Novou laureátkou ceny Anasoft Litera sa stala Etela Farkašová

Novou laureátkou ceny Anasoft Litera sa stala  Etela Farkašová

Najlepšia kniha vydaná v uplynulom roku je známa. Cenu Anasoft Litera získala počas slávnostného ceremoniálu spisovateľka a filozofka Etela Farkašová so svojou prózou Scenár. Rohodli sa pre ňu zástupcovia odbornej poroty. Tú tvorili literárny vedec Zoltán Rédey, prekladateľka, redaktorka a riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová, jazykovedkyňa a prekladateľka Lucia Molnár Satinská, literárny kritik a redaktor Derek Rebro a literárny kritik, publicista a prekladateľ Patrik Oriešek.

_Juraj Starovecký.jpg

Na snímke: Etela Farkašová

„Na Scenári Etely Farkašovej nás zaujme celkový námet a jeho prozaické „podanie" - problém staroby a starnutia. Autorka ho podmanivým spôsobom tematizuje na prípade starnúcich manželov-intelektuálov, napĺňania alebo naopak „nenaplnenosti" ich završujúceho sa života - manželského, rodinného a osobitne rodičovského (vzhľadom na osud ich detí, potomkov), ale i profesijného, tak ako sa odohráva v nenápadnosti a intimite ich všednej, predovšetkým domácej každodennosti,"  hovorí na margo víťaznej knihy Zoltán Rédey.

Bookend-Scenár.JPG

Čitatelia v internetovej ankete zas dali najviac hlasov Danielovi Majlingovi a jeho knihe poviedok Ruzká klazika. V decembri sa tiež na podujatí Dni slovenskej literatúry odovzdá cena René - Anasoft litera gymnazistov, v ktorej o laureátovi rozhodujú tento rok študenti 17 slovenských gymnázií.

Text: Anasoft litera

Foto: Juraj Starovecký



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame