Stále aktuálny Martin Kukučín

Stále aktuálny Martin Kukučín

Martin Kukučín patrí medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenského literárneho realizmu a môžeme ho tiež pokladať za zakladateľa modernej slovenskej prózy. Aj vďaka jeho dielam si dnes vytvárame obraz o tom, ako kedysi vyzerala naša spoločnosť a ako sa v priebehu rokov (ne)zmenila. Niekoľko rokov dozadu, práve v tomto májovom týždni, sa datujú autorove narodeniny i úmrtie. V Rádiu Litera sme sa preto rozhodli, že aktuálny tematický týždeň bude patriť Martinovi Kukučínovi.

V cykle Čítanie na pokračovanie sa budete môcť započúvať do novely Dies irae. Kukučín ju napísal v závere svojich pražských štúdií v roku 1893, no dodnes vyznieva aktuálne. Poukázal v nej na rozkladnú moc peňazí a ich bezduchého zhŕňania, peňazí, ktoré sa stávajú zmyslom života, krivia charaktery a rozkladajú vzťahy i celé rodiny. V réžii Pavla Gejdoša číta Alfréd Swan.

Do programu tematického týždňa sa nám podarilo vtesnať až štyri rozhlasové dramatizácie Kukučínových diel. Od pondelka to bude úprava divadelnej hry Bacúchovie dvor, ktorá prináša obraz slovenskej dediny po vzniku ČSR. V spoločnosti postihnutej národnostným i duchovným útlakom z posledných desaťročí existencie Uhorska, ktorá sa prebúdza k svojmu obrodeniu, autor nachádza motívy chamtivosti, lásky zviazanej majetkovými i ľudskými ohľadmi či nedôvery v budúci svet. Účinkujú Ľubo Roman, Zuzana Kronerová, Ján Kroner, Eva Matejková, Natália Blahová, Vladimír Obšil, Anna Javorková, Pete Bzdúch, Helena Geregová, Peter Sklár, Ján Valentík a ďalší. Pre rozhlas upravil a zrežíroval Peter Jezný v roku 2000.

Od stredy na vás čaká rozhlasová dramatizácia románu Dom v stráni. V prostredí dalmátskeho ostrova Brač autor zobrazil rodiny patriarchálneho sedliaka a statkárky spolu s nenaplnenou láskou ich detí. Dramatizáciu románu v roku 1999 pre rozhlas pripravil Ondrej Sliacky. Účinkujú Leopold Haverl, Emília Vášáryová, Helena Geregová, Ján Kroner, Peter Sklár, Peter Bzdúch, Emil Horváth, Zdena Grúberová, Gabriela Dzuríková, Eva Matejková, Roman Matisko a ďalší.

Vo štvrtok v programe pribudne dramatizácia poviedky Keď báčik z Chochoľova umrie. V známom príbehu o zadlženom a neschopnom chválenkárovi Adušovi Domanickom sa Kukučín venuje problematike morálneho úpadku zemianstva. Dielo v roku 1972 pre rozhlas zdramatizoval a zrežíroval Vlado Štróbl. Účinkujú Karol Machata, Jozef Kroner, Július Pántik, Eva Krížiková, Beta Poničanová, Vlado Durdík, Samuel Adamčík, Ondrej Jariabek a ďalší.

Od piatka vysielame dramatizáciu Kukučínovej poviedky Neprebudený, ktorú pre rozhlas napísal Peter Gregor. Ide o tragický príbeh prostoduchého husiara Ondráša Machuľu a jeho nešťastnej lásky k Zuzke Bežanovie. V réžii Viliama Sýkoru z roku 1989 účinkujú Vladimír Obšil, Jana Valocká, Oľga Zollnerová, Viera Strnisková,  Mária Schlosserová, Ivan Romančík, Vladimír Minarovič a Ivan Laca.

V cykle Esejí vám ponúkame úryvky z listov Martina Kukučína.  Posielal ich Svetozárovi Hurbanovi Vajanskému a Jurajovi Janoškovi, ktorí patrili k jeho najčastejším adresátom. Vďaka týmto listom spoznáte jedného z najväčších autorov našej národnej literatúry aj z menej známej stránky. Číta Miloslav Kráľ. V pásme z cyklu relácií Z korešpondencie slávnych ľudí sa autorka Nela Stenchláková inšpirovala listami, ktoré Kukučín napísal mladučkej Chorvátke Verici Krznaričovej. Adresoval jej ich necelé dva roky pred svojou smrťou a naznačujú jeho platonický, goetheovský vzťah. Účinkujú Mária Schlosserová a Ján Valentík.

V pásme Andreja Nuošku, ktoré nazval Lásky doktora Bencúra, sa dozviete o prvých láskach Martina Kukučína. V réžii Jozefa Pražmáriho účinkujú: Jozef Šimonovič, Roman Pomajbo, Miroslav Trnavský, Soňa Ulická a Ivan Laca.

Prinesieme vám aj úryvky z ďalších próz Martina Kukučína. Od utorka si budete môcť vypočuť časť krátkej prózy so školskou tematikou Poza školu, ktorú publikoval roku 1893. V piatok prinesieme úryvok z poviedky Drotárove Vianoce. Napriek tomu, že sa autor u mnohých zapísal ako humorista s ironickým a parodujúcim spôsobom vyjadrovania, táto poviedka je jedno z vážnejších. Obe diela interpretuje Marián Grebáč.

Prinesieme aj úryvok z cestopisnej prózy Martina Kukučína Dojmy z Francúzska. Autor ju napísal po prvej svetovej vojne, keď sa na svojej ceste z Južnej Ameriky na Slovensko zastavil vo Francúzsku. V réžii Jaroslava Riháka číta Vladimír Jedľovský.

Obraz o živote a diele Martina Kukučína skompletizuje ešte rozhlasová miniatúra z cyklu Galéria slávnych autora Jozefa Leikerta a relácia Autor na dnes, ktorú pripravil Jozef Lenhart.

Želáme vám príjemné počúvanie! Presné časy vysielania nájdete v našom programe na https://www.rtvs.sk/radio/program


Autor článku: Martin Šenc; foto: TASR; pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame