Umelkyňa na úteku

Umelkyňa na úteku

V týždni od 29. apríla do 5. mája sa na Rádiu Litera venujeme téme Svadba a manželstvo. V rámci neho vysielame aj čítanie na pokračovanie z prózy Svadba v Káne Galilejskej autorky Jaroslavy Blažkovej.

Jaroslava Blažková je obľúbená slovenská prozaička, publicistka a autorka kníh pre deti a mládež.

Narodila sa v roku 1933 Čechách, neskôr však žila v Bratislave. Už počas gymnázia pracovala pre Československý rozhlas, neskôr písala do denníka Smena, z ktorého však bola z politických dôvodov prepustená.
Zamestnala sa teda v zlatníctve a od roku 1959 začala profesionálne literárne tvoriť. O necelých 10 rokov emigrovala s rodinou do Kanady, kde žila do roku 2010. Potom sa vrátila na Slovensko.

 

Najviac literárnych diel stihla vytvoriť v období pred svojou emigráciou. Jej diela patria na hranicu medzi vysokú a populárnu literatúru s humorom a sentimentom. Zaoberá sav nich problémami dospievajúcej mládeže. V literatúre pre deti písala umelecko-náučným stýlom, ktorým odhaľovala pred čitateľmi rôzne poznatky, napríklad o prírode.


Medzi jej najznámejšie diela pre dospelých patrí Nylonový mesiac (1961); Jahniatko a grandi (´64); Môj skvelý brat Robinson (´68); Svadba v Káne Galilejskej (2001).

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame