Cena Réné – Anasoft litera gymnazistov

Cena Réné – Anasoft litera gymnazistov

BRATISLAVA. Literárne informačné centrum a Anasoft litera tento rok po prvýkrát vyhlásili novú literárnu cenu René - Anasoft litera gymnazistov. V sobotu 9. decembra 2017 si ocenenie prevzala mladá slovenská autorka Ivana Gibová. Jej kniha sa študentom páčila najviac.

René 2017 - takéto označenie vyryl akademický maliar Pavol Dubina do sošky, ktorú si z bratislavskej Novej Cvernovky v sobotu večer odniesla spisovateľka Ivana Gibová. So svojou knihou Barbora, boch & katarzia bojovala o priazeň študentov vybraných desiatich slovenských gymnázií.

V bratislavskej Novej Cvernovke sa v piatok a sobotu (8. - 9. 12. 2017) konal prvý ročník literárneho festivalu Autoriáda. Mimo oficiálneho programu, za zatvorenými dverami, sa v sobotu doobeda argumentovalo a diskutovalo o tom, kto bude historicky prvým oceneným autorom v novej slovenskej literárnej cene, ktorá je inšpirovaná prestížnym francúzskym ocenením Prix Goncourt des lycéens. Navzájom sa presviedčalo deväť študentských zástupcov, z každého hlasujúceho gymnázia. Riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallovábola v pozícii moderátorky diskusie a Pavel Matejovič, porotca Anasoft litery 2017, v pozícii mediátora literárnej kritiky, jej pojmov a kritérií hodnotenia. Každý študent sám za seba zreferoval, ktorákniha z pätice nominovaných sa mu najviac páčila a prečo. Následne tlmočil názor svojej školy, ktorá kniha v nej vyhrala v prvom kole hlasovania.

Študenti príjemne prekvapili. Vedeli svoje myšlienky výborne sformulovať a dokázali kvalitne argumentovať. V druhom kole výberu už povedali, za ktorú knihu hlasujú a prečo. Najskôr to vyzeralo na tesný duel Nedeľných šachov s Tisom od Silvestra Lavríka a trilerom, víťazným titulom Ceny čitateľov Anasoft litera 2017, Trhlinou od Jozefa Kariku. V poslednom kole však gymnazisti hlasovali anonymne, svojho víťaza napísali na hlasovací lístok. Po sčítaní prekvapivo vyšlo, že to nebude ani Silvester Lavrík a ani Jozef Karika, ale Ivana Gibová, ktorá bude prvou laureátkou ceny René vôbec.

Slávnostné vyhlásenie bolo v ten istý deň 9. 12. 2017 o 17.00 počas oficiálneho programu v sále festivalu Autoriáda, ktorývznikol na platforme Dni slovenskej literatúry. Moderovali ho Samo Trnka a Tomáš Hudák. Hudobne doprevádzal violončelista Jozef Lupták. Spisovateľka Ivana Gibová si ocenenie prevzala súprimnou radosťou. Záznam z odovzdávania ceny odvysiela Rádio Devín v stredu 13. 12. 2017 krátko po 14.00. Bude dostupný aj na webovej stránke rádia.

Finalisti ceny René 2017 - Anasoft litera gymnazistov:

Gibová, Ivana: Barbora, boch & katarzia, Marenčin PT, 2016

Karika, Jozef: Trhlina, Ikar, 2016

Lavrík, Silvester: Nedeľné šachy s Tisom, Vydavateľstvo Dixit, 2016

Staviarsky, Víťo: Rinaldova cesta, Víťo Staviarsky, 2015

Štefánik, Ondrej: Som Paula, Vydavateľstvo TATRAN, 2016

Tlačová správa Anasoft litera

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame