Cenu Anasoft litera 2020 získala Alena Sabuchová s románom Šeptuchy

Cenu Anasoft litera 2020 získala Alena Sabuchová s románom Šeptuchy

V utorok 29. septembra 2020 sme sa dozvedeli meno laureátky 15. ročníka najprestížnejšej slovenskej literárnej ceny Anasoft litera. Získala ju Alena Sabuchová za román Šeptuchy z vydavateľstva Artforum.

Laureátku vybrala spomedzi 158 hodnotených pôvodných slovenských prozaických kníh vydaných v roku 2019 päťčlenná odborná porota, ktorú tento rok tvorili literárni vedci Lubomír Machala, Michal Jareš, Peter F. Rius Jílek a literárni publicisti Zuzana Belková a Dado Nagy.

"Porotcovia bývajú niekedy vystavení nejednoduchým rozhodnutiam. Ale tohtoročná Anasoft litera bola vo finálnej voľbe obzvlášť náročná, pretože sa rozhodovalo medzi textami, ktoré niektoré kvality zdieľali. Čepiec Kataríny Kucbelovej a Šeptuchy Aleny Sabuchovej zdieľajú napríklad nepatetický vzťah k folklóru, jeho vecnú konfrontáciu s moderným svetom, nesentimentálne priblíženie ženského (dievčenského) vnútra... Nedošlo by k žiadnemu omylu, keby najvyššie ocenenie získal Čepiec, ale Šeptuchy sa mi do mysle votreli intenzívnejšie s väčšou dávkou spontánnosti a komického nadhľadu, s ktorým približujú mrazivé konštanty ľudskej existencie s dehonestujúcimi detailmi aktuálneho všedného žitia. Kiež by som častejšie mohol voliť s vedomím, že nech už rozhodnem tak, či onak, nedopustím sa pochybenia."

Alena Sabuchová chodievala približne dva roky na severovýchod Poľska, kde sa stretávala a rozprávala s miestnymi obyvateľmi. Navštevovala ľudové liečiteľky - šeptuchy. Nikdy by som neverila, že svet, ktorý som v Podlasí objavila, naozaj existuje. O to viac sa teším, že som ho mohla spoznať," píše v predslove svojej knihy. A kto sú vlastne šeptuchy? Ako prezradila autorka v krátkom dokumente, ktorý pre Anasoft litera vytvorili Jana Bučka a Michal Fulier: „Šeptuchy sú ženy, ktoré sa venujú remeslu šepkania, skrz ktoré liečia. Liečia a modlia sa. Hovorí sa o nich, že dokážu prinavrátiť zdravie a vyriešiť problémy. Pre mňa boli v prvom rade skúsenosťou s vierou. Pre ľudí sú niekedy posledná nádej. Pre miestnych zas obrovská autorita. Veľmi koexistujú s cirkvou, tzn. že aj duchovenstvo ich ticho toleruje a akceptuje."

Ako charakterizovať knihu Aleny Sabuchovej bez emócií, keď v nej poletuje trochu mágie, trochu genia loci z bohom zabudnutého miesta aj trochu spomienok na detstvo?" kladie rečnícku otázku ďalší člen poroty Michal Jareš:Veď môže rozdeliť čitateľov na zaprisahaných odporcov a na zaprisahaných milovníkov textu. Autorka zvláda svoje rozprávanie bez pátosu, ktorý by sa práve s niektorými vecami mohol spájať. Avšak v kontraste so súčasnosťou, s prenikaním moderného sveta do sveta regiónu, nie nepodobného z próz Olgy Tokarczuk."

Krátky dokumentárny film o knihe Šeptuchy si môžete pozrieť na stránke: https://youtu.be/fpWeod7WvTk

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje od roku 2006 za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú primárne občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Laureátka získala cenu honorovanú sumou 10 000 eur. 

Do finálovej päťky boli zaradené nasledovné tituly: Jana Bodnárová: Koža (ASPEKT 2019), Katarína Kucbelová: Čepiec (Vyd. SLOVART 2019), Michaela Rosová: Tvoja izba (vl. náklad 2019), Alena Sabuchová: Šeptuchy (Artforum 2019), Silvester Lavrík: Posledná k. & k. barónka (DIXIT 2019).

Okrem hlavného ocenenia bola opäť udelená aj Cena čitateľov, ktorú tento rok získal Silvester Lavrík za historický dokuromán "Posledná k. & k. barónka" z vydavateľstva DIXIT. „Príbeh Marginy Czóbelovej je pre mňa stelesnením príbehov celého Spiša. Hoci pochádzam z tohto kraja, nedošlo mi to hneď. Dokonca veľmi dlho mi to nedochádzalo, ale v momente, keď som si to uvedomil, vedel som, že to je ten dobrý príbeh, cez ktorý by som rád dal hold svojmu rodnému kraju bez toho, aby som bol patetický alebo snažil sa byť encyklopedický." prezradil v krátkom dokumente Jany Bučky a Michala Fuliera. Ten si môžete pozrieť na https://youtu.be/IkiqsnZfpu4

Aktuálny ročník ceny Anasoft litera sa nekončí slávnostným ceremoniálom. V súčasnosti sa pripravujú prezentácie víťazných kníh ceny Anasoft litera a Ceny čitateľov. Zároveň sa uskutoční vyhlásenie absolútneho laureáta alebo absolútnej laureátky ceny René - Anasoft litera gymnazistov, a to na festivale Autoriáda 5. decembra v Novej Cvernovke. Veríme, že o literatúre sa dá rozprávať aj v online priestore, aj keď stretnutie s laureátkou ceny Anasoft litera Alenou Sabuchovou alebo s laureátom Ceny čitateľov Silvestrom Lavríkom a možnosť podpísať si ich knihu je nenahraditeľné.

Záznam online streamu z udeľovania cien Anasoft litera 2020 je dostupný na YouTube kanáli literárnej ceny Anasoft litera a na jej facebookovej stránke.

Text a foto víťaznej autorky a autora: Anasoft litera

Sabuchová Alena.eacae5b916d1210a22612eddb21a19fb.jpg

Lavrík Silvester.eacae5b916d1210a22612eddb21a19fb.jpg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame