Po stopách stratenej generácie - 1. časť

Po stopách stratenej generácie - 1. časť

Vyberte sa tento týždeň spolu s nami nasledovať stopy americkej stratenej generácie. Chvíľku pobudneme v Spojených štátoch a zájdeme aj na návštevu Paríža, kde dlhé roky pôsobil Ernest Hemingway a napríklad aj Gertrude Steinová. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na známy román Pohyblivý sviatok a tento týždeň sme si pre vás pripravili ďalšiu časť premiérovej relácie Rádia Litera Poviedkár Hemingway majster krátkej prózy. Nebude chýbať ani čítanie poviedky Zápasník. Ako rozhlasovú hru budeme vysielať aj jedno z najznámejších diel literatúry 20. storočia – Veľkého Gatsbyho F. S. Fitzgeralda, ktorý odkrýva mýtus amerického sna. Od Fitzgeralda budú aj ďalšie dve dramatizácie Šťastný deň Pata Hobbyho Vyrovnaný život. Milovníci poézie si prídu na svoje pri veršoch Ezru Pounda.

Paríž a šťastie boli pre Hemingwaya synonymá. Aj preto nazval svoje búrlivácke mladé roky strávené v tomto meste pohyblivým sviatkom. Týmto prirovnaním sa inšpirovala aj Mary Hemingwayová pri posmrtnom vydaní manželovho diela v roku 1964. Črty o živote v Paríži začal Hemingway písať roku 1958. S pozoruhodnou plasticitou vykresľuje Paríž dvadsiatych rokov, jeho spomienky sú pretkané jemu vlastnou nostalgiou a pri ich počúvaní sa môžeme ponoriť do sveta, ktorý poznamenal umenie celého storočia, sveta, ktorý sa už nikdy nevráti. Pohyblivý sviatok vysielame v piatich častiach ako Čítanie na pokračovanie. V réžii Martina Bendika číta Dušan Jamrich.
 
Keď sa povie meno Ernest Hemingway, azda každému sa vybaví priam celebritná osobnosť – nositeľ Nobelovej ceny, veľký umelec, depresívny alkoholik ba dokonca samovrah, autor románov Komu zvonia do hrobu, Zbohom zbraniam či novely Starec a more. Nájde sa už len málo smrteľníkov, ktorí by poznali osobitú kapitolu Hemingwayovej tvorby - jeho poviedky. Práve o nich bude hovoriť nové pásmo Martina Šenca vyrobené pre Rádio Litera: Poviedkár Hemingway – majster krátkej prózy. Na Litere si ho vypočujte od štvrtka. Účinkujú Daniela Mackovičová, Štefan Martinovič a Tomáš Bartoněk.

Spolu s premiérou tohto pásma sme si pre vás pripravili súťaž o knihu Hemingwayových poviedok. Pre bližšie informácie sledujte Facebook Rádia Litera už tento štvrtok.

Rovnako od štvrtka vám ponúkneme čítanie jednej z Hemingwayových krátkych próz s názvom Zápasník. Text demonštruje ústrednú myšlienku spisovateľovej tvorby: „Človeka možno zničiť, ale nie poraziť.“ Autor si tu zachováva, takpovediac, objektívny štýl bystrého, triezveho a zdanlivo nezúčastneného reportéra. Zápas je pritom atraktívnou zámienkou na tvorbu a metaforou boja o prežitie. V réžii Táne Tadlánkovej číta Peter Rúfus.
 
V relácii z cyklu Pozor, čerstvo prečítané! uvedieme od stredy pásmo s názvom Ernest Hemingway: Krátky šťastný život Francisa Macombera. Hosť relácie Milan Resutík analyzuje Heminwayovo majstrovstvo krátkej prózy. A z cyklu Knižnica nositeľov Nobelovej ceny za literatúru si budete od piatku môcť vypočuť pásmo Júlie Pavlovej Ernest Hemingway. Účinkujú Dušan Jamrich, Miroslav Trnavský a Zuzana Kyzeková. V rovnaký deň vstúpi do vysielania aj esej slovenského novinára a reportéra Karola Hulmana U Hemingwaya vo Finca Vigia. Číta Miroslav Trnavský.
 
Od pondelka bude 90 minút nášho vysielania patriť dramatizácii známeho románu amerického spisovateľa Francisa Scotta Fitzgeralda Veľký Gatsby. Toto dielo, ktoré koncom 20. rokov minulého storočia odzrkadľovalo mýtus o takzvanom americkom sne, patrí dnes už ku klasickým míľnikom modernej americkej i svetovej literatúry. Príbeh z obdobia prohibície a tzv. džezového veku hovorí o zbohatlíkovi Jamesovi Gatzovi a jeho snahe zaradiť sa do lepšej spoločnosti. Podľa prekladu Jána Vilikovského pre rozhlas zdramatizoval Štefan Šmihla. Účinkujú Peter Vilhan, Jozef Úradník, Peter Rašev, Táňa Radeva, Jitka Krišková, Dušan Skokan, Hana Makovická, Beata Znaková a ďalší. Réžia Ľubomír Holčík.
 
Od F. S. Fitzgeralda postupne uvedieme ďalšie dve dramatizácie. Od stredy sa spolu s autorom budeme zamýšľať nad tým, ako funguje Hollywood a čo robí s ľuďmi. Šťastný deň Pata Hobbyho je názov tohto programu, ktorý má za námet poviedku V spolku s géniom. Na Litere ho nájdete od stredy. Účinkujú Ján Kožuch, Michal Ďuriš, Andrej Mojžiš, Jana Pilzová a Boris Kršňák.
 
Príbeh manželského páru Halseyovcov a ich snahy zladiť prácu a rodinný život do harmonickej zhody budete môcť počúvať od piatku. Problémy americkej strednej triedy, ironický nadhľad ale aj láskavé pochopenie problémov sú typickými znakmi tvorby autora, ktorého zaraďujeme ku „Stratenej generácii“ amerických literátov. Dramatizácia má názov Vyrovnaný život. Účinkujú Marián Slovák, Zuzana Tlučková, Štefan Kožka, Nataša Kulíšková, Anton Korenči, Slavo Drozd, Mária Schlosserová, Jozef Šimonovič a Július Paluš. O Fitzgeraldovi môžete od stredy počúvať pásmo Milana Lacka s názvom Francis Scott Fitzgerald. Účinkujú Tatiana Poláková a Tomáš Mischura.
 
T. S. Eliot je považovaný za najvplyvnejšiu osobnosť anglosaského básnictva dvadsiateho storočia. Pomáhal formovať prúd modernej poézie, ktorý skoncoval s literárnym viktoriánstvom a prežitým romantizmom, i keď sám k nijakej básnickej škole nepatril. Jeho výnimočné postavenie sa opiera nielen o jeho básnické dielo, ale aj o prepracovaný systém estetických a filozofických názorov. Eliotova poézia nikdy nezískala popularitu v širokom slova zmysle. Nato je priveľmi chladná a kladie vysoké nároky na čitateľovo vzdelanie a vnímavosť. Ale pre toho, kto neľutuje námahu ani sústredenie, ostane veľkým básnikom. Výber z poézie Thomasa Stearnsa Eliota pod názvom Pustatina recituje od utorka Alfréd Swan.

Thomas Stearns Eliot, básnik, esejista a dramatik, dostal v roku 1948 Nobelovu cenu za literatúru. Švédska akadémia mu ju udelila „za jeho pozoruhodný, priekopnícky príspevok, ktorý obohacuje súčasnú poéziu“. Na zakladateľa modernizmu v anglickej literatúre si posvieti autorka relácie Júlia Pavlová, kde rozoberie život a dielo tohto významného spisovateľa. Účinkujú Lucia Hurajová a Ivo Gogál.
 
Predstaviteľ americkej stratenej generácie John Dos Passos bol do značnej miery ovplyvnený avantgardnými prvkami. Medzi jeho najvýznamnejšie diela patrí románová trilógia USA, v ktorej zobrazuje život Ameriky na začiatku 20. storočia. V jeho tvorbe cítiť očividnú fascináciu americkými artefaktmi, strojmi a vynálezmi. V románe Manhattanské križovatky pomenoval desať z osemnástich kapitol podľa skonštruovaných predmetov. Tým, že si za tému vybral samotný New York, vzdáva hold poslednému vynálezu – modernému americkému veľkomestu. Úryvok z románu Johna Dos Passosa Manhattanské križovatky číta od štvrtka Alfréd Swan.

Od štvrtka vás pozývame počúvať verše hlavného predstaviteľa hnutia imagizmus Ezru Pounda Pieseň, ktorá sa stupňuje. V réžii Jara Riháka recituje Marián Geišberg.
 
V pásme Petra Macsovszkého sa dozvieme niečo o ženskej predstaviteľke moderny v európskej a americkej literatúre. Reč je o Gertrude Steinovej, ktorá sa v roku 1903 presťahovala z Ameriky do Paríža, kde organizovala stretnutia pre tie najznámejšie osobnosti modernizmu v literatúre a umení. Stretávali sa tam napríklad Pablo Picasso, Ernest Hemingway, F. Scott Fitzgerald, Ezra Pound, či Henri Matisse. Gertrude Steinová a európska moderna vstúpi do vysielania v utorok. Číta Radoslav Pasia.

Program pre vás dramaturgicky pripravil Martin Šenc.

Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová


Program rádií

Text: Katarína Gažíková, snímky: wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame