Vážiť si život

Vážiť si život

S príchodom sviatkov Veľkej noci sa mnoho z nás zamýšľa nad životom, umieraním a znovuzrodením. Práve touto témou je inšpirovaný vysielací týždeň Rádia Litera. V Čítaní na pokračovanie vysielame novelu Umieranie rakúskeho lekára a spisovateľa Arthura Schnitzlera. Vypočujte si aj hru Štefana Šmihlu Trinásta komnata o krízovej životnej situácii matky a jej troch dospelých detí, či hru o utrpení biblického hrdinu Muž menom Jób. Próza Eileenin príbeh prinesie pohľad na boj ženy s rakovinou a pásmo Jany Kozákovej nám prezradí, ako zvládať život s nadhľadom. Potešíme aj priaznivcov poézie, pripravili sme pre vás verše A. S. Puškina, Ivana Kraska a Rudolfa Juroleka.
 
Čítaní na pokračovanie uvedieme novelu Arthura Schnitzlera Umieranie. Arthur Schnitzler bol rakúsky lekár, prozaik a dramatik, predstaviteľ viedenskej moderny. Jeho dielo je silno poznamenané lekárskou profesiou, bol majstrom psychologickej drámy a novely. V réžii Štefana Korenčiho číta Marián Geišberg.
 
Od začiatku týždňa uvedie Litera pôvodnú rozhlasovú hru Štefana Šmihlu Trinásta komnata. Dej príbehu sa odohráva v nedávnej minulosti. Matka a jej tri dospelé deti sa ocitnú v krízovej životnej situácii, z ktorej, zdá sa, niet východiska. V réžii Daniely Ilavskej účinkujú: Katarína Vrzalová, Peter Vilhan, Emília Čížová, Ľubomír Holčík a Štefan Halás.
 
Od stredy vás pozývame počúvať rozhlasovú hru Petra Mrvu Lekár a múza. Hru môžeme považovať aj za dramatickú formu tichej meditácie o živote, jeho hodnotách, o napĺňaní  ľudských snov i o plnení ľudských povinností, skrátka - o humanizme v nás. V réžii Jara Riháka účinkujú Matej Landl, Zuzana Kronerová, Zuzana Fialová, Viera Strnisková, Róbert Roth, Ladislav Chudík, Jana Strnisková, Mária Schlosserová, Vladimír Štefuca, Jozef Švoňavský, Miroslav Trnavský, Soňa Ulická, Helena Geregová a Nataša Kulíšková.
 
V posledný deň týždňa do vysielania vstúpi rozhlasová hra Petra Gregora s názvom Muž menom Jób. Príbeh je básnicko-filozofickou výpoveďou o utrpení biblického hrdinu, ktoré zároveň symbolizuje utrpenie ľudského rodu na svojej ceste dejinami. Hru v roku 1990 režijne naštudoval Viliam Sýkora. V hlavných úlohách sa predstavia Vladimír Müller, Július Pántik a Ľubo Roman.
 
Tento týždeň sa môžete tešiť aj na rozhlasovú montáž z knihy talianskeho spisovateľa Giovanniho Papiniho Život Krista, ktorú uvádzame pod názvom Tma. Autor prózu napísal v desaťročiach plných pochybností, hľadania a polemík. Dielo je výsledkom úvah zrelého spisovateľa, ktorý našiel to, čo hľadal a chcel sa o to podeliť aj so svojimi čitateľmi. Na Litere od štvrtka. V réžii Jaroslava Riháka účinkujú Anna Javorková, Vladmír Jedľovský a Marián Geišberg.
 
Vo štvrtok do vysielania vstúpi aj próza anglickej spisovateľky Rosamond Richardsonovej Eileenin príbeh - skutočný príbeh o obrovskej vôli zdolať zákernú chorobu. O zápase ženy s rakovinou, ale aj o ceste k svojej vnútornej sile, k svojmu sebavedomiu. Zároveň vzbudzuje nádej pre mnohých, ktorí trpia ťažkou chorobou, strácajú vieru a poddávajú sa. Kniha je svedectvom o veľkej sile ľudskej vôle žiť. Úryvok z prózy Rosamond Richardsonovej Eileenin príbeh číta Mária Schlosserová.
 
Fínsky filozof, mysliteľ a publicista, Georg Henrik von Wright patrí k najvýznamnejším predstaviteľom severského kultúrneho kontextu. Bol prominentným žiakom Ludwiga Wittgensteina, neskôr sa dokonca stal jeho nástupcom na poste profesora filozofie Cambridgeskej univerzity. Teraz vám ponúkame ukážku z jeho eseje Humanizmus ako životný postoj napísanej v roku 1977. Nadväzuje na von Wrightove celoživotné úsilie objasniť úlohu humanizmu a humanistického životného postoja v dejinách západnej kultúry. Na Litere od pondelka. V réžii Viktora Lukáča čítal Boris Farkaš.
 
V pásme Jany Kozákovej Lepšie, ako sa zdá sa od utorka dozvieme ako môžeme zvládať život s nadhľadom a od stredy budeme vysielať ukážky z tvorby slovenskej blogerky Márie Lazarovej od autorky pásma Martiny Madovej. Pásmo má názov Dva metre štvorcové ľudskej spolupatričnosti. Od štvrtka vám ponúkneme fíčer Gabriely Horečnej Malé životné etudy s podtitulom Som Ábel i Kain. Autorka sa v ňom zamýšľa nad dobrom a zlom v nás a okolo nás.
 
Potešíme aj milovníkov poézie. Od utorka si môžete vypočuť lyrické básne Alexandra Sergejeviča Puškina vo výbere a preklade Jána Zambora. Uvádzame ich pod názvom Ó, mne sa život neprejedol. Účinkuje Dušan Jamrich. Dušan Jamrich vám bude od stredy čítať aj verše slovenského básnika Ivana Kraska s názvom Život.
 
Tretí básnik, s ktorým sa tento týždeň stretnete je Rudolf Jurolek. Často zachytáva paradoxné životné pocity skepsy, sklamania, ale aj očarenia životom a radosťou. Nenápadné a básnicky hladko ustrojené verše pod názvom Život je možný si v interpretácii Stanislava Krála vypočujete na Litere od piatku.


Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame