Vianoce s Rádiom Litera budú mrazivé...

Vianoce s Rádiom Litera budú mrazivé...

... z našej snehovej nádielky pre vás vyberáme...

Verše - Miroslav Válek: Zima (od 24.12. do 30.12)

 ***

V zime sú veci čistejšie a belšie. Je sneh

a belasosti všade až to bolí.

Len ona češe prúdy svojej smoly.

Víchor ako britva stromy z kože zdiera,

kdesi vo mne zaskučalo zviera.

***

Recituje Karol Machata.

 

Dramatizované čítanie - Anton Pavlovič Čechov: Decembrová noc (od 25.12. do 31.12.)

V okamihu, keď prežívame veľkú bolesť, každá banálnosť nás uráža. Bolesť vyžaduje intimitu, nik, koho sa netýka nesmie do nej vstupovať. Ale kde je miera našej bolesti? Čím si znova vykúpime pokoj v duši? Azda poznaním, že len za cenu bolesti sa staneme lepšími a pochopíme nádherný chaos života.

Pod názvom Decembrová noc vás pozývame počúvať dramatizáciu Františka Obžeru na motívy poviedky A. P. Čechova Nepriatelia.

 

 Dve poviedky - Šiniči Hoši: Až sa skončí zima (od 25.12. do 31.12.)

 „Osamelá kozmická loď podobná šípu prerážala ticho a tmu vesmírnej prázdnoty. Jej elegantný tvar pripomínal dravú rybu žijúcu v bystrinách, vzopätého leoparda, nabrúsenú čepeľ.“

***

„Na našej planéte sa začína zima. Cez zimu tie veci aj tak nevyužijeme, preto chceme počkať do jari. Profesor N sa nedal len tak odbiť.  „Samozrejme, že ich môžete využívať aj v zime,“ vysvetľoval výrečne.“

***

Dve poviedky japonského spisovateľa Šiničiho Hošiho číta Eva Matejková.

 

Dramatické pásmo - Ivan Mojík: Zimná rozprávka (od 26.12.2013 do 1.1.2014)

18.6.1928 vzlietol Roald Amundsen zo základne v Bergene, aby zachránil Taliana Nobileho, ktorého vzducholoď stroskotala pri návrate zo S pólu. O 18.45 dostala základňa hlásenie, ktoré bolo poslednou správou od Amundsena. Zavŕšil sa tak život legendárneho polárneho bádateľa, ktorý svoj najväčší úspech dosiahol, keď  ako 1. človek dobyl 15.12.1911 J pól tesne pred anglickým kapitánom Robertom Falconom Scottom.

Život Roalda Amundsena i jeho tragickú smrť vám priblíži dramatické pásmo Ivana Mojíka Zimná rozprávka.

Účinkujú: Ivan Laca, Peter Sklár, Soňa Ulická, Helena Geregová, Darina Vašíčková, Alfréd Swan, Ján Valentík a Tomáš Lukáč.

 

Pôvodná rozhlasová hra - Vanda Feriancová: V snehu (od 26.12.2013 do 1.1.2014)

Príbeh o hľadaní stratenej lásky. Mladá autorka Vanda Feriancová sa v poeticky ladenom príbehu zamýšľa nad chimerickou i excentrickou podstatou lásky. Dvaja mladí ľudia – muž a žena – prežijú klinickú smrť a prinavrátia sa do života s nevšednou skúsenosťou so styku so smrťou. Po tejto skúsenosti nie sú už schopní prinavrátiť sa do normálneho života a toto ich poznanie uzamkne ich do akejsi temnice vynútenej spolupatričnosti. Autorka zároveň poukazuje na etické posolstvo kresťanstva o nesebeckej láske k sebe i k svojmu blížnemu.

Účinkujú: Božidara Turzonovová, Szidi Tobiasz, Richard Stanke, Dušan Szabo a Ivana Kuxová.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame