Anasoft litera zverejní desiatku finalistov

Anasoft litera zverejní desiatku finalistov

14. ročník literárnej ceny Anasoft litera bude od pondelka poznať desať najzaujímavejších prozaických titulov, ktoré na Slovensku vyšli minulý rok v prvom vydaní. Päťčlenná odborná porota (na fotke) opäť vyberá zo zoznamu s vyše 200 titulmi. Desiatku Anasoft litera 2019 vyhlásia naživo už v pondelok 4. marca 2019 po 14.00 v Rádiu Devín.

Od leta minulého roka porotcovia a porotkyne postupne čítajú všetky prozaické knihy, ktoré spĺňajú kritéria a sú tak automaticky nominované do tejto literárnej ceny. Odbornú porotu v roku 2019 tvorí prekladateľka a literárna publicistka Gabriela Magová, literárni vedci Ľubica Schmarcová, Karol Csiba, Pavol Markovič a spisovateľ a publicista Ján Štrasser.

V zozname kníh je napríklad aj nový Jozef Karika s titulom Priepasť, ktorého Trhlina v roku 2017 získala aj Cenu čitateľov Anasoft litera. Ale i najúspešnejší autor v histórii ceny Pavel Vilikovský spolu so šestnástimi ďalšími autormi, ktorí boli vo finále tejto literárnej ceny. Zoznam tiež dopĺňajú niektorí laureáti ako Balla, Marek Vadas či Milan Zelinka. Porota na prvých spoločných stretnutiach spomínala aj niekoľko veľmi zaujímavých debutov.

S desiatkou autorov sa najbližšie budete môcť stretnúť na litera feste, ktorý sa uskutoční 25. až 27. apríla 2019 v átriu a sálach Slovenského rozhlasu v Bratislave.

porota.jpg

Foto: Juraj Starovecký

Text: Anasoft litera

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame