Anasoft litera 2021 zverejnila novú porotu

Anasoft litera 2021 zverejnila novú porotu

Literárna cena Anasoft litera 10. marca vyhlási desať najlepších prozaických kníh vydaných v uplynulom roku. V šestnástom ročníku o nich rozhoduje päťčlenná porota v nasledovnom zložení: česká spisovateľka, literárna historička, scenáristka a prekladateľka Radka Denemarková, poetka, prekladateľka, filmová kritička a teoretička Mária Ferenčuhová, publicista a literárny kritik Patrik Garaj, poľský literárny vedec Rafał Majerek a literárna vedkyňa Marta Součková. Porota v septembri 2021 rozhodne v druhom kole o finálovej päťke a napokon vyberie víťazné prozaické dielo, ktorého autor či autorka získa finančnú odmenu 10 000 eur.

V šestnástom ročníku bolo porotou k 31. januáru 2021 posudzovaných 164 prozaických titulov. Desať najlepších kníh sa odprezentuje počas multižánrového festivalu litera fest, ktorý sa bude konať v júni 2021 v Bratislave. Už tradičnou súčasťou podujatia budú okrem autorských čítaní nominovaných autorov aj koncerty, diskusie, výstava, projekcie či divadelné predstavenie. Okrem toho organizátori ceny pripravujú aj vyše 20 besied a autorských čítaní po celom Slovensku. Súčasťou projektu bude aj ďalší ročník ceny René - Anasoft litera gymnazistov.

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického literárneho diela autorov, ktorí sú primárne občanmi Slovenskej republiky a ich diela alebo preklady ich diel do slovenského jazyka sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Zoznam hodnotených kníh si môžete pozrieť tu:

Krátke životopisy poroty si môžete prečítať tu:

Zoznam laureátiek/laureátov ceny Anasoft litera nájdete tu:

Zdroj: Tlačová správa Anasoft litera

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame