Svet kedysi s Jonášom Záborským

Svet kedysi s Jonášom Záborským
Týmto týždňom nás na Litere prevedie rozporuplná osobnosť slovenských dejín – historik, publicista, kňaz, prozaik a dramatik Jonáš Záborský (1812-1876). Bol nekompromisným analytikom, komentátorom a kritikom romantických ilúzií o živote, v jeho tvorbe sú zachytené historické fakty i autobiografické prvky. Vo svojich dielach bol akoby večne v opozícii voči súčasníkom, enormne ctižiadostivý, temperamentný, nahnevaný. Pozrime sa so Záborským do jeho sveta, do sveta kedysi, možno lepšie pochopíme ten náš dnešný.


V Čítaní na pokračovanie vás čaká päť častí zo satirického diela J. Záborského Faustiáda. „Záborského doktor Faust putuje po svete a všíma si sociálne postavenie národov, bojuje a víťazí nad obrom Puchorom, ktorý predstavuje Bachov absolutizmus.“ V diele badať inšpiráciu postavou Goetheho Fausta, ale aj danteovské motívy (pobyt hlavnej postavy v nebe, pekle a očistci) či podnety z Chalupkovho Kocúrkova. Všetky tieto literárne vplyvy sú však posunuté, často parodované, obrátené naruby a zasadené do absurdného kontextu. Stávame sa svedkami ostrej kritiky slovenskej pasivity, zadubenosti, morálneho úpadku, alkoholizmu, povier. V réžii Martina Bendika vám bude čítať Ján Valentík.Program je z roku 2000.

Pokračujeme rozhlasovou hrou na motívy novely Dva dni v Chujave. Podáva dobové svedectvo o zápase jednoduchého človeka, ktorého sa dotýkajú snahy vládnucej vrstvy o maďarizáciu Uhorska, úpadok šľachty, pohŕdanie slovanstvom a zaostalosť slovenského ľudu. Dva dni v Chujave je jedna zo Záborského najvýznamnejších próz. Je zložená z dvoch častí – Deň škaredý, ktorý nám predostiera bezútešný obraz života chudobných dedinčanov, naproti tomu Deň pekný opisuje istý slávnostný deň v tej istej obci o niekoľko rokov neskôr. Dramatizácia: Michaela Zakuťanská. Účinkujú Štefan Kožka, Dušan Tarageľ, Ján Mistrík, Ivan Romančík, Richard Stanke, František Kovár a ďalší. Režíroval Martin Hvišč v roku 2009.

Čvirikali vrabce v sade to je názov výberu bájok, z pera Záborského. Na Litere si ich vypočujete v interpretácii Petra Bzdúcha, Jozefa Šimonoviča a Márie Dacejovej. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 1992.

V úvodnej polhodine utorkového programového bloku sa bližšie prizrieme originálnej postave slovenskej literatúry v živote a diele spisovateľa Jonáša Záborského. Pásmo v roku 1987 autorsky pripravila Jana Hevešiová a dala mu názov Národný hriešnik. Okrem autorky ďalej účinkujú Karol Machata, Dušan Jamrich, Vladimír Minarovič, Ján Mistrík, Karol Horák a Valér Mikula. Réžia Oľga Janíková. Relácia mala premiéru v cykle Odkazy v roku 1987.

V diele Frndolína si Záborský vzal na mušku odnárodnenie, malomeštiactvo a dobový snobizmus remeselníckej rodiny, ktorá v túžbe vyšvihnúť sa „vyššie", bezducho napodobňuje maniere tzv. lepších ľudí, zrádza svoj pôvod i svoju ľudskú podstatu. Výchova dcéry v „dámskom inštitúte" sa obracia proti rodičom a prináša im materiálny i morálny úpadok. O dramatizáciu sa postarala Gita Pechová. Účinkujú Zora Kolínska, Jela Lukešová, Ján Valentík, Darina Vašíčková a Vladimír Minarovič. Réžia: Jozef Dánai. Premiéra: 1979 .

Do vysielania zaraďujeme i zamyslenie s názvom Prezieravý kritik Záborský z pera redaktora a publicistu Igora Válka, ktoré vychádza zo zvláštnej zatrpknutosti. Tú možno vyčítať takmer zo všetkých zachovaných portrétov Záborského. Vo svojej eseji sa autor zamýšľa nad touto charakteristickou črtou velikána v kontexte jeho pôsobenia, tvorby, či sporu medzi štúrovcami a Staroslovákmi. V réžii Andreja Turčana z roka 2007 číta Ján Haruštiak.

Od stredy budete v našom vysielaní počuť dramatizáciu podľa Záborského diela Bohatý okrádač a Korheľ a ožran. Dve frašky do rozhlasovej hry spojila Alžbeta Verešpejová. Záborského texty a aj ich rozhlasová úprava sa v svojich jednoduchých príbehoch sústredili na „pokarhanie,“ vysmiatie a potrestanie ľudských povahových neduhov. Snaha anjela a čerta získať čo najviac ľudských duší pre nebo a peklo sa prepletá dejom ako večný a neustávajúci spor o ľudskú podstatu. Účinkujú Ivan Krupa, Henrieta Kecerová, Jozef Úradník, Alena Ďuránová, Juraj Zetyák, Róbert Šudík, Dana Košická a Kvetoslava Stražanová. Réžia: Mária Jarkovská. Premiéra: 2007.

Následne dávame do pozornosti pásmo Daniela Heviera o nepublikovanej básnickej skladbe Jonáša Záborského Vstúpenie Krista do Raja.Tento náboženský epos sa vyznačuje dvomi charakteristickými vlastnosťami. Prvou je azda až neprijateľný rys dobovosti a archaickosti a druhou, výrazne protikladnou, je silný akcent vnútornej presvedčivosti a zanietenosti, s ktorou sa nám autor prihovára ponad čas. V réžii Martina Kákoša účinkujú autor, Štefan Bučko a Dáša Rúfusová. Reláciu v roku 2006 redakčne pripravil Jozef Čertík.

Podobne ako dnes, aj v minulosti sa stávalo, že sa prívrženci niektorého ideového smeru názorovo rozišli a postavili sa na opačnú stranu. Tak to bolo aj v prípade Jonáša Záborského, ktorý prežil zložitý a rozporuplný život. Študoval v Halle spoločne s Ľudovítom Štúrom a vtedy si celkom rozumeli. Po čase bolo všetko inak – z evanjelického farára Záborského sa stal rímskokatolícky kňaz a keď sa stretol so Štúrom, tváril sa, že ho nepozná. Príbeh jeho života bol dramatický, plný zvratov a nepredvídaných udalostí. Záborský bol často v opozícii voči súčasníkom a to v ňom podnecovalo až nezdravú ctižiadosť a húževnatosť, naučilo ho to ešte väčšmi bojovať a nevzdávať sa. Viac sa dozviete v rozhlasovej miniatúre z cyklu Galéria slávnych, z dielne Jozefa Leikerta. Číta Jozef Šimonovič. V roku 2010 redakčne pripravil Patrik Oriešek.

Ľudovít Petraško a jeho program S pravotou na krku opisuje príbeh pobytu Jonáša Záborského v Sabinove a jeho prestup na katolícku vieru. Príbeh mnohých výsluchov a väznení pre prečin panslavizmu. Účinkujú Jozef Pantlikáš, Jakub Muranský, Miroslav Kolbašský, Michal Soltész, Ján Kovalčin a Alena Ďuránová. Réžia: Hana Rodová. Premiéra: 2019. Pridávame adaptáciu divadelnej hry Najdúch, v ktorej nájdené nemanželské dieťa výrazne zasiahne do volieb župana. Veselohru, ktorá rozvíja tento príbeh, napísal Jonáš Záborský v roku 1866. Účinkujú Pavol Mikulík, Mária Kráľovičová, Boris Farkaš, Eva Krížiková, Ľudmila Mandžárová, Peter Rúfus, Dušan Kaprálik, Zuzana Frenglová a ďalší. Réžia: Viera Weidlerová v roku 1987. Obe hry počúvajte od štrtka.

Piatkový programový blok na Litere otvorí poviedka Chruňo a Mandragora. Temperamentný a nazlostený Záborský sa opäť púšťa do kritiky spoločnosti, kde popri romantickom vzťahu miestneho učiteľa Chruňa k dáme svojho srdca Mandragore satiricky zobrazil aj pomaďarčovanie Slovače v polovici 19. storočia... Záborského príbeh zaujal prozaika Pavla Hrúza, ktorý poviedku pre rozhlas zdramatizoval. Účinkujú Miloslav Kráľ, Lucia Jašková, František Výrostko a Michal Gazdík. Réžia: Andrej Turčan. Premiéra: 2007.

Na konci týždňa sa vrátime do maturitných lavíc a zhrnieme si čo sme sa o Jonášovi Záborskom naučili. Teda spraví to za nás Jozef Lenhart v relácii z cyklu Autor na dnes. Jeho hosťom bude docent Ladislav Čúzy z Katedry slovenského jazyka a literatúry Univerzity Komenského v Bratislave. Reláciu v roku 2006 redakčne pripravila Táňa Kusá.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Saráková

Foto: wikipedia. org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame