O pár dní vyhlásia 10-tku Anasoft litera

O pár dní vyhlásia 10-tku Anasoft litera

BRATISLAVA. Trinásty ročník literárnej ceny Anasoft litera rekord z minulého roka nakoniec predsa len prekonal. Zoznam hodnotených kníh zatiaľ uzatvára číslo 230. Desiatku najlepších z nich vyhlási odborná porota v stredu 28. februára 2018 po 14.00 v priamom prenose Rádia Devín.

Opäť kvantita na úkor kvality?
Minulý rok vyšlo na Slovensku 230 prozaických kníh, ktoré spĺňajú kritériá pre automatickú nomináciu do našej najprestížnejšej literárnej ceny Anasoft litera. Za trinásť ročníkov ide o najvyšší počet titulov (pre porovnanie, v prvom ročníku sa vyberalo zo 63 a minulý rok už z 227 kníh). Čo sa počtu týka, najproduktívnejším bolo vydavateľstvo Marenčin PT, ktoré vydalo skoro 30 kníh našej pôvodnej prózy. Za ním Ikar so 17 titulmi a tretie Vydavateľstvo SLOVART s 11 knihami,  ktorých traja autori už vo finále ceny Anasoft litera boli. Vlastným nákladom vyšlo v roku 2017 15 titulov. „Problém výberu by ale mohol tkvieť skôr v tom, ako desiatku naplniť tak, aby všetkých desať titulov predstavovalo aj naozaj silné a kvalitné prózy – skutočnú literárno-estetickú hodnotu,” vyjadril sa na margo pomeru počtu vydaných kníh a ich umeleckej hodnoty Zoltán Rédey, jeden z piatich členov aktuálnej poroty Anasoft litera.

Desiatka nie je nikdy dopredu istá

V zozname hodnotených kníh je tento rok 8 autorov, ktorí v minulosti už boli finalistami ceny Anasoft litera (Etela Farkašová – finalistka 2006, Jozef Karika – víťaz Ceny čitateľov 2017, Peter Macsovszky – finalista 2011, víťaz 2016, Richard Pupala – finalista 2015, Pavol Rankov – víťaz Ceny čitateľov 2009, Vanda Rozenbergová – finalistka 2016, Alexandra Salmela – finalistka 2012 a Pavel Vilikovský – víťaz Anasoft litera 2006 a 2014, víťaz Ceny čitateľov 2011, finalista 2007, 2010 a 2015). Minulé ročníky však dokazujú, že vo finálovej desiatke sa ocitá čoraz viac autorov po prvýkrát, a to aj so svojimi debutmi.

Porota číta už 8 mesiacov
Okrem automatickej nominácie kníh je výsadou tejto literárnej ceny aj každoročná zmena odbornej poroty. V roku 2018 ju tvorí literárny vedec Zoltán Rédey, prekladateľka, redaktorka a riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová, jazykovedkyňa a prekladateľka Lucia Molnár Satinská, literárny kritik a redaktor Derek Rebro, literárny kritik, publicista a prekladateľ Patrik Oriešek. Týchto päť porotcov od júla 2017 číta vyše 200 prozaických kníh, z ktorých o pár dní vyberie 10 najlepších. V apríli tohto roku ich organizátori odprezentujú na niekoľkodňovom podujatí Litera fest, celoročne v rámci autorských čítaní v projektoch Živý bič! Živá literatúra útočí na čítanky, Anasoft litera uvádza a na ďalších literárnych festivaloch po celom Slovensku. V septembri porota určí 13. laureáta ceny Anasoft litera, ktorý získa 10 000 EUR. Široká verejnosť môže v rámci desiatky Anasoft litera hlasovať za najlepšiu knihu roka v Cene čitateľov a študenti vybraných slovenských gymnázií z nej zas vyberú laureáta ceny René – Anasoft litera gymnazistov.



Vyhlásenie desiatky Anasoft litera bude v stredu 28. februára 2018 po 14.00 v priamom prenose Rádia Devín.

Tlačová správa AL

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame