Literárny týždeň s Balzacom

Literárny týždeň s Balzacom

V novom týždni sa bude Rádio Litera venovať životu a dielu najväčšieho francúzskeho románopisca, zakladateľa kritického realizmu, Honoré de Balzaca. Na svojom konte má vyše 90 románov, vďaka čomu právom patrí medzi najproduktívnejších spisovateľov sveta. Charakterizuje ho zmysel pre detail a a dôkladný pozorovací talent, čím podáva svedectvo o francúzskej spoločnosti 19. storočia. Vo svojich dielach poukazuje na absenciu hodnôt, honbu za mamonom a nedostatok citu. Možno preto je ho v jeho tvorbe toľko. Výber zo „šteklivej romantiky" si vychutnajte v Čítaní na pokračovanie, kde si predstavíme Rozmarné poviedky. Litera ďalej uvedie adaptáciu Balzacovej divadelnej hry Čakanie na Godeaua alebo Špekulant, rozhlasové hry podľa románu Plukovník Chabert a novely Neznáme veľdielo. V programe sa objaví aj Balzacova poviedka Vášeň v púšti či úryvok z románu Lesk a bieda kurtizán. Nebude chýbať výber z listov  Evelíne Hanskej či dve časti cyklu Autor na dnes venované tomuto spisovateľovi. V pásme Gabriely Alexovej sa nadôvažok prizrieme aj Balzacovej odvrátenej tvári.

V pravidelnom cykle Čítanie na pokračovanie si môžete počas celého týždňa vypočuť päť častí z Balzacovej knihy Rozmarné poviedky. Údajne vznikli ako reakcia na výčitky kritikov, ktorí tvrdili, že autorovi chýba štýl. Poviedky sú satirou na pokrytectvo, chamtivosť a bezohľadnosť, ale sú plné nákazlivého humoru, šteklivej erotiky a neviazanej zábavy.

Od pondelka tiež uvádzame rozhlasovú adaptáciu divadelnej hry Čakanie na Godeaua, alebo Špekulant. Ide o satirickú komédiu o peniazoch ako hlavnej dynamickej sile novovznikajúcej kapitalistickej spoločnosti. Účinkujú Marián Slovák, Marta Sládečková, Zuzana Kapráliková, Ivan Vojtek, Vladimír Hajdu, Ivan Letko, Vladimír Kobielsky, Peter Sklár, Jozef Šimonovič a Helena Geregová. V roku 1999 režíroval Martin Kákoš.

Z korešpondencie slávnych osobností nám Nela Stenchláková ponúkne Listy Honoré de Balzaca. Vypočujeme si výber z desaťročie trvajúcej korešpondencie medzi Balzacom a v tom čase ešte vydatou Evelínou Hanskou. Tá po prečítaní Balzacových kníh sama iniciovala písomnú komunikáciu, v ktorej si obaja vyjadrili hlbokú vzájomnú náklonnosť. Pár sa zosobášil len niekoľko mesiacov pred Balzacovou smrťou. Účinkujú Ingrid Timková, František Kovár a Alfréd Swan.

Hoci mal Honoré de Balzac jednoduchý sedliacky pôvod, celý život sa snažil dostať do aristokratickej spoločnosti. Podarilo sa mu vyštudovať právo, veľa čítal a bystro vnímal svet okolo. Autor Berco Trnavec venoval Balzacovi jednu časť cyklu Abeceda svetového humoru, ktorú vysielame od utorka. Účinkujú Miroslav Trnavský, Alfréd Swan a Zuzana Kyzeková .

Dielo Lesk a bieda kurtizán patrí do série románov a poviedok, ktoré pod spoločným názvom Ľudská komédia zobrazujú dobovú francúzsku spoločnosť. Autor tu konfrontuje svet vysokej parížskej spoločnosti s polosvetom kurtizán a zločincov, ktorého hlavnou postavou je bývalý galejník, človek nezlomnej vôle a energie. Ten vie, že pre spoločnosť najvyššou hodnotou sú peniaze a spravodlivosť je v skutočnosti nespravodlivosťou, ktorá sa spája so zločinom. Preto sa proti tomu búri. Úryvok z románu v rámci našej Svetovej čítanky vám prednesie Alfréd Swan.

Plukovník Chabert bol ťažko ranený a pochovaný do masového hrobu. Podarilo sa mu vyhrabať a po strate pamäti sa vracia do Francúzska, kde sa púšťa do nového, súkromného boja, v ktorom sa naplno obnažuje morálka celej doby. Bojuje za svoju existenciu s úradmi a so svojou "vdovou", ktorá sa medzitým znova bohato vydala. Muž, ktorý víťazil v boji, prehráva bitku s byrokraciou a ženskou prefíkanosťou. Tento román je obľúbenou predlohou filmárov. Vy si ho od stredy môžete vypočuť vo forme rozhlasovej hry. Účinkujú Leopold Haverl, Emil Horváth, Emília Vašáryová, Ľubomír Paulovič, Ján Valentík, Vladimír Minarovič, Július Paluš a ďalší. Hra je z roku 1989.

Dramatické pásmo Gabriely Alexovej dostalo názov Dve tváre - Honoré de Balzac. Tak ako každý človek mal i Balzac svoju odvrátenú stránku. Slabosti, tajné vášne, závislosti a posadnutosti. Viete o tom, že sa trikrát pokúsil o sebevraždu? Nakoniec zomrel pre svoj náročný životný štýl. Bol závislý na káve a písal po nociach najmä pre peniaze. Pozrime sa bližšie za tú tenkú hranicu medzi geniálnymi schopnosťami a sebadeštrukčným správaním Balzaca v podaní Vladimíra Jedľovského a Miroslava Trnavského.

Štvrtok otvorí Jozef Lenhart a jeho Honoré de Balzac v dvoch častiach cyklu Autor na dnes. Profesor PhDr. Štefan Povchanič z katedry romanistiky FF UK nás zasvätí do literárneho odkazu Balzaca. Dozvieme sa napríklad, ako vďaka vynikajúcej znalosti doby dokázal Balzac vytvárať vlastné paralelné no pravdivé svety. V podaní Ela Romančíka odznejú citáty z diel ako Otec Goriot a ďalšie.

Ak sa deti pozrú očami prvýkrát, usmievajú sa. Ak sa zmocní dievčaťa prirodzený cit, usmieva sa, ako sa usmievala vo svojom detstve. Ak je svetlo prvou láskou života, či potom láska nie je svetlo srdca?" To je len jeden z množstva Balzacových citátov na margo žien. Zmyselnosť neodmysliteľne patrí k jeho dielam. Skúste ju nájsť v jeho poviedke Vášeň v púšti, ktorú načítal Dušan Jamrich v roku 1987.

Výber krátkych esejí z knihy Ako román, francúzskeho spisovateľa a učiteľa Daniela Pennaca, uvádzame pod názvom Právo čítať čokoľvek. „ ... jednou z veľkých radostí pedagóga je, keď vidí, ako žiak celkom sám zabuchne bránu továrne s názvom bestseller a ide sa nadýchnuť k priateľovi Balzacovi," spomína Pennac na literárnych velikánov, ktorí ho ovplyvnili. V réžii Róberta Horňáka číta Ivan Laca.

Od piatku uvádzame rozhlasovú hru s názvom Neznáme veľdielo. Hra je nakrútená podľa Balzacovej slávnej novely, v ktorej rozoberá vzťah umelca so svojim výtvorom a otázku funkčnosti umeleckého diela. Účinkujú Štefan Kršnák, Andrej Mojžiš, Tomáš Žilinčík a Klára Dubovicová.

Ján Vdojvák vám vo svojom pásme Balzac, z cyklu Podobizne, na záver týždňa priblíži dramatickú epizódu zo života tohto pozoruhodného francúzskeho spisovateľa. Balzac je tu unavený z písania, ktoré mu nedáva hmotnú zábezpeku, hľadá svoje miesto na poli literatúry, radí sa s priateľom Viktorom Hugom. V réžii Evy Brogyányiovej účinkujú Viliam Záborský, Darina Vašíčková, Karol Machata, Slavomír Drozd, Eduard Bindas, Mária Kráľovičová, Ľubo Roman, Pavol Mikulík a Hana Kostolanská.

Prajeme vám príjemné počúvanie!


Autor scenára: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Hudba: Karin Rumanová

Foto: wikipedia.org, unsplash.com, pixabay.com, TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame