Anton Pavlovič Čechov v rozhlasovom priereze - 1. časť

Anton Pavlovič Čechov v rozhlasovom priereze - 1. časť

Tvorba Antona Pavloviča Čechova (1860 - 1904) je v slovenskom literárnom, divadelnom a kultúrnom prostredí už značne udomácnená a nanovo interpretovaná. Mnohé z autorových príbehov sú stále živé, iné možno menej oslovujúce. S Rádiom Litera ich však môžete objavovať tieto dva týždne opäť v príťažlivej rozhlasovej podobe. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na novelu Tri roky a s hlavnou postavou Júliou zažívať až zúfalé sebaskúmanie motívov, pre ktoré vstúpila do manželstva. Sklamaním určite nebude dramatizácia Oneskorených kvetov v úprave E. J. Grocha. Čaká vás Čechovov Čierny mních, ale aj humorné poviedkové pásmo Bolestný kúpeľ, rozhlasová hra pre mládež Pomsta a rozprávka Gaštanka. Medzi vrcholné výbery týždňa patrí rozhlasová hra Tri sestry. O Čechovovom živote a diele sa dozviete vďaka pásmam Gabriely Alexovej a Jozefa Lenharta.

V Čítaní na pokračovanie budeme vysielať Čechovovu novelu Tri roky. Novela má štyri časti a začína od pondelka. V réžii Petra Vilhana účinkuje Jana Valocká.

Čechovove dramatické začiatky boli zväčša neúspešné. Zdalo sa, že sa v jeho hrách nič nedeje, ľudia sa rozprávajú, pijú čaj alebo vodku, fajčia, odchádzajú a prichádzajú, či jedia. No Čechovovo majstrovstvo bolo práve v tom, v tejto zdanlivo bezdejovej dramatike. Prostredníctvom banálnych faktov poukazoval na zložitosti ľudského života.

V pondelok začneme dramatizáciou diela Oneskorené kvety. V kňažskom dome Jegora Priklonského bolo vždy rovnako smutno. Jegor tvrdo pije a jeho matka a sestra sa o neho strachujú. Raz sa Jegor vráti domov polomŕtvy kvôli otrave alkoholom a rodina zavolá doktora. Ten sa začne zaujímať o Jegorovu sestru Mášu, no zväzok nevyjde a on sa ožení s kupeckou dcérou. Jerguš si nachádza novú priateľku, ktorá svojou vrtošivosťou postupne ovláda celý dom a Máša upadá do depresie. Jej život je skôr prežívaním, zdá sa nudný a otupný. V réžii Hany Hajdovej účinkujú Peter Rašev, Peter Vilhan, Andrea Ballová, Peter Macko, Kveta Stražanová, Michal Hudák a ďalší.

V utorok vstúpi do vysielania dramatizácia Čechovovej novely Čierny mních. Čierny mních je legenda. Je fatamorgána, ktorá sa zjavuje len raz za tisíc rokov. Je aj predstava, ktorá sa zmocní magistra filozofie Andreja Vasiľjiča Kovrina, ktorý sa rekreuje z prepracovanosti u svojho bývalého poručníka Pesockého v Borisovke, kam prichádza na pozvanie jeho dcéry Táne. Kovrinove rozhovory s čiernym mníchom o nesmrteľnosti, múdrosti a kráse,čiže o tom, čo je večné, mu dávajú pocit výlučnosti aj hlbokého zmyslu jeho vedeckej práce. A liečenie, ktoré neskôr podstúpi, ho oberá o eufóriu, ktorú dovtedy prežíval. Kovrin však odmieta obyčajnosť, priemernosť, stádovitosť, šedivosť života - tie sú pre neho neprijateľnejšie ako vlastná smrť. Na jej prahu však prichádza i nové poznanie… V réžii Petra Vilhana účinkujú Ivan Krúpa, Igor Šabek, Alena Ďuránová, Jozef Stražan, Peter Sasák a Eva Ryšáková.

Čechov je označovaný za nového Puškina, majstra krátkej poviedky. Každá minca má však dve strany a v umelecko-publicistickom pásme Gabriely Alexovej Dve tváre - Anton Pavlovič Čechov vám od stredy priblížime dve strany tohto ruského a svetového literárneho klasika. V réžii Laca Keratu účinkujú Štefan Kožka, Bibiana Ondrejková, Ján Mistrík.

Od štvrtka vo vysielaní nájdete aj rozhlasovú hru s názvom Pomsta. Rozprávač Stepan Ivanovič stretáva na stanici starého rodinného sluhu Grigoriho. Grigori ho pozve domov a Stepan sa rozhovorí o minulosti. Pred rokmi zatkla polícia jeho brata Dimitriho a nakoniec ho aj popravili. Pre rodinu Ivanovičovcov nastalo peklo, známi sa od nich odvrátili a oni žili ako vo vyhnanstve. Otec sa rozhodol, že spolu s matkou odídu z Ruska. Stepan však na krivdu nevedel zabudnúť a vymyslel plán ako sa pomstí človeku, ktorý spôsobil smrť jeho brata. Stane sa sluhom jeho syna. V réžii Františka Obžeru účinkovali Pavol Mikulík, Vladimír Kostovič, Alexandra Galandová, Viera Topinková, Juraj Kukura, Emília Vášáryová, Anton Mrvečka, Ľubo Roman a Ján Valentík.

Na záver týždňa sa vo vysielaní objaví aj jedna z Čechovových najznámejších hier Tri sestry. Ako mnoho z Čechovových diel, aj toto poukazuje na zbytočnosť a úpadok dobre postavených ruských rodín na konci 19. storočia. Ich banálne problémy a neschopnosť vziať život do vlastných rúk. Oľga, Máša a Irina spomínajú na svoje rodné mesto Moskvu a vyjadrujú túžbu vrátiť sa do jej sofistikovanosti a kultúrneho života. Oľga je učiteľka, Máša je umelkyňa rodiny vyučená ako koncertná klaviristka a Irina je mladá, plná ideálov. Sestry majú jediného brata Andreja, ktorého si ako posledného muža v rodine idealizujú. Hra začína prvým výročím smrti ich otca, a zároveň Ireninými meninami. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú František Kovár, Anna Javorková, Zdena Grúberová, Ida Rapaičová, Viera Horváthová-Richterová, Leopold Haverl, Karol Machata, Pavol Mikulík, Emil Horváth, Vlado Müller, Viera Bálinthová a Gustáv Legéň, 1981.

tri sestry wiki článok.jpg

Čechov pracuje so slovami veľmi úsporne. Všetko v jeho dramatickej tvorbe má svoju funkčnosť. Hovorí sa, že ak v Čechovovej hre visí na stene puška, musí z nej niekto vystreliť. V relácii z cyklu Autor na dnes Anton Pavlovič Čechov bude Jozef Lenhart rozoberať a analyzovať Čechovov život, jazyk a spôsob písania spolu s profesorom Antonom Eliášom. Prvá časť relácie bude vo vysielaní od pondelka, druhá od utorka.

Od Čechova si budete môcť vypočuť aj dve poviedky a rozprávku. Od stredy to bude humorné poviedkové pásmo Bolestný kúpeľ. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Štefan Kožka, Dušan Tarageľ a Alfréd Swan. A od piatku poviedka Polinka. V réžii Viktora Lukáča účinkuje Ladislav Chudík.

Od štvrtka vysielame rozprávku pod názvom Gaštanka. Ide o dobrodružný príbeh psíka, ktorý sa stratil svojmu pánovi a našiel ho niekto druhý. V réžii Viktora Lukáča účinkuje Dušan Jamrich.


Čechov počas 44 rokov života stihol napísať stovky poviedok, vyše desiatku hier a päť noviel. Na rozhlasové spracovania jeho diel sa môžete tešiť aj na budúci týždeň.


Program rádia nájdete tu.

Snímky: wikipedia.org

Autorky: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame