Na pohrebe Dávida Krakowera alebo tajomné tváre pod limbami

Na pohrebe Dávida Krakowera alebo tajomné tváre pod limbami

Tento týždeň si v Rádiu Litera pripomenieme Pamiatku zosnulých. Nebude chýbať téma záhrobného, desivého, tajomného, ale kde-tu prepojená aj s pokojnou reflexiou pominuteľnosti a nádeje vo večné. Budeme však reflektovať na pozadí témy života a smrti aj boľavé miesta našej histórie. Čítame si štyri poviedky plné fiktívnych príšer a zauzlených záhad z knihy Alfréda Hitchcocka Moje najmilšie strašidlá. Určite si nenechajte tento týždeň ujsť výborný fíčer Emila Benčíka o cintoríne pod Tatrami a fíčer Rudolfa Dobiáša Mŕtvi volajú živých, v ktorom sa viackrát potvrdí, ale i nepotvrdí, že „svedomie je sudcom ľudí na zemi“. Zaujímavý je aj fíčer Mariána Šimkuliča Viac ako miesto, v ktorom sa budete môcť čo-to dozvedieť napríklad aj o bratislavskom Slavíne. Otázku o tom, či má niekto právo rozhodovať o živote a smrti, bude riešiť hra Leopolda Laholu Pohreb Dávida Krakowera. K vrcholným výberom týždňa patrí hra Jozefa Repku Ceremoniár a vovedie vás do nezvyčajného prostredia pohrebného ústavu. Spracovaním zaujme aj Holkov Rozhovor s duchmi a Alexovej Pohreb starkej. Osviežením bude rozprávka s prekvapivou pointou a svojským humorom Zámocké strašidlo v interpretácii Karola Machatu. S Lermontovom sa budete môcť zamyslieť nad smrťou A. Puškina.

V Čítaní na pokračovanie vysielame poviedky rôznych autorov, ktoré zozbieral majster filmového hororu, thrilleru, kriminálnych a špionážnych filmov Alfred Hitchcock. Knihu nazval Moje najmilšie strašidlá. Vysielame tieto štyri poviedky: Z. B. Gilford - Zdesenie; G. Cullingford - Moja nepekná dáma; Henry Slesar - Výkrik zo strechy mrakodrapu; William Sambrot: Ostrov strachu. V réžii Igora Hrabinského číta Marián Geišberg.

Pozadie väčšiny diel slovenského prozaika a dramatika Leopolda Laholu tvorí apokalypsa ľudských osudov uprostred šialenstva 2. svetovej vojny. Nie je tomu inak ani v sugestívne ladenej próze Pohreb Dávida Krakowera, ktorej dramatizáciu sme pre vás pripravili od pondelka. V réžii Vladimíra Ruska mladšieho účinkujú Igor Čillík, Ladislav Chudík, Dušan Jamrich, Peter Mikulík, Zdena Grúberová, Dušan Tarageľ.

V utorok vstúpi do vysielania rozhlasová hra Jozefa Repku Ceremoniár. Autor vsadil svoj príbeh do nezvyčajného prostredia pohrebného ústavu, dnes akejsi akciovej spoločnosti, ktorá v konkurenčnom prostredí mení obrad poslednej rozlúčky na šoubiznis. Cez hlavnú postavu ceremoniára prezentuje myšlienku o večnej túžbe človeka naplniť svoj životný sen a dosiahnuť tak cieľ i za cenu vlastnej identity. V réžii Štefana Mandžára účinkujú Marián Geišberg, Štefan Bučko, Iveta Kožková, Magda Paveleková, Eduard Bindas, Anton Korenči, Juraj Slezáček.

V posledný deň týždňa uvedieme rozhlasovú hru Svetlany Makarovičovej Mŕtvy si príde po svoju milú. V réžii Jana Aleša účinkujú Zuzana Tlučková, Peter Blahút, Boriš Farkaš, Pavol Mikulík, Viera Strnisková, Elo Romančík.

Miniromán Gabriely Alexovej Pohreb starkej vysielame od štvrtka. Anežka cestuje vo svojom starom Mercedese. Na perách má úsmev, je čerstvo rozvedená. Smiala by sa na plné ústa, keby jej v ten deň nezomrela starká. Miniromán prečíta autorka.

Vo štvrtok sa môžete tešiť aj na zaujímavú rozprávku o pravom Zámockom strašidle. Zámok Mátožník bol veľmi pekný zámok. Stál na kopčeku a keď sa niekto pozrel z veže, videl skoro na samý koniec sveta. A koľko tu bolo krásnych vecí - obrazy a sochy, vzácny porcelán, starobilý nábytok, zvrane, knihy a klenoty. Kastelán Drozd by odprisahal, že taký krásny zámok nemajú nikde na svete a možno by mal pravdu. Jediné, čo Mátožníku chýbalo bolo Zámocké strašidlo… Rozprávku napísala Blanka Jirásková, rozprávať bude Karol Machata.

Ondrejský cintorín je miesto osobitých, meditatívnych zážitkov inšpirovaných osudmi vlastnými, ale i tých, ktorí tvorili vzorku nábožensky i národnostne zmiešaného obyvateľstva bývalého Prešporka. O jeho kráse a tajomnosti nás od stredy presvedčí esej Petra Holku Rozhovor s duchmi. Číta autor.

Tento týždeň sa môžete tešiť aj na tri fíčre. Od stredy uvedieme program Mariána Šimkuliča Viac ako pietne miesto o obnove hrobov a cintorínov padlých vojakov v prvej svetovej vojne, ktorým sa venujú členovia Klubu vojenskej histórie Beskydy. Zámer venovať sa vojnovým cintorínom bol pre členov združenia motivovaný dezolátnym stavom drvivej väčšiny z nich. Jeden z mnohých, vojnový cintorín v obci Veľkrop v okrese Stropkov, je najväčším. Je tu pochovaných až 8663 vojakov, viac ako na bratislavskom Slavíne. V réžii Jany Strniskovej účinkujú Lucia Vrablicová, Miroslav Trnavský, Alfréd Swan.

Od štvrtka uvedieme fíčer Rudolfa Dobiáša Mŕtvi volajú živých. Zameriame sa na obete minulého režimu, justičné vraždy. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Ján Mistrík, Vladimír Štefuca, Miroslav Trnavský. A od piatku budeme vysielať umelecko-publicistické pásmo Emila Benčíka Cintorín pod limbami. V réžii Evy Galandovej účinkujú Peter Marcin, Anna Okapcová, Ján Valentík a Miroslav Trnavský.

Od utorka a piatku uvedieme verše Michaila Jurieviča Lermontova. V prvej básni Básnikova smrť zaznie Lermontovov literárny ohlas na tragický skon básnika Alexandra Sergejeviča Puškina. Je v nej osiahnutý nielen smútok nad jeho stratou, ale i rozhorčenie a hnev. Recituje Peter Rúfus. Druhé verše majú názov Jesenné nebo a číta ich Ladislav Chudík.

Tento týždeň vysielame aj v poradí už desiate premiérové pásmo z dielne Rádia Litera. Monika Kekeliaková sa v ňom venuje poľskej poetke Wislave Szymborkej a jej zbierke Veľké číslo. Relácia má názov Poézia ako portrét. Účinkujú Silvia Kaščáková, Monika Kekeliaková a Tomáš Bartoněk.

Program dramaurgicky pripravila Monika Kekeliaková
Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Snímky: unsplash.com, pixabay.com, wikipedia.org

Text: Monika Kekeliaková, Katarína Gažíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame