Týždeň s Karlom Čapkom

Týždeň s Karlom Čapkom
9. januára 1890 sa v Čechách narodil spisovateľ, ktorý svojim širokým okruhom tém a vytríbeným citom pre dôležité maličkosti, zanechal po svojom plodnom živote nezmazateľnú stopu. Tá dodnes zasahuje nové generácie. Nebol to len spisovateľ, ale najmä nadčasový človek, čo sa na svet pozeral očami dieťaťa, no súčasne očami filozofa i vedca. Práve tento jeho vzácny presah dokázal uspokojiť náročného čitateľa až po tých najmladších. Preto sa oplatí neprestajne k nemu vracať. Pre jeho humor. Vízie a humanizmus. Ak ste postavili vzdušný zámok, vaša práca nemusí byť zbytočná. Teraz mu ešte urobte základy," povedal tento novinár, básnik, dramatik, prekladateľ, kritik a prozaik niekoľkokrát nominovaný na Nobelovku za literatúru. Tento týždeň si Literu prenajal Karel Čapek. Vybrali sme pre vás jeho divadelné hry, poviedky, fejtóny i rozprávky.

Seriál Čítanie na pokračovanie začneme hneď v úvode týždňa poviedkovým cyklom v piatich častiach - Prípad doktora Mejzlíka. Hlavný hrdina v sebe objaví „vyššie schopnosti", ktoré mu umožnia vyriešiť detektívny prípad. Tieto zvláštnosti ukryté v bežnej realite Čapka odjakživa zaujímajú. Jeho príbehy z najvyššej spoločnosti aj zo života plebsu, detektívne, i zábavné, si udržiavajú atmosféru slnkom zaliateho českého mestečka, aj keď sa tu vyskytne lúpežná vražda, či pokus o atentát. A samozrejme, i keď ide o detektívnu zápletku, nechýba jemný, hravý humor.

Vynikajúca divadelná hra R.U.R., ktorá svetu premiérovo predstavila dnes už internaciolálne používané slovo „robot", je rovnako zásadná i svojim humanistickým odkazom. V našej rozhlasove adaptácii z roku 1989 sa predstavia herci Štefan Halás, Dagmar Sanitrová, Michal Gazdík, Tibor Frlajz, Matej Landl, Martin Horňák, Jana Oľhová a ďalší.

Od utorka vám Daniela Kapitáňová ponúkne svoje pásmo z roku 2004, Boj stvorila príroda, nenávisť vymyslel človek. Čapek bol ako 46-ročný navrhnutý na Nobelovu cenu za literatúru. Mnohým sa na takúto poctu videl primladý. Nebol. A navyše o dva roky nato umrel. Získať Nobelovku to bola vtedy jeho prvá a posledná šanca. Aj o tom sa budeme v súvislosti s týmto umelcom rozprávať. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Alfréd Swan, Mária Schlosserová a Ján Mistrík.

Nasledovať bude duo Karlových poviedok Jasnovidec a Jasný dôkaz. Obe humorne ladené dielka vám prečíta Boris Farkaš.

Karel Čapek neustále pátral po podstate našej existencie, skrytej pod konvenčným povrchom. Analyzujúc medziľudské vzťahy používal i bolestivé prostriedky. Využíval motívy technických vynálezov na kritiku aktuálnych spoločenských pomerov, inde sa zaoberá mravnými a sociálnymi otázkami v duchu filozofického relativizmu. Vo svojich drobných zamysleniach sa zaujímal aj o "rodokmeň" anekdoty. A práve o tom je jeho esej K přírodopisu anekdoty. Interpretuje Jan Přeučil.

Dobré úmysly dokazují, že ještě pořád můžeme změnit svůj život nebo sebe samy...," píše Čapek vo svojom fejtóne Dobré úmysly. V réžii Viery Weidlerovej z roku 1990, vám viac prečíta Peter Jezný.

Román Továreň na absolutno počúvajte vo forme rozhlasovej hry od stredy. Dej zložený z fejtónov vychádza z utopického motívu o vynáleze karburátora, ktorý spaľuje hmotu a vyrába absolútno. Vynález spôsobí prevrat v hospodárskom, kultúrnom i mravnom živote. Záver prináša obyčajnú ľudskosť, život bez všetkého, čo je prevratné a epochálne. Autor tlmočí myšlienku, že človek ani jeho svet nie je dokonalý a nie je ani zariadený na to, aby sa dokonalým stal. Účinkujú Ján Blanský, Elena Petrovická, Ondrej Vandlík, Emil Horváth st. a ďalší. Hra je z roku 1966.

Ďalšou z poviedok, ktorú sme pre vás vybrali, bude Vražedný útok. Nedajte sa však pomýliť názvom, nepôjde o napínavú detektívku. Čapek nás chce priviesť k sebaskúmaniu, k uvažovaniu nad tým, či v našich vzťahoch k iným ľuďom nezabúdame na ohľaduplnosť, porozumenie, toleranciu a úctu. Číta Pavol Mikulík.

Od štvrtka vás redaktorka Jana Hevešiová pozve počúvať reprízu pásma o apokryfoch Karla Čapka, O desiatich spravodlivých. Tento typ literatúry patrí k tým náročnejším, ale môže nám poskytnúť naozajstný duchovný pôžitok. Apokryfy do slovenčiny preložil Marián Heveši a reláciu začneme rozhovorom s dôverným znalcom Čapkovho diela - Petrom Karvašom. Autorka sa s ním rozprávala ešte v roku l997. Ukážky číta Ľubo Paulovič.

Určite sa vám už niekedy stalo, že ste si čosi niekde odložili a potom ste to za nič na svete nemohli nájsť. Podobnú situáciu stvárňuje aj poviedka Stratený list. Počúvajte v interpretácii Pavla Mikulíka.

Chtěl bych dnes zahálet: snad proto, že je tak obzvláště krásně, nebo že na dvoře pracují truhláři, nebo že slunce svítí, nebo z tisícerých jiných příčin: chtěl bych zahálet..." Fejtón Karla Čapka Chvála zaháľania, bude určite stáť za to. V réžii Viery Weidlerovej sa predvedie Peter Jezný.

V piatok nadíde čas na rozprávkovú hru. Vyberáme Veľkú rozprávku doktorskú. Veľká asi preto, že sú v nej veľkí doktori z Hornej Lehoty, Dolnej Lehoty aj z Lehôtky, a ešte aj iní. Alebo v nej budú veľké bolesti? Čapkovu literárnu predlohu zdramatizovala Kveta Škvarková. Scénickou hudbou prispel Igor Bázlik. Účinkujú samé hviezdy - Karol Machata, Ivan Rajniak, Leopold Haverl, Jozef Kroner, Milan Lasica, Július Satinský, Oldo Hlaváček, Vladimír Muller a ďalší. Hra je z roku 1984.

Z knihy Poviedky z jedného i druhého vrecka, si vychutnajte ukážku Ukradnutý kaktus, v preklade Gabriela Rapoša. V réžii Štefana Mandžára číta Pavol Mikulík. Nahrávka je z roku 1980.

V cykle Autor na dnes nám na záver týždňa Helena Himičová zhrnie život a tvorbu Karla Čapka. Relácia venuje pozornosť autorom svetovej literatúry, ktorí sa do jej dejín zapísali svojou výnimočnosťou. Karel k nim patrí najmä tým, že k témam svojich kníh vždy pristupoval inak, s ohľadom na schopnosti čitateľa. Rôznorodosť diela K. Čapka má svoj pôvod v jeho všestranných záujmoch. Bol synom lekára, brat Josef bol i maliarom, sestra Helena tiež napísala niekoľko próz. Sám Karel chvíľu pôsobil ako vychovávateľ, potom ako knihovník, neskôr ako redaktor a napokon ako dramaturg a režisér Vinohradského divadla, kde našiel svoju lásku. Viac vám spolu s autorkou porozprávajú Miroslav Kolbašský, Juraj Zetyák a Ivan Krúpa.

Program rádií

Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Foto: wikimedia

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame