2000 pre rozhlas zdramatizoval Juraj Bindzár. Budete v nej počuť Máriu Buranskú, Vladimíra Minaroviča, Dušana Kaprálika, Dášu Rúfusovú, Jána Galloviča a ďalších. Od stredy vám ponúkame unikátny rozprávkový muzikál Statočný cínový vojačik. Jeho dramatizáciu si na starosť vzali Zuzana Križková a Ján Štrasser, v hlavnej úlohe sa predstavia Robo Roth, Marián Geišberg a Jana Lieskovská. Vo štvrtok do programu pribudne Andersenova rozprávková hra Malá morská panna, v hlavnej úlohe s Annou Šiškovou, ktorú v roku 1993 pre rozhlas zdramatizoval Ján Uličiansky. Od piatku si v našom vysielaní nájdete poslednú zo série rozprávkových hier – Škaredé káčatko. Dramatizácia Anny Florianovej pochádza z roku 1995 a účinkujú v nej Karol Machata, Eva Večerová, Anna Javorková, Viera Richterová-Horváthová, Zdena Grúberová, Ján Valentík a ďalší.

Vo forme monologickej rozprávky vám tento týždeň prinášame ešte Andersenovu rozprávku Nespokojný snehuliak, ktorú prerozpráva Karol Machata, a rozprávku Stromček, v umeleckom prednese Júliusa Satinského.

O živote a diele Hansa Christiana Andersena sa viac dozviete v rozhlasových pásmach, ktoré sme si pre vás pripravili. V cykle Rubikon redaktorka Ivica Ruttkayová ponúka publicistické pásmo Otec škaredého káčatka, malej morskej víly a tých ďalších, v ktorom sa o Andersenovi porozpráva s umeleckým prekladateľom Milanom Žitným. Ďalej účinkujú švédsky dramatik Per Olov Enquist a herci Juraj Predmerský a Martin Kaprálik. Literárne pásmo známeho prekladateľa a básnika Milana Richtera Rozprávkárov bazár hovorí o Andersenovi, ako ho nepoznáme. Mnohí z nás nevedia, že písal aj drámy či iné literárne žánre. V réžii Martina Bendíka účinkujú Karol Machata, Miroslav Trnavský, Alfréd Swan a Hana Gajdošová. V unikátnej umelecko-dokumentárnej kompozícii Petra Kantora Rozprávka jedného života si vypočujete skutočný príbeh Hansa Christiana Andersena. Dozviete sa, že pochádzal z chudobnej rodiny , jeho otec bol obuvník a matka pomáhala s upratovaním v domoch bohatých ľudí, alebo že si sám o sebe myslel, že je veľmi škaredý. V hlavných úlohách budete počuť Andreja Mojžiša a Michaelu Drotárovú.

Vo vysielaní Rádia Litera dostane priestor aj poviedka Hansa Christiana Andersena Tieň. Do slovenčiny ju preložil Jaroslav Kaňa, v réžii Františka Obžeru vám  ju prečíta František Kovár. Bohatý rozprávkový program doplníme aj jednou časťou cyklu Poetologický slovník. Jej autorka Jana Pácalová sa v nej venuje pojmu Rozprávka. Okrem autorky účinkujú Vladimír Štefuca a Helena Geregová.


Prajeme vám, aby ste z rozprávok nikdy nevyrástli. Ako hovorí jeden z mnohých výrokov spisovateľa Milana Rúfusa: Rozprávka je orechovou škrupinkou, v ktorej je uložený život.



Autor článku: Martin Šenc, foto: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame