Lietanie s Exupérym

Lietanie s Exupérym

V novom týždni sa Rádio Litera bude venovať lietaniu a vari najznámejšiemu spisovateľovi, ktorý bol letcom, Antoine de Saint-Exupérymu. V čítaní na pokračovanie si môžete vypočuť jeho románovú esej Citadela, nebude chýbať rozprávková hra Malý princ, dramatizácia novely Nočný let či úryvok z jeho románu Zem ľudí. Litera odvysiela i rozhlasovú hru Squadron Leader inšpirovanú slovenským stíhacím pilotom Royal Air Force - Ottom Smikom. Vypočuť si budete môcť i fragment z knihy amerického spisovateľa Richarda Bacha Čajka Jonathan Livingston, ale aj slovenskú povesť Lietajúci mních Cyprián. V programe sa tiež objaví hraný dokument Slava Kalného o záchrancovi amerických letcov počas 2.svetovej vojny a dve časti elegickej básne Dany Podrackej Pocta Milanovi Rastislavovi Štefánikovi. Želáme príjemné chvíle v spoločnosti Rádia Litera.

V Čítaní na pokračovanie na vás od pondelka čaká 5 častí románovej eseje Antoine de Saint-Exupéryho Citadela. Túto knihu nikdy nedokončil a bola vydaná až po jeho smrti. Je plná filozofických myšlienok, ktoré lemujú cestu jednej karavány putujúc naprieč púšťou. Autor prirovnáva človeka k lodi, čo nadobúda svoj tvar a silu vďaka neustálemu boju s morom. Spolu s Exupérym sa po celý týždeň budeme zamýšľať nad rôznymi aspektami života. Čo je ľudský osud, kam smeruje, aké dôležité sú naše túžby, aký zmysel má zlo?

Otto Smik bol výnimočne nadaný slovenský letec a stíhací pilot Royal Air Force. Bol jedným z troch cudzincov, ktorým bola preukázaná česť veliť britským leteckým perutiam. Zomrel mladý, vo veku 22 rokov, pri pokuse o pristátie jeho lietadlo havarovalo. Smikov individuálny osud inšpiroval Jána Niňaja k napísaniu rozhlasovej dokumentárnej hry, ktorú nazval Squadron Leader. V hlavnej úlohe sa predstaví Ján Gallovič, ďalej účinkujú Ida Rapaičová, Dušan Tarageľ, Ivo Hlaváček, Zuzana Frenglová, Vladimír Durdík, Leopold Haverl, Karol Machata a ďalší. V roku 1994 hru režijne naštudoval Milan Semík.

Ďalej vás pozývame vypočuť si poetickú esej o literárnom odkaze Antoine de Saint-Exupéryho s názvom Planéta je hlas v tichu. Napísal ju literárny vedec a publicista Peter Valček. Číta Jozef Šimonovič.

Utorok otvorí polhodinové pásmo z cyklu Solárium. Redaktorka Ľubica Šajová sa v ňom porozprávala s Jozefom Marianičom, ktorý 25 rokov pracoval ako riadiaci letovej prevádzky. Svoju reláciu nazvala Lietadlo vo vzduchu nemožno zastaviť a v roku 2010 ju redakčne pripravil Pavel Gabriš.

Mních Cyprián žil v Červenom Kláštore na severe Slovenska a podľa legendy zostrojil lietajúci stroj, na ktorom chcel odletieť k Bohu. Cyprián, ktorý po sebe zanechal najstarší zachovaný herbár, bol tiež vyhľadávaný kvôli svojim liečiteľským schopnostiam. Zaujímala ho príroda a predovšetkým vesmír. Tu kdesi sa zrodila legenda, podľa ktorej si Cyprián zhotovil krídla, za pomoci ktorých lietal po okolí. Slovenskú povesť Lietajúci mních Cyprián z pera spisovateľa Petra Glocka číta Gustáv Valach.

Exupéry odznie i z našej Svetovej čítanky. Tentoraz bude Alfréd Swan čítať úryvok z jeho románu Zem ľudí. Exupéryho tvorba nemá literárneho predchodcu, ani druha ani nasledovateľa. Takto osihotený je zároveň i jedinečný - ako letec i umelec. V diele Zem ľudí dokázal spojiť jedinečné zážitky z vlastného života poštového pilota i spomienky svojich druhov - letcov, s prenikavým myšlienkovým ponorom do ľudských osudov. Vzrušujúce scény striedajú filozofické závery o zmysle ľudskej existencie. Dielo myšlienkovo vrcholí túžbou pomôcť človeku.

Utorková päťminútovka bude patriť glose Oľgy Feldekovej s názvom Letecké katastrofy. Hovorí v nej o lete, počas ktorého sa už-už lúčila so svojimi blízkymi. Autorka glosu napísala i sama načítala v roku 2017.

V stredajšom pásme z cyklu Krajina kníh vám predstavíme svetoznámeho česko-amerického ilustrátora a spisovateľa Petra Sísa. Jeho kniha Pilot a malý princ vznikla ako pocta najobľúbenejšej rozprávke pre deti a jej autorovi. V krátkych textoch približuje najdôležitejšie momenty zo života Exupéryho. Obrázky nás prevedú od detských snov až po osudový posledný let nad Stredozemným morom. Je to portrét muža, ktorý odvážne prekonával hranice možného a zároveň zostal veľkým snílkom.

Nenechajte si ujsť ani dramatizáciu Exupéryho novely Nočný let. Hra rozpráva o letcoch, ktorí mapujú neznáme územia a na nedokonalých strojoch zakladajú nové letecké spojenia. Je správou o odvahe človeka vstupovať do neznámeho. Účinkujú: Ladislav Chudík, Štefan Kvietik, Ľubo Roman, Vladimír Durdík, Jozef Vajda, Michal Dočolomanský, Ján Mistrík, Soňa Ulická a ďalší. V roku 1984 režijne naštudovala Viera Weidlerová.

Dana Podracká patrí k nemnohým slovenským poetkám, ktoré napísali verše inšpirované tragickým skonom slovenského astronóma, fotografa a vojenského letca, M. R. Štefánika. V stredu vám z jej elegickej básne Pocta Milanovi Rastislavovi Štefánikovi ponúkneme prvú časť. Druhú polovicu veršov uvedieme v piatok. Recituje Ida Rapaičová.

"Za všetko čo skrotíš, si navždy zodpovedný…" Čo by to bol za Exupéryho týždeň bez knihy Malý princ, z ktorej je i tento nadčasový citát. Dočkáte sa jej už vo štvrtok vo forme rozprávkovej hry. Podľa literárnej predlohy pre rozhlas zdramatizoval Peter Gregor. Účinkujú Vlado Muller, Ivan Letko, Július Vašek, Dušan Blaškovič, Peter Debnár, Nataša Kulíšková, Zora Kolínska a ďalší.

Americký spisovateľ Richard Bach bol pôvodne stíhací pilot. Keď odišiel z amerického letectva, nevedel si nájsť nové zamestnanie a preto sa rozhodol písať. O krátky čas mal mystický zážitok - pred jeho vnútorným zrakom sa mu premietol príbeh o morskej čajke. Napokon nabral odvahu, aby prelomil vlastnú cenzúru a napísal čosi tak bláznivé a čudácke - dojímavý príbeh o čajke, ktorá spoznala, že nie je len vtákom z kostí a peria, ale dokonalou ideou slobody, ktorú nič neobmedzuje. Úryvok z knihy Čajka Jonathan Livingston číta Alfréd Swan.

Antoine de Saint-Exupéry sa bude skloňovať i v relácii Autor na dnes. Staňte sa svedkami zoznámenia Antoina so svojou manželkou Consuelou, ktorá stála po boku svojho muža až kým jej nadobro nezmizol kdesi v oblakoch. V oblakoch, kde sa začal aj ich spoločný vzťah. Odznejú Exupéryho silné odkazy spoločnosti, ktorú v hre predstavujú reportéri a hlasy davu.„Všetci by raz mali vlietnuť. Vzlietnuť, aby sa potom vrátili..." Zem je preňho tou najsilnejšou príťažlivosťou. Účinkujú Dana Košická, Peter Rašev, Peter Himič, Peter Vilhan a Helena Himičová.

Piatok bude patriť Slavovi Kalnému a jeho hranému dokumentu Odpísaný záchranca. Hra hovorí o Pavlovi Harušťákovi - záchrancovi amerických letcov počas 2. svetovej vojny. Je smutným svedectvom o našej úcte k hrdinom, ktorí na obranu domoviny nasadili vlastné životy a ich milovaná vlasť sa im za to odvďačila väzením, koncentračným táborom a popravou. Účinkujú Michal Hallon, Vladimír Jedľovský, Táňa Kulíšková, Michaela Kapráliková, Zuzana Frenglová, Martin Vitek, Štefan Martinovič, Miroslava Drínová, Lukáš Dóza a ďalší. Réžia: Milena Lukáčová.

V pásme Nely Stenchlákovej Z korešpondencie významných ľudí - Antoine de Saint-Exupéry, nahliadneme do listov Exupéryho svojej matke, ktorú úprimne miluje a obdivuje. Opisuje v nich svoje postrehy z lietania, cudzích krajín a exotických domorodcov, ktorých spoznáva. Odkrýva svoje najskrytejšie pocity v rôznych životných situáciách, keď si hľadá miesto na poli letectva a súčasne sníva o písaní románov i skutočnej láske. Účinkujú Ján Valentík a Mária Schlosserová. Relácia je z roku 2003.

Program pre vás dramaturgicky zostavil Martin Šenc.

Hudobná dramaturgia: Karin Rumanová

Program rádií

Foto: unsplash.com, Petr Sís, Antoine de Saint-Exupéry, wikipedia.org, pixabay.com

Text: Martin Šenc, Lucia Šaráková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame