Prvá americká celebrita

Prvá americká celebrita

„Otca“ slávnych Toma Sawyera a Huckleberyho Finna – Marka Twaina – uvedieme tento týždeň na Rádiu Litera. Jeho satirický príbeh Ukradnutý biely slon vás zavedie do krajín orientu. Čo sa stane so zvieraťom, ktoré posiela siamsky kráľ ako dar anglickej kráľovnej?

Mark Twain sa vlastným menom volal Samuel Langhorne Clemens. Narodil sa 30. 11. 1835 na Floride, ako šieste zo siedmych detí. Jeho otec umrel, keď mal 11 rokov. Svojho času patril medzi najpopulárnejšie americké celebrity. William Faulkner ho označil za prvého skutočného amerického spisovateľa.

Ako 18-ročný začal pracovať na kníhtlačiar, neskôr robil kormidelníka na rieke Mississippi, ktorá ho inšpirovala k napísaniu románu Život na Mississippi. Z tohto obdobia rovnako pochádza aj jeho neskorší pseudonym – Mark twain bol totiž jeden z pokrikov, ktorým sa udávala hĺbka rieky. Znamenal hĺbku 2 fathomy (asi 12 stôp), čo bola bezpečná hĺbka pre plavbu.

Po niekoľkých literárnych úspechoch sa Samuel začal živiť ako profesionálny novinár, korešpondent a spisovateľ. V 35 rokoch sa oženil s Oliviou Langdonovou.

V posledných rokoch svojho života čelil finančným problémom. Ťažko znášal smrť svojej manželky, ako aj dvoch z jeho troch detí. Zomrel v roku 1910 a pochovaný je v Elmire v štáte New York.

Gabriela Miškovičová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame