Izolda a Tristan či Júlia a Rómeo dnes

Izolda a Tristan či Júlia a Rómeo dnes

V Rádiu Litera sa tento týždeň vyberieme na májovú literárnu prechádzku, na ktorej budeme môcť „stretnúť" tie najznámejšie literárne ľúbostné dvojice - Izoldu a Tristana, ale aj Júliu a Rómea. V Čítaní na pokračovanie sa na vzťahy medzi mužom a ženou pozrieme Ballovými očami. Nebude chýbať čierny humor a irónia. V minidráme Mateja Synaka sa bude ozývať svedomie dvoch odcudzených manželov pred tvárou kňaza. V Stratenej minulosti od Eleny Antalovej sa rozvinie osud niekdajšieho vysokého univerzitného funkcionára profesora Majera ako protirežimového bojovníka a doba, keď mnohí cez rieku Moravu unikali zo zločineckej krajiny. Do spomienok a minulosti sa vráti aj Daniela Hivešová Šilanová. Budú to však návraty do detstva, ale i sondy do vzťahu muža a ženy. Určite si tento týždeň nenechajte ujsť dramatizáciu románu Denisa Diderota Jakub Fatalista a výborne spracovaný fíčer Gabriely Horečnej o rozhlasovej hre Don Quijote. Priaznivci poézie sa môžu tešiť na Máchov Máj, Stachovu Svadobnú cestu a Lehenovej Mačky, mačky.

V Čítaní na pokračovanie nás tento týždeň bude sprevádzať Vladimír Balla a jeho kniha Veľká láska. Od pondelka do piatku uvedieme postupne 5 častí. Román popisuje hlboko ľudskú lásku medzi mužom a ženou, upúta svojim čiernym humorom, prenikavou iróniou, nadčasovými výpoveďami o vzťahoch v rodine či spoločnosti. Pri počúvaní sa ocitnete niekde na pomedzí melanchólie a úsmevu. V réžii Mileny Lukáčovej účinkuje Pavol Michalka.

Bájna stredoveká dvojica Tristan a Izolda stelesňuje lásku silnejšiu ako česť, ako život, silnejšiu ako smrť. Lásku zviazanú putom, ktoré nik, dokonca ani oni sami nevládali zlomiť. Celý ich život je iba bolestným a trpkým úsilím žiť oddelene. My vám túto veľpieseň Josepha Biédera ponúkame vo forme rozhlasovej hry pre mládež. V réžii Martina Kákoša účinkujú Karol Machata, Ján Gallovič, Zuzana Kapráliková, Marián Slovák, Ľubomír Paulovič, Ivo Gogál, Ivana Kuxová, Peter Sklár a ďalší.

Od pondelka na vás ešte čaká minidráma Mateja Synaka nazvaná My. Staňte sa svedkami osudu, v ktorom sa ozýva svedomie dvoch odcudzených manželov stojac pred tvárou kňaza. V réžii Laca Keratu a Karola Rédliho účinkujú Juraj Predmerský, Zuzana Jurigová-Kapráliková a Dušan Kaprálik.

Slávne románové dielo Denisa Diderota Jakub Fatalista je sporom o tom, či má človek možnosť slobodne o sebe rozhodovať. Je život len súvislým reťazcom náhod, alebo ho môžeme ovplyvniť? Jakub a jeho idealistický pán sa púšťajú do nekonečného dialógu o týchto základných filozofických otázkach. Dielo se dočkalo niekoľkých filmových a divadelných adaptácií, my vám knihu ponúkame od utorka vo forme rozhlasovej hry. V réžii Igora Hrabinského účinkujú Peter Bzdúch, Martin Huba, Ladislav Chudík, Elena Petrovická, Igor Čillík, Gustáv Valach, Jozef Šimonovič, Darina Vašíčková a Anna Okapcová.

Keď už máme ten lásky čas, pri pohľade z okna sa započúvajte do veršov Karla Hynka Máchy. Odznie 1. spev jeho lyrickoepickej skladby Máj. Tá je považovaná za vrcholné dielo českého literárneho romantizmu. Sledujeme tu osobnú spoveď rozorvaného človeka plného neistôt a otázok o zmysle života v pozadí magickej atmosféry májovej prírody. Účinkuje Dismanův rozhlasový dětský soubor.

Vo veršovanom prejave bude Máchovi drukovať Ján Stach a jeho titul Svadobná cesta. V réžii Laca Keratu účinkuje Peter Rúfus.

Stredajšie Pásmo  Mariána Hevešiho tentoraz predstaví Básnický profil Daniely Hivešovej-Šilanovej. Táto spisovateľka, dramaturgička, publicistka, spoluzakladateľka divadla Romathan a viacerých rómskych združení, zanechala hlbokú stopu v ľuďoch, ktorí mali možnosť byť v jej blízkosti. Dôkazom je i Pribinov kríž za mimoriadne zásluhy a kultúrny rozvoj, ktorý jej prezident minulý rok udelil in memoriam. V roku 2005 bola dokonca nominovaná na Nobelovu cenu mieru. V našom pásme sme jej tvorbu zhrnuli do triptychu, ktorý pozostáva z troch básnických skladieb. Tento týždeň vám predstavíme dve z nich. Prvá má názov Deti, detstvo, na ktoré sa nebudeš pamätať. Ide tu o konfrontáciu detského vnímania sveta s vnímaním dospelých. Druhá časť s názvom Amerika zas reflektuje svet konzumnej society. V réžii Róberta Horňáka účinkujú Marián Geišberg, Szidi Tobias, Francien Bauer, Adela Ostrovská a Rebeka Horňáková.

Rozhlasová hra Eleny Antalovej Stratená minulosť hovorí o profesorovi Majerovi, ktorý dostáva ponuku napísať druhú časť knihy, v ktorej môže očistiť svoje meno. Majer sa stal v 50. rokoch minulého storočia vysokým univerzitným funkcionárom a protirežimovým bojovníkom. Spolupracoval s devínskou družinou pri prevádzaní cez hranice. Aká však bola skutočná pravda? V réžii Júlie Rázusovej účinkujú Peter Lejko, Ivan Krúpa, Dana Košická, Erika Molnárová, Soňa Tuchyňová, Henrieta Kecerová, Igor Šabek a Juraj Zetyák

Od štvrtka si môzete vypočuť pôvodnú rozhlasovú hru Jany Kákošovej Júlia a Romeo. Príbeh prvej lásky, ktorá je vždy rovnaká a predsa vždy iná. V réžii Martina Kákoša účinkujú Lucia Šipošová, Emil Horváth, Viera Richterová- Horváthová, Emanuel Hason, Juraj Hrčka, Mária Kráľovičová a ďalší. Hra pre mládež mala premiéru v roku 1997.

Piatok otvorí fíčer  Gabriely Horečnej Ako vzniká rozhlasová hra - Don Quijote v rozhlase. Idealistické činy a detsky vnímaná realita Dona Quijota je nákazlivá a preto skôr, ako odvážny rytier vtiahne do deja i vás, nazrite do príprav a realizácie rozhlasovej adaptácie tohto diela z roku 1605. Kto by nevedel, ide o satiru na rytierske romány, pitoreskný román z obdobia renesancie, ktorý uviedol do literatúry rozpor medzi skutočnosťou a ilúziou. Rozhlasovú adaptáciu si mohli poslucháči Rádia Devín vypočuť v roku 2016 a ako rozhlasová hra vznikala, dozviete sa z dokumentu, v ktorom bude hosťovať Ján Šimko, Peter Pavlac a ďalší. Účinkuje Marián Šidlík.

A opäť načrieme do dielne Vladimíra Ballu, keďže ide o jedného z najlepších súčasných slovenských spisovateľov. Vo svojich dielach sa často uberá cestou zostručňovania, veľa vyčiarkuje, viac doma sa cíti v krátkom žánri poviedky. Tentoraz sa započúvajte do jeho minirománu Povodeň. V réžii Silvestra Lavríka účinkuje Martin Kaprálik.

Náš týžeň zakončia verše Taťjany Lehenovej, ktoré pomenovala Mačky, mačky. V réžii Laca Keratu účinkuje Danica Matúšová

Prajeme vám príjemný májový čas v spoločnosti rádia Litera!


Autorka scenára: Monika Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Hudba: Karin Rumanová

Foto: unsplash.com, pixabay.com, wikipedia.org, TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame