O chvíľu bude polnoc alebo hodina mŕtvych

O chvíľu bude polnoc alebo hodina mŕtvych

Tento letný dovolenkový týždeň sa v Rádiu Litera naladíme na dlhšie nevysielané detektívky a záhadné príbehy. V Čítaní na pokračovanie sa môžete tešiť na Maigretove pamäti od G. Simenona, detektívku J. Deaversa, záhadné príbehy G. K. Chestertona (Začarovaná knihaNeviditeľný človek), ale aj pásmo o Agathe Christie z pera D. Kapitáňovej. K vrcholným výberom týždňa patrí Strieborný lysákPrípad tajných dokumentov od A. C. Doyla či Metóda doktora Téra a profesora Péra od E. A. Poea. Nenechajte si určite ujsť dramatizáciu pod názvom Detektív Emil podľa literárnej predlohy Ericha Kästnera a hru J. Repka Tajomná krádež v meste Fidlimidli. V pásmach sa dozviete čo-to o žánre detektívky, ale aj autorovi Jo Nesbø, knihe Slávna päťka na úteku či Emil a detektívi. Program bude obohatený sugestívnymi veršami E. A. Poea. Nebude chýbať jeho Havran v interpretácii K. Machatu. Nezabudli sme ani na rozprávku Kristy Bendovej O štvrtom detektívovi.

Čítaním na pokračovanie nás budú tento týždeň sprevádzať až štyria autori. Ako prvý vstúpi do vysielania Georges Simenon a jeden z najznámejších literárnych komisárov v dejinách detektívky, ktorý ako jediný napísal svoje pamäti - Jules Maigret - zachmúrený muž s fajkou a nesmiernou autoritou. Naša ukážka začína vo chvíli, keď Maigret spomína na okolnosti, ktoré rozhodli o jeho policajnej kariére. Maigretove pamäti na Litere od pondelka.  V réžii Jany Strniskovej účinkuje Marián Geišberg.

Od utorka si čítame dielo Gefferyho Deaversa Od prírody zlá. V réžii Jany Strniskovej účinkuje Dáša Rúfusová. Od stredy vás pozývame vypočuť si dramatizáciu detektívnej poviedky anlického spisovateľa Gilberta Keitha Chestertona Začarovaná kniha. V réžii Olívie Binderovej účinkujú Viliam Záborský, Ctibor Filčík, Jozef Budský, Karol Skovaj. Od Chestertona bude aj príbeh, ktorý do vysielania zaradíme v piatok, dramatizovaná poviedka s názvom Neviditeľný človek. Laura prevádzkuje cukráreň v Londýne. Jedného dňa ju zákazník Angus požiada o ruku a ona mu rozpovie ako v minulosti odmietla dvoch mužov - kamarátov, ktorí ju žiadali o ruku tiež. Nepáčili sa jej, ale aby ich neurazila, povedala im, že sa nemôže vydať za niekoho, kto nič nenadobúda a žije len zo zdedeného majetku. Jeden z mužov sa neskôr stal bohatým vynálezcom, no o druhom žiadne správy nemá. A práve to ju straší. Niekedy dokonca počuje jeho hlas, ale nevidí ho. Účinkujú Zuzana Tkáčiková, Michaela Nociarová Rázusová, Ivana Šáteková.

Vo štvrtok uvedieme pásmo Daniely Kapitáňovej Kráľovná a jej detektívi o živote a diele Agathy Christie. Christie bola najprv neznámou zdravotnou sestrou zamestnanou v lekárni. Vďaka tomu získala základné informácie o chorobách a jedoch, z čoho potom čerpala celý spisovateľský život. Prázdne odpoludnia trávila vymýšľaním detektívnej zápletky. Aj keď si vydobila označenia ako Kráľovná detektívky, najpredávanejšia a najprekladanejšia autorka všetkých čias, bola nositeľkou čestného rytierskeho titulu Dáma britského impéria a patrila k najbohatším britským umelcom, do rubriky zamestnanie si vždy písala: žena v domácnosti. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Ján Mistrík, Helena Geregová, Peter Sklár, Oľga Solárová.

Z dramatizácií sa tento týždeň môžete tešiť na Strieborného lysáka Arthura Conana Doyla, ktoré predstavíme v pondelok. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Dušan Jamrich, Peter Mikulík, Peter Sklár, Anton Korenči, Vladimír Minarovič, Ivan Laca, Jozef Šimonovič, Soňa Ulická a Ján Valentík. V utorok do vysielania vstupuje rozprávková hra Jozefa Repka Tajomná krádež v meste Fidlimidli. V réžii Vladimíra Ruska účinkujú Juraj Šebok, Arnošt Šebesta, Mária Úradníčková, Bohuslav Rapoš, Andrej Nemčok, Vladimír Minarovič, Gustáv Legéň, Ivan Krivosudský, Ján Jamnický, Marián Gallo a Emil Fillo.

Od stredy sa môžete tešiť na dramatizáciu diela Metóda doktora Téra a profesora Péra Edgara Allana Poea. V réžii Rie  Paldiiovej účinkujú Alfréd Swan, Emil Hortváth, Soňa Ulická, Mária Schlosserová, Peter Sklár, Richard Klvač, Vladimír Minarovič, Ivan Laca a Ján Valentík. Od štvrtku to bude dramatizácia Prípad tajných dokumentov Arthura Conana Doyla. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Dušan Jamrich, Peter Mikulík, Jozef Šimonovič, Peter Sklár, Anton Korenči, Vladimír Minarovič, Lucia Vrablicová a Ján Valentík.

V piatok vás pozveme prežiť spolu s Detektívom Emilom jeho prvé ozajstné detské dobrodružstvo, pri ktorom bude musieť prejaviť veľa odvahy, či bystrého umu a nezaobíde sa bez pomoci kamarátov. Voľne na motívy literárnej predlohy Ericha Kästnera, pre rozhlas napísala Lucia Párnická. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Pavol Nather, Helena Geregová, Peter Bzdúch, Vladimír Minarovič, Darina Vašíčková, Viera Strnisková, Ján Mistrík, Dominika Macková, Ondrej Kaprálik, Marek Fašiang, Michal Benedik, Frencien Bauer, Tomáš Lukáč, Jozef Benedik a ďalší. V piatok do vysielania vstúpi aj Osmijankova rozprávka Kristy Bendovej O štvrtom detektívovi. V réžii Vladimíra Ruska účinkuje Ctibor Filčík.

Z pásiem sa môžete od utorka započúvať do relácie Egona Tomajka Krajina kníh s názvom Fenomén Jo Nesbø. Už meno stačí na to, aby si väčšina ľudí vybavila severskú detektívku a autora, ktorý popri Stiegovi Larssonovi, Henningovi Mankelovi a ďalších azda najviac pozdvihol popularitu tohto žánru nielen na severe Eujrópy. Jo Nesbö je jednoducho fenomén a o tom, o preklade jeho kníh i autorskej filizofii bude reč práve v tomto pásme. Okrem autora účinkuje Juraj Smutný.

Navštívi nás aj Mačka Abeceda. Žije v knižnici a po nociach neloví myši, ale príbehy z kníh. Deťom, ktoré za ňou prídu do knižnice, vždy ochotne poradí pri výbere knižiek. Relácia o tituloch detskej literatúry pripravená v spolupráci s deťmi z Detskej rozhlasovej dramatickej družiny podporuje záujem o čítanie detí. Michaela Mrázová a Slávna päťka na úteku, Emil a detektívi… nás bude sprevádzať od stredy. V réžii Martiny Michalcovej a Zuzany Jurigovej-Kaprálikovej účinkujú Ľubomír Veselský, Soňa-Anna Ulická, Tereza Heftyová, Michal Kaprálik, 2017.

V Poetologickom slovníku sa v úvahe Kornela Földváriho O detektívke bližšie pozrieme na to, čo je vlastne podstatou detektívky. Budeme sledovať motív súboja duše a tela priamo v periperiách pátrania. Stredoveká dišputa medzi dušou a telom je to totiž to, čo je podľa autora jedným z predchodcov detektívky. Reláciu pripravil Jozef Palaščák a na Litere ju nájdete od štvrtka. Účinkujú Peter Vilhan a Iveta Vaculová.

Celý týždeň sa môžete tešiť aj na verše Edgara Allana Poea. Začneme hneď v pondelok veršami Havran, Ulalume v stereoúprave. Poe hovoril, že jemu bola poézia vášňou, ktorú neslobodno svojvoľne nietiť. Priznal teda, že tvorenie bolo pre neho zápasom, úsilím, rozhodovaním a vážením, slávnostnou chvíľou. Môže sa o ňom tvrdiť, že je typom dekadnetného básnika, prekilateho básnika, ktorý budil svojím životom pohoršenie, ale musí sa povedať aj to, že je i typom hrdinského tvorcu, ktorý vedel dávať chaosu pevné tvary a zákony. V réžii Viliama Sýkoru účinkuje Karol Machata.

Od utorka pribudnú verše pod názvom Údolie nepokoja, ktoré ponúkajú patetickú a pre súčasníka nepochopiteľne predimenzovanú adoráciu krásy. V réžii Vladimíra Ruska účinkuje Ivan Laca. Od štvrtka to budú verše Spiaca a Lenora a od piatku Sen vo sne. V réžii Laca Keratu účinkuje Peter Sklár.


Program pre vás dramaturgicky pripravila Monika Kekeliaková. Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová


Program rádií

Snímky: pixabay.com, wikipedia.org, unsplash.com

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame