Cenu Anasoft litera získala kniha "Jedenie"

 Cenu Anasoft litera získala kniha "Jedenie"

BRATISLAVA - Poznáme ocenených 14. ročníka slovenskej literárnej ceny Anasoft litera. Na slávnostnom ceremoniáli v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v stredu večer zaznelo víťazné meno Ivan Medeši a verejnosť si za svoju knihu roka zvolila Milo nemilo.

Odborná porota v zložení prekladateľka a literárna publicistka Gabriela Magová, literárni vedci Ľubica Schmarcová, Karol Csiba, Pavol Markovič a spisovateľ a publicista Ján Štrasser sa zhodla, že najlepšu knihu v uplynulom roku vydalo východoslovenské združenie Valal. Jej autor Ivan Medeši je literárnym enfant terrible jednej z početných národnostných menšín Rusnákov. V knihe nájdete šesť drsných poviedok z Vojvodiny, napísaných doslova bez servítky.

Dohodli sme sa na víťaznej knihe Ivana Medešiho JEDENIE. Moderná radikálna próza s originálnym prístupom k životu i k jazyku prináša hyperbolický obraz periférie, ktorý sa však ukazuje ako mrazivo univerzálny," vysvetlila svoj výber porota. Prekvapivé však pre verejnosť bolo ešte v marci tohto roka, že tento titul organizátori vôbec zaradili do automatického zoznamu posudzovaných kníh: Samozrejme, že prebehla diskusia s čítaním štatútu, a ten hovorí jasne, že konečné slovo pri zaradení alebo nezaradení titulu do zoznamu má odborná porota. Tá sa jednohlasne zhodla, že by bola veľká škoda, ak by táto kniha nebola posudzovaná v kontexte slovenskej literatúry. Navyše, vyšla v prvom vydaní v slovenskom jazyku a jej pôvodná verzia je rusínčina, ktorá je slovenským nárečím," vyjadrila sa organizátorka ceny Anasoft litera Simona Fochlerová.

Najviac hlasov v elektronickom hlasovaní dostala kniha Milo nemilo. Organizátori potvrdili, že to bol tesný súboj a naozaj len o dva hlasy mala viac ako vidiecky román so zlým koncom, dnes už nebohého, Juraja Bindzára Zvon. Laureát Ivan Medeši prítomný kvôli chorobe na ceremoniáli nebol, cenu prevzal jeho vydavateľ, ktorý aj text z rusínčiny prepísal do slovenčiny, Maroš Volovár.

Aktuálny ročník ceny Anasoft litera ešte odovzdávaním cien nekončí. Momentálne pripravuje projekty Živý bič - Živá literatúra útočí na čítanky! a cenu René - Anasoft litera gymnazistov, ktorú vyhlásia koncom roka.

Zdroj: Tlačová správa Anasoft litera

Foto: Šimon Lupták
medesi.jpg
Text k foto: Ivan Medeši (vpravo) s vydavateľom Marošom Volovárom

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame