Víťazi ceny Anasoft litera - 2. časť

Víťazi ceny Anasoft litera - 2. časť

Anasoft litera je najlepšie ohodnotená a najprestížnejšia slovenská literárna cena za pôvodnú prózu vydanú v uplynulom roku. Ocenenie vzniklo v roku 2006 a doteraz ho získal Marek Vadas, Milan Zelinka, Alta Vášová, Stanislav Rakús, Monika Kompaníková, Balla, Víťo Staviarsky, dvakrát Pavel Vilikovský, Veronika Šikulová a naposledy Peter Macsovszky. Pred pár týždňami sa skončil Anasoft litera fest, kde sa predstavili knihy tohtoročných finalistov a 10. mája sa bude konať Noc literatúry, kde sa bude čítať aj z minuloročnej víťaznej knihy. Práve toto obdobie sme sa rozhodli v Rádiu Litera využiť na to, aby sme vám priblížili všetkých doterajších víťazov ceny Anasoft litera a ich ocenené diela.

Týždeň otvoríme čítaním z minuloročného víťazného diela Tantalópolis Petra Maczovského. Peter Macsovszky je autor, ktorého viac ako lineárny príbeh zaujíma vnútro postavy, jej svet, predstavy, trápenia a radosti. Dokazuje to aj na postave Szoborkaya, hlavného hrdinu románu. V réžii Ladislava Keratu číta Peter Rúfus.

Hneď po čítaní bude o autorovi Tantalópolisu nasledovať pásmo Egona Tomajka. V relácii z cyklu Ars litera si povieme niečo viac o tomto zaujímavom zjave strednej generácie slovenských literátoch. Pätnásť minút budeme venovať aj eseji Petra Macsovszkého pod názvom Plachý zázrak poézie. Autor sa v nej nevšedným spôsobom zamýšľa nad charakterom poézie a schopnosťou či neschopnosťou jej vnímania. V réžii Martina Bendíka číta Jozef Šimonovič. Na Litere od pondelka.

Od utorka sa pristavíme pri Ballovi. Čítať si budeme časť diela V mene otca a bližšie si na dielo posvietime v pásme z cyklu Krajina kníh pod názvom Balla: V mene otca. Od Ballu budeme vysielať aj dve ukážky z knihy Gravidita. Ak by sme sa pri hodnotení tejto knihy mali pohrať s jej názvom, mohli by sme, na základe doterajších čitateľských skúseností konštatovať, že Balla je ako autor "gravidný" predovšetkým nekonvenčnými témami a ponorom do najhlbších priestorov duše. Blízka je mu irónia, paródia či sebairónia. Isté je, že jeho rozprávačská poloha si získa predovšetkým sčítaných a moderných čitateľov. V réžii Róberta Horňáka číta Martin Kaprálik.

A tiež si prečítame výber poviedok zo zbierky De la Cruz. Balla je autor so zmyslom pre príbeh, jeho vety sú plné dynamizmu a napätia. Napriek neustálym strihom, prechodom medzi vážnosťou, absurdnosťou - niekedy až v podobe nezmyselnej komickosti - filozofujúcim hĺbaním a jemnou poetickosťou - v strede autorského záujmu stále ostáva vnútro človeka, zmietaného pochybnosťami a neistotou. Číta Alfréd Swan. Posledné Ballovo dielo, do ktorého sa môžete tento týždeň započúvať bude miniromán nazvaný Diabol. V réžii Silvestra Lavríka číta Laco Kerata. Všetky Ballove diela vysielame od utorka.

V stredu vstúpi do vysielania dielo Moniky Kompaníkovej. Budeme si čítať časť z víťazného románu Piata loď a tiež sa budeme dielu venovať v pásme z cyklu Súčasná slovenská próza. Potreba realistického stvárnenia látky sa u Kompaníkovej premieta do detailného pozorovania skutočnosti. Svoje vyjadrenie nachádza v príbehoch osamelých, často chorých jednotlivcov žijúcich na periférii spoločnosti. Marginalizované subjekty sú tým, čo Kompaníkovej umožňuje uchopiť iným spôsobom známy, zažitý svet, natočiť ho z iného uhla a pozrieť sa mu z inej perspektívy priamo do očí.

Tešiť sa môžete aj na autorkinu krátku hru s názvom Ako doma, či úryvok z novely Biele miesta.

Diela Víťa Staviarskeho vysielame od štvrtka. Najprv to bude čítanie z víťaznej knihy Kale topanky. Víťo Staviarsky bol finalistom Anasoft litera dokopy trikrát (najpr za debut Kivader a zbierku próz Záchytka). Laureátom sa stal v roku 2012. Knihe Kale Topanky sa venuje Egon Tomajko v relácii z cyklu Krajina kníh.

Čítať si budeme aj z diela Rinaldova cesta a dielu Kivader sa bude venovať Eva Kenderessyová v rovnomennom pásme. Rádio Litera vás pobaví aj autorovými Groteskami.

V posledný pracovný deň tohto týždňa do vysielania vstúpia diela Veroniky Šikulovej. Čítať si budeme z víťazného diela Medzerový plod a o diele bude rovnako aj pásmo Egona Tomajka z cyklu Krajina kníh. Veronika Šikulová patrí k originálnym zjavom slovenskej literatúry. Ide vlastnou cestou, cestou úprimnosti až na kosť a jej hlavná hrdinka často vyrastá z nej samej. Je skvelou pozorovateľkou a dovoľuje nám vidieť to, čo sama objaví. Rozhovor poskytla autorka, ale aj jej sprievodca na ceste za čitateľom, prozaik Dušan Dušek.

Od Veroniky Šikulovej vysielame aj štyri poviedky pod názvom Rozprávanie a ukážky z prózy Mesačná dúha. Šikulová vo svojej tvorbe ponúka krehké zábery zo života mladej ženy, ktorej sa vo chvíli jej osobného šťastia rozpadajú iné vzťahy, na ktorých jej záležalo. V próze Mesačná dúha vyrovnáva zo stratou milovaného otca spisovateľa Vincenta Šikulu. Úryvok z nej číta Helena Geregová.

Program rádií

Snímky: Anasoft Litera, TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame