Spomienky na detstvo

Spomienky na detstvo

V novom týždni si Rádio Litera pripomenie stratené dieťa v nás. Prenesie sa do detstva, do sveta snov a fantázie, ale aj sklamaní a tvrdého precitnutia v realite. V programe nájdete archívnu rozhlasovú hru Fraňa Kráľa Čenkovej deti  či stereočítanie prózy Dušana Dušeka Poloha pri srdci. Čakajú na vás Dobrodružstvá Toma Sawyera, Pes Buky, svojrázna Zazie v metre, ale aj verše Milana Rúfusa. Rozprávať sa budeme i o boliestkach detskej duše a jej dozrievaní.

Od pondelka máme pre vás prichystanú prvú časť z poviedkového súboru Andrijana Turana Sťahovanie vtákov. Nesie názov Čierny kopec a prečíta vám ju Miloslav Kráľ. Druhú časť nazvanú Dobrý chlieb detstva vysielame od utorka. Tento prozaický debut nádejného básnika prináša spomienkový príbeh detstva kdesi na dedine u starkých, v dome, kde vonia čaj s citrodekom. Na tomto mieste, v úvode plnom lásky, neskôr pod vplyvom alkoholu či prítomnosti smrti, hrdina dospieva.

Mementom doby už navždy zostane všetkým dobre známa kniha Čenkovej deti z dielne Fraňa Kráľa. Život chudobných slovenských detí rokov tridsiatych, prežívajúcich na hranici existencie, naháňa dnešnému človeku zimomriavky. Spisovateľ priamo, jasne a reálne ukladá vážne obrazy jeden za druhým, pričom každý z nich je novou obžalobou a výzvou do boja. Rozhlasová hra s rovnakým názvom pochádza z roku 1958 a účinkujú v nej Viliam Záborský, Hana Meličková, Pavol Mikulík, František Zvarík, Branislav Koreň, Oľga Sýkorová, Emil Fillo, Stano Dančiak, Alojz Kramár, Ľubo Roman a ďalší.

Milan Rúfus patrí k vzácnym básnikom, ktorí sa na svet do konca života dokázali pozerať detským pohĺadom. Aj o tom je esej Prosba k dospelým, v ktorej sa zamýšľa nad strateným detským svetom snov a stratenom dieťati v nás: „...Nekarhajte nás, keď sa nám srdce rozbúcha pri pohľade na motýľa. Nesmejte sa našim túžbam! Neberte nám sny! Nechceme svet vidieť vašimi očami, chceme ho prebádať svojím vlastným pohľadom. Nechajte nás vyskúšať si pády z hojdačky a naučiť sa, že kto vysoko lieta, nízko padá. Chceme byť ľuďmi, ale nechceme byť vami!..." Číta Ladislav Chudík.

Pozor na mláďatá! - takto pomenovala svoje pásmo o dieťati vo svete dospelých Zuzana Belková. Pravdou je, že dieťa nie je malý dospelý. Má svoj svet a svoje pravidlá. No dospelákov sleduje. Premýšľa o nich. Vstupuje do ich života ako suverénny účastník príbehu. Kto povedal, že dieťa musí byť v knižke spojené vždy s ružovým zajkom? Môže účinkovať hoci aj psychologickej dráme. V hororoch sa ocitá na oboch stranách hry. Nie je len obeťou. Pár vydarených literárnych zločincov nemalo ešte ani desať. S dieťaťom je v literatúre vždy zaujímavo. Hádam bude tak i v pásme, kde okrem autorky účinkuje Marek Majeský.

Od utorka si určite nenechajte ujsť malú rozhlasovú komédiu Oľgy Keleovej Je ťažké byť anjelom. V roku 1992 získala II. cenu v súťaži Slovenského rozhlasu v kategórii pôvodná rozhlasová hra. Zaujala humorom, nápadom a hravosťou. Veríme, že zaujme i vás. Účinkujú Eva Rysová, Eduard Vítek, Nataša Kulíšková, Andrea Žitná, Xénia Gracová, Július Paluš, Vladimír Černý, Jozef Longauer, Vladimír Müller a ďalší. Režijne naštudovala Magda Grandtnerová.

V cykle Svetová čítanka sa tentoraz predstaví Raymond Queneau a jeho Zazie v metre. Zazie je svojrázna školáčka na návšteve strýka v Paríži. Jediné, čo ju na veľkomeste láka, je jazda metrom. Štrajk však prekazí jej plány a s trucovitým, neskutočne zvedavým a úprimným dievčaťom si odrazu nik nevie dať rady. Hoci je hrdinkou príbehu malé dievčatko, nejde o príbeh pre deti. Queneau cez pohľad dieťaťa odhaľuje svet dospelých so všetkými jeho chybami a nedostatkami. Úryvok z prózy číta Alfréd Swan.

Zrodenie človeka a téma dieťaťa zostáva v poézii nesmrteľnou témou. Aj básnik Vladimír Reisel sa vo svojej staršej tvorbe inšpiroval z tohto súdka. Jeho báseň Dieťa vám zarecituje Ľubo Roman.

Od stredy sa bližšie pozrieme na knihu Sabine Kueglerovej Dieťa džungle. Keď mala autorka 5 rokov, odišla spolu s rodinou do Indonézie. Život medzi domorodcami v pralese ju naučil loviť, rozložiť oheň, vystrúhať luk či plávať v riekach plných krokodílov. Spoznala, aká krutá dokáže byť príroda, ale tiež, čo znamená nenávisť medzi ľuďmi. Skutočný strach však zažila až pri svojom návrate do civilizácie. V réžii Viktora Lukáča číta Helena Geregová.

V rámci cyklu "Slovo na hrane " nám Daniela Burdová ponúka svoju reláciu Keď pri pohľade za roh vyrastieš. Zamyslíme sa, aké to je vykročiť z detstva do dospelosti. Účinkujú Miroslav Kolbašský, Michaela Domovcová a Henrieta Kecerová.

Úder pod pás nesie názov hry pre mládež od Petra Kováčika. Na jeho tvorbe sa výrazne podpísali spomienky dieťaťa, ktoré poznačili jeho vnímanie sveta a hodnotenie konania ľudí a udalostí okolo seba. To všetko sa premietlo do potreby prejaviť sa ako rozprávač. V hre účinkujú Igor Kováč, Vladimír Kostovič, Eduard Bindas, Ľubo Mikulský, Slávo Záhradník, Eva Rysová, Slávo Drozd, Igor Čilík, Gustáv Legéň, Jozef Dánai a Mikuláš Bugár.

Prvotina Ľubomíra Dobrovodu Ja malkáč, bola označovaná za jednu z najzábavnejších kníh slovenskej literatúry tretieho tisícročia. Autor v nej spomína na detstvo prežité v malom mestečku, na svojrázne postavičky a humorné situácie, ktoré v jeho texte zohrávajú nezastupiteľnú úlohu. V réžii Vladimíra Ruska poviedku číta Alfréd Swan.

Nevychovávali ma len rodičia a učitelia, ale aj vyššie skryté a tajuplné moci, medzi nimi aj boh Pan, ktorý stál v sklenenej skrini môjho starého otca v podobe malého tancujúceho bôžika. Toto božstvo, ale aj iné sa ma ujali už v detských rokoch, a skôr než som vedel čítať i písať, tak ma zaplavili pradávnymi orientálnymi predstavami a myšlienkami, že som neskôr každé stretnutie s indickými a čínskymi mudrcmi pokladal za opätovné stretnutie a za návrat domov,"  píše Hermann Hesse vo svojej knihe Kúzelníkovo detstvo. Od štvrtka nám z nej bude čítať Igor Šabek. Tento zvláštny spisovateľ má dar vnímať veci inak ako bežní ľudia, jeho opisy dokážu byť plné lásky, farieb, mystiky, dotýkajúc sa množstva iných sfér okolo tej našej, ktorú dôverne poznáme.

Do témy nášho týždňa zaraďujeme i rozhlasovú hru pre mládež Odysea detstva z pera Jely Krčméry-Vrteľovej. Vypočujte si autobiografické spomienky autorky na chvíle s bratom, starými rodičmi Helou a Štefanom Krčméryovcami, ktorí jej odovzdali bohaté duchovné dedičstvo, aby ho ona - ako autorka, libretistka a prekladateľka - štedro odovzdávala svojim súčasníkom. Účinkujú Andrea Žitná, Emil Horváth ml., Anna Javorková, Elo Romančík, Eva Krížiková, Viera Strnisková, Peter Marcin, Marta Černická, Július Pántik, Peter Bzdúch a ďalší.

Chýbať nebude ani vynikajúci Mark Twain a jeho Dobrodružstvá Toma Sawyera, ktoré napísal v roku 1876. Pri tvorbe sa nechal inšpirovať mestom Hannibal, do ktorého sa nasťahovala jeho rodina, keď bol ešte dieťa. Úryvok z knihy interpretuje Alfréd Swan.

Výborná glosátorka Oľga Feldeková vám ku koncu týždňa prečíta zo svojho Starého zošita, v ktorom poodhalí tajomstvá vlastných spomienok na detstvo. K milovníkom poézie zas prehovorí cez svoje verše spisovateľka kunsthistorička a vydavateľka Jana Bodnárová. Báseň Dieťa v daždi recituje Jana Wernerová.

Od piatku na nás čaká stereočítanie z knihy poviedok Dušana Dušeka Poloha pri srdci. Autor píše v dôverne známom prostredí malého mestečka, sústredený na osudy a skúsenosti starších ľudí najrôznejšej society. To, čo na Dušekovej tvorbe očarúva, je hĺbka a citlivosť, s akou sa vo svojich poviedkach dotýka práve detstva. Jeho výpoveď o čase ľudského dozrievania, je raz odkrývanie skrytých tajomstiev, inokedy žiaľ, prechádzajúci do úzkosti a sklamania. Účinkujú Ľubomír Paulovič, Eva Matejková, Lucia Vráblicová, Martin Petruš, Michal Igáz, Peter Marcin, Soňa Ulická a Vladimír Minarovič.

Gabriela Horečná vo svojom fíčri  Keď bolí detská duša, zaostruje na psychické poruchy detí. Čo sa stane s malou dušou, keď ochorie, zosmutnie a bolí, keď sa cíti osamelá, utrápená, má svoje nepochopiteľné túžby a zvláštny svet mimo toho nášho? Pedopsychiater Dr. Ján Šuba, primár kliniky detskej psychiatrie do nich nazerá denne. Autizmus, ADHD či poruchy prijímania potravy žiaľ často trápia už našich najzraniteľnejších.

O tom, že psov sa netreba báť, stačí len pochopiť ich reč, sa počas jednych prázdnin presvedčí Jonatán, ktorý o štvornohého kamoša, na rozdiel od takmer všetkým bežných detí zo začiatku vôbec nestál. Úryvok z prózy Igora Majzlana Príbeh psa Bukyho, vám prečíta Richard Stanke. A nebude chýbať ani rozhovor s autorom, ktorému sa podarilo vytvoriť zábavné dielko plné humoru. Pripravila Jana Hevešiová.

Prežite príjemné návraty do vlastného detského sveta s rádiom Litera!

Scenár: Martin Šenc

Text: Lucia Šaráková

Fotky a ilustrácie: wikipedia.org, pixabay.com, unsplash.com, TASR, archív RTVS

Program rádií

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame