Poznáme desiatku Anasoft litera 2024

Poznáme desiatku Anasoft litera 2024

Odborná porota slovenskej literárnej ceny Anasoft litera 2024 vyhlásila desať najzaujímavejších próz uplynulého roka. Vyberáme z jej stanoviska:

„Zastúpené sú diela reprezentujúce širokú škálu autorských prístupov, prítomná je experimentálna poloha písania, tradičné rozprávanie, spoločenská satira aj autobiografické denníkové záznamy. Viaceré diela využili inšpiráciu literárnou a filmovou klasikou aj možnosti populárnych žánrov. Porotu vo viacerých prípadoch upútala schopnosť autorov vnímať aj humorné stránky reality a prepojenie vizuálnej a textovej stránky kníh.“

Rukami poroty prešlo vyše 140 hodnotených próz. Po diskusiách zameraných na ich kvalitu vybrala nasledovné tituly v abecednom poradí podľa priezviska ich autorov a autoriek:

• Lukáš Cabala: Spomenieš si na Trenčín? (Artforum 2023)

• Dušan Dušek: Deti v daždi (Slovart 2023)

• Ivana Gibová: Babička (Vlna 2023)

• Juraj Kováčik: Bod zlomu (Slovart 2023)


• Katarína Kucbelová: Modrosleposť (Slovart 2023)


• Miroslava Kuľková: Hotel Balkán (KK Bagala 2023)

• Richard Pupala: Druhý čierny zošit (Lindeni 2023)


• Jozef Puškáš: Vivat akadémia, zhohom Čechov (Orman 2024)


• Vanda Rozenbergová: Storočie (Slovart 2023)


• Ondrej Štefánik: Siroty (Tatran 2023)

Desať slovenských autorov a ich prózy posunula do finále 19. ročníka literárnej ceny porota, ktorú tvoria docent v odbore estetika Marek Debnár, literárna vedkyňa a kritička Mária Klapáková, literárny vedec a publicista Radoslav Passia, literárny historik a teoretik Karel Piorecký, prekladateľka a propagátorka slovenskej literatúry Júlia Sherwood.

V septembri vyhlási porota tzv. finálovú päťku, z ktorej napokon vyberie víťaznú knihu. O Cene čitateľov bude rozhodovať verejnosť od 1. júna v internetovom hlasovaní.

Vybraná desiatka sa predstaví počas festivalu litera fest od 17. do 20. júna v Bratislave a pre divákov, ktorí sa na ňom nemôžu zúčastniť, aj online.

Medzi nominovanými dielami je próza Ondreja Štefánika, ktorý získal cenu Anasoft litera v roku 2017 za román Som Paula, ako i dvojnásobného víťaza Ceny čitateľov a čitateliek z roku 2007 a 2016 – Dušana Dušeka. Väčšina autorov a autoriek mali svoje knihy v desiatke literárnej ceny už v minulosti, okrem Miroslavy Kuľkovej, ktorá so zbierkou poviedok Hotel Balkán debutovala či spisovateľa, scenáristu a filmového kritika Jozefa Puškáša, ktorého nominovaná kniha Vivat akadémia, zbohom Čechov je jeho jedenástym prozaickým dielom. 

starovecký.jpg

Foto: Juraj Starovecký

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame