Aj utorok a streda v znamení otcov

Aj utorok a streda v znamení otcov

V utorok a stredu pribudnú v našom programe ďalšie dva nové bloky venované otcom. Vyberáme z nich pre vás niektoré chuťovky, ktoré by ste si nemali nechať ujsť.

V cykle Svetová čítanka si môžete vypočuť úryvok z románu jedného z najvýznamnejších uruguajských spisovateľov Maria Benedettiho Vďaka za oheň. Benedetti je predstaviteľom psychologického realizmu, ktorý vyniká hlbokým prienikom do vnútorného sveta postáv. Hrdina jeho románu Ramón sa vo svojich štyridsiatich štyroch rokoch ocitá na rozhodujúcej životnej križovatke. Za svoje bohatstvo a bezstarostný život vďačí otcovi, cynickému a bezohľadnému podnikateľovi a politikovi, ktorého vládna propaganda vyhlasuje takmer za národného hrdinu. Ramón si uvedomuje sociálnu nespravodlivosť, prehnitosť a skorumpovanosť systému, mravný rozklad spoločnosti, ktorý ohrozuje aj jeho, a pokúša sa vymaniť. Oporu nenachádza ani u manželky, ani u Dolores, s ktorou ho spája krehký ľúbostný cit. Keď sa dozvie o otcových nových machináciách, rozhodne sa ho zavraždiť. Úryvok z románu číta Alfréd Swan.

Vo chvíľke vyhradenej pre poéziu na vás čaká Pavol Országh Hviezdoslav a jeho dve básne pod názvom Za viny otcov pykať. Básne odznejú v umeleckom prednese Miroslava Trnavského.

V stredu vám ponúkame strhujúcu poviedku s kriminálnou zápletkou autora Ladislava Hannikera Šaňov tatko. Svoj príbeh nám vyrozpráva mladý muž Kristián  tak ho volá jeho otec, no radšej má oslovenie Kiki  tak ho totiž volá Šaňov tatko, ktorého Kiki obdivuje. Hneď od začiatku vie, že Šaňov tatko, novozbohatlík bez škrupulí, za to s malomeštiackou túžbou po vzornej rodinke, je formát. Účinkujú: Ľuboš Kostelný, Peter Bzdúch, Peter Kadlečík, Maroš Kramár, Michaela Medvecová, Ivana Kuxová, Ivan Vojtek st., Tibor Frlajs, Juraj Hrčka a Peter Sklár.

Pre priaznivcov krátkej rozhlasovej hry máme pripravú hru Ladislava Luknára Cudzí. Priblíži nám prvé stretnutie otca so synom, ktorého pred 30-timi rokmi opustil. V réžii Rie Paldiovej účinkujú Karol Machata, Leopold Haverl, Juraj Sarvaš, Jela Lukešová a Ivan Krivosudský.

Na Litere sa nevyhýbame ani humoru. Po polhodine strávenej pri rozhlasovej hre si môžete na odľahčenie vypočuť humoristické pásmo Milana Lasicu a Júliusa Satinského Tehotný otecko. Dozviete sa, aké trampoty čakajú muža, ktorý čaká dieťa. S autormi spoluúčinkujú Zuzana Kronerová a Soňa Ulická. Scénku sme pre vás vybrali z relácie Bumerang z roku 1984.

Želáme vám príjemné počúvanie!

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame