300 rokov od narodenia Márie Terézie

300 rokov od narodenia Márie Terézie

Tento rok si pripomíname 300 rokov od narodenia panovníčky Márie Terézie, ktorá bola korunovaná v Bratislave. V Čítaní na pokračovanie si budete môcť vypočuť životný príbeh jej dcér, a to Márie Anny, Márie Kristíny, Márie Alžbety, Márie Amálie a Márie Antónie. Budeme si čítať aj z listov Márie Terézie dcéram. S Ivicou Ruttkayovou budeme hľadať stopy Márie Terézie v jej Prešporku. Ladislav Švihran nám odhalí príbeh A. F. Kollára, ktorý bol radcom Márie Terézie. Pri panovníckej či kráľovskej téme zostaneme aj vo fíčri Tatiany Kusej o cisárovnej Sissi či vďaka príbehom Jaroslava Perniša o Alžbete Uhorskej, Márii Uhorskej, Alžbete Kotromaničovej a Hedvige Uhorskej. Môžete sa tešiť na rozprávkovú hru Jána Číža Medený kráľ, ale aj príbeh starozákonného kráľa Dávida v autorskej interpretácii Ondreja Sliackeho. Priaznivcov gréckych mýtov potešíme príbehom pod názvom Theseus a Hippolytos. Určite si nenechajte ujsť rozhlasovú hru Štefana Moravčíka Pajštúnska Mona Lisa. Nebudú chýbať verše A. Ginsberga (Kráľ Majáles) a J. W. Goetheho (Kráľ temnôt).

V Čítaní na pokračovanie vysielame príbehy piatich z jedenástich dcér Márie Terézie. Listujeme v knihe Friedricha Weissensteinera Dcéry Márie Terézie, v ktorej sú odhalené príbehy žien s modrou krvou, dramatické osudy z habsburgského dvora. Prvá bude Mária Anna, ktorá ostala starou dievkou. Druhá Mária Kristína, alebo Mimi, matkina najobľúbenejšia a jediná, ktorej bolo dovolené vydať sa z lásky. Ako tretej sa budeme venovať Márii Alžbete, o ktorej sa hovorilo ako o najkrajšej dcére, až kým nedostala kiahne, po ktorých jej ostala zjazvená tvár. V štvrtej časti priblížime životný príbeh Márie Amálie, ktorá sa s matkou pohádala kvôli tomu, že jej nedovolila vydať sa za muža, do ktorého bola zamilovaná. V očiach Márie Terézia bola Amália cisárskou popoluškou. Posledný príbeh bude o najznámejšej dcére, Márii Antoinette, pätnástom dieťati Márie Terézie. Bola krásna, márnotratná, povrchná a nenávidená francúzska kráľovná, ktorej život sa skončil pod ostrím gilotíny. V réžii Martina Bendíka účinkujú Vladimír Štefuca, Darina Vašíčková, Dáša Rúfusová a Vladimír Trnavský.

Od stredy vám prinesieme dramatizované pásmo Ladislava Švihrana V službách cisárovnej. O A. F. Kollárovi. Adam František Kollár bol radcom Márie Terézie. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Vladimír Durdík, Jozef Šimonovič, Elena Petrovická, Július Vašek a Darina Vašíčková.

V stredu uvedieme aj príbeh o Medenom kráľovi, ktorý podľa ukrajinskej ľudovej rozprávky napísal Ján Číž. V réžii Magdy Grandtnerovej účinkujú Július Pántik, Jozef Vajda, Emília Vášáryová, Vlado Muller a Zdena Studenková. A od štvrtka sa môžete tešiť na rozprávkovú hru Dávid a Jonatán, ktorú podľa biblických motívov pripravil Ondrej Sliacky. V réžii Viery Weidlerovej účinkujú Róbert Roth, Emil Horváth, Peter Sklár, Dušan Kaprálik, Karol Machata, Elo Romančík, Jozef Šimonovič, Dušan Tarageľ, Vladimír Minarovič a ďalší.

Od piatku privítame vo vysielaní všetkých, ktorým učaroval svet fantázie, ale aj humoru, svet vznešený, ale i ten obyčajný. To všetko spoločne nájdeme v pôvodnej rozprávkovej hre Štefana Moravčíka Pajštúnska Mona Lisa. V hlavných úlohách účinkujú samé herecké hviezdy: Karol Machata, Zuzana Tlučková, Mária Kráľovičová, Marián Geišberg, Július Satinský, Štefan Skrúcaný a ďalší.

V cykle Z korešpondencie slávnych osobností vám od pondelka ponúkame výber Z listov Márie Terézie dcéram. Deti cisárovnej boli dosť vyhranené osobnosti, odlišujúce sa svojím nadaním, povahou aj temperamentom. Napriek tomu matka bola pre nich až do smrti najdôležitejšou autoritou. Cyklus autorsky pripravila Nela Stenchláková. V réžii Martina Bendika účinkujú Dáša Rúfusová, Ivana Kuxová a Jozef Šimonovič.

Aj tento týždeň budeme listovať v knihe Jaroslava Perniša Kráľovné v tieni katedrál. Od utorka to budú Alžbeta Poľská a Mária Uhorská, od piatku Alžbeta Kotromaničová a Hedviga Uhorská. Byť ženou, hoci v blízkosti trónu, nebolo v týchto vekoch žiadnou spoločenskou ani osobnou výsadou. V réžii Jaroslava Riháka účinkuje Jozef Šimonovič.

Do vysielania od štvrtka uvedieme aj grécke mytologické príbehy. Zameriame sa na aténskeho kráľa Thesea a jeho syna Hippolyta. V programe Theseus a Hippolytos účinkuje Karol Machata.

V Ars litere od pondelka nazrieme do Posledných dní Sissi - zo spomienok dvornej dámy cisárovnej Alžbety. Program pripravila Tatiana Kusá. Okrem autorky účinkujú Helena Geregová, Ivan Laca a Ľuba Ballová.

Od utorka sa Ivica Ruttkayová v relácii z cyklu Rubikon rozpráva s historiografom a archeológom Štefanom Holčíkom, popularizátorom histórie a publicistom Pavlom Dvořákom a operným režisérom Ladislavom Adamikom. Ich rozprávanie bude mať spoločného menovateľa a to osudy ženy, ktorá výrazným spôsobom vstúpila do dejín nášho hlavného mesta. Relácia má názov Mária Terézia a jej Prešpork.

Z veršov vám od utorka poéziu najslávnejšieho básnika hnutia Beat Generation Allena Ginsberga Kráľ Majáles, báseň, ktorá vznikla v roku 1965 ako bezprostredná reakcia na Ginsbergove vyhostenie z Československa. Recituje Róbert Roth. Od štvrtka vysielame Kráľa temnôt Johanna Wolfganga Goetheho. Recituje Ján Gallovič.

Program dramaturgicky pripravila Monika Kekeliaková

Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Snímky: wikipedia.org, unsplash.com

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame