Dosky, ktoré znamenajú svet

Dosky, ktoré znamenajú svet

Prvý týždeň roku 2017 bude na Litere patriť divadlu. Milovníci dramatiky si prídu na svoje napríklad pri veselohre Jána Palárika Inkognito alebo pri hre Petra Severa Hladní herci. Čítanie na pokračovanie prinesie medailóny osobností nášho divadelníctva a slovenský teatrológ Andrej Maťašík bude kritickým okom opisovať divadelnú minulosť blízku aj vzdialenejšiu v esejách s názvom Sólo pre divadlo. Vypočujte si aj glosu humoristky Oľgy Feldekovej Divadlo má silu a ak máte radi divadlo ochotnícke, zapnite si fíčer Ivety Bognárovej Blahoslavení bohatí duchom. Prajeme vám krásny, literárno-divadelný začiatok roka 2017.

V Čítaní na pokračovanie uvádzame portrétové medailóny významných osobností nášho divadelníctva. Autor Juraj Svoboda ich nazval Dali nám viac, ako sme si mysleli. V réžii Mileny Lukáčovej číta Jozef Šimonovič.

Prvá tohtotýždňová rozhlasová hra vstúpi do vysielania hneď v pondelok. Vysielať budeme adaptáciu veselohry Inkognito od Jána Palárika. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú: Magda Vášáryová, Viera Topinková, Mária Kráľovičová, Martin Gregor, Michal Dočolomanský, Dušan Tarageľ, Oldo Hlaváček, Elo Romančík, František Dibarbora, Branislav Koreň, Ján Venényi, Juraj Sarvaš a Stano Dančiak.

O Jánovi Palárikovi budeme vysielať dramatické životopisné pásmo Ladislava Staroňa. Ján Palárik bude na Litere od stredy. V réžii Oĺgy Širákovej účinkujú: Gustáv Legéň, Ján Klimo, Ján Valentík, Jela Lukešová, Juraj Ďurdiak a Eva Kvietinková

Ďalšia rozhlasová hra je od Petra Severa a zavedie nás do medzivojnovej kočovnej slovenskej divadelnej spoločnosti. Volá sa Hladní herci a jej postavy sužuje nielen hlad, ale aj pocit nedocenenia ich remesla medzi širokou verejnosťou. Jeden z jej členov príde na recept ako sa dostať nielen k alkoholu a jedlu, ale aj k streche nad hlavou. Schopnosťou imitovať vládneho radcu Medňanského sa pričiní o to, že manželka okresného náčelníka v Rimavskej Sobote odmení celý divadelný súbor veľkorysým pozvaním do svojho kaštieľa a vyjde im vo všetkom v ústrety. V réžii Andreja Medveca účinkujú: Zoló László, Peter Rašev, Ľuboš Záhon, Bohuš Petrík, Jozef Hodorovský, Hana Grissová, Ľuba Blaškovičová, Brigita Bobulová, Peter Macko, Lena Košická.

Krátka hra Miguela de Cervantesa, Divadlo zázrakov, bude na Litere od stredy. Účinkujú: Stano Dančiak, Peter Blahút, Ivan Krajíček. Od štvrtka na našich digitálnych vlnách nájdete aj rozhlasovú adaptáciu jednoaktovky Antona Pavloviča Čechovova s názvom Jubileum. Pojednáva o príprave oslavy piatych narodenín malej provinčnej banky, v čele ktorej stojí samoľúbi Andrej Šipučin. Jeden z jeho najbližších úradníkov, Chirin, pre neho píše prednášku, ktorú má Šipučin vysloviť, keď mu príde zablahoželať výbor členov banky. Všetko sa ale tak trochu zamotá, keď do deja vstúpi jeho manželka Tatiana a jedna postaršia dáma. V réžii Martina Hvišča účinkujú: Viera Topinková, Lucia Rósza Hurajová, Boris Farkaš a Marek Majeský.

Hneď od začiatku týždňa môžete počúvať eseje popredného slovenského teatrológa Andreja Maťašíka Sólo pre divadlo. Rovnako ako pri Čítaní na pokračovanie aj pri esejach budeme každý deň pridávať do vysielania ďalšiu časť. Autor ponúka svoj pohľad na blízku, ale aj vzdialenejšiu slovenskú divadelnú minulosť. Spomína na slovenské divadlo v časoch socializmu, porovnáva ho s predprevratovou a poprevratovou divadelnou scénou a na základe osobných spomienok skúma rôzne ponúkané súvislosti. Zamýšľa sa nad niektorými existenčnými a hodnotovými aspektmi existencie nášho súčasného divadelníctva. Interpretuje Ján Haruštiak, redakčne a režijne spracoval Vladimír Kivader.

Od utorka nám humoristka a spisovateľka Oľga Feldeková porozpráva príbeh o divadle, ktoré dokázalo zachrániť život. Glosa má názov Divadlo má silu.

Stredoveká cirkev divadlo považovala za diablov vynález. Renesancia priniesla záujem o človeka i poznanie, že divadelné predstavenie je výbornou pomôckou na zobrazenie tých najzbožnejších tém. Takzvané školské hry mali v sebe morálne ponaučenie. Vypočujte si pásmo Angely Škovierovej Svet ako divadlo o zobrazení spoločnosti v slovenskom renesančnom divadle. Na Litere od štvrtka. V réžii Táne Tadlánkovej účinkujú Helena Geregová, Peter Sklár a Ivan Laca.

Je jar roku 2004 a v Modranke, dedinke na predmestí Trnavy, sa schyľuje k premiére predstavenie Divadla na strnisku s hrou súčasného slovenského dramatika Jozefa Lenharta: Amoriáda. Prípravy sa ponášajú na tie v dávnych vystúpeniach niekdajších ochotníkov - priekopníkov  profesionálneho divadelníctva, o ktorých v nasledujúcom fíčri hovorí teatrológ dr. Ladislav Čavojský. V relácii Ivety Bognárovej Blahoslavení bohatí duchom budete počuť hlas Alfréda Swana a ukážky z predstavenia Amoriáda autora Jozefa Lenharta, ktorý sa stal i redaktorom fíčra. Do vysielania vstupuje v piatok.

Rovnako v piatok sa na Litere objaví aj fejtón Michaila Zoščenka Pamäti starého divadelného uvádzača. Účinkuje Miroslav Trnavský. Nezabudli sme ani na poéziu. Od štvrtka bude kúsok vysielania patriť veršom Pavla Janíka. Báseň Divadlo život vám zarecituje Peter Rúfus. Réžia Jana Strnisková.

Program rádií.

Autorka: Katarína Gažíková. Snímky: pixabay.com

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame