Naše „mladé letá“ a edícia Stopy, 1. časť

Naše „mladé letá“ a edícia Stopy, 1. časť

S nami sa v tento októbrový mesiac budete môcť viacerí navrátiť do svojich „mladých liet", keď ste s obľubou chodili do knižníc a požičiavali si knihy z edície „STOPY", prípadne ich máte vo svojich knižniciach dodnes a čítajú ich už vaše deti.. Tento týždeň sa v Rádiu LITERA ponoríme do žánrov a kníh, ktoré boli od roku 1964 až do roku 1990 atraktívne pre mládež a vydávajú sa v obnovenej reedícii opäť. Aj rozhlas mal akoby takú svoju „edíciu" pre mládež v 80. rokoch minulého storočia. Išlo o tzv. Rádio mladých poslucháčov a my vám tento týždeň ponúkame z neho cyklus U nás je vždy veselo. Môžete sa tešiť na rozhlasovú hru Julesa Verna Sever proti juhu, nebude chýbať Julio Cortazár, či pásmo o autorovi dobrodružnej literatúry J. F. Cooperovi. Navrátime sa k mýtom a legendám ako Robin Hood či Juraj Jánošík, doplnia ich vampíri či pán Tragáčik. Vo vysielaní sa objaví zaujímavá hra Štefana Kasardu Tarzan o rómskom mladíkovi, ktorý je nútený bojovať s predsudkami spoločnosti. A nezabudli sme ani na priaznivcov veršov, minirománov a rozprávok.

Späť v 80. rokoch sa ocitneme už v Čítaní na pokračovanie. Ponúkame vám cyklus pre mladých poslucháčov zvaný U nás je vždy veselo a vyberáme témy, ktoré vtedy u dorastu „fičali". Vypočujete si postupne od pondelka do piatku tieto hry: Dušan Brindza - Bočný záber, Bibiana Wallnerová - Nákupná služba, Elena Antalová - Jumi-miju, Bankrot firmy, Pavla Kováčová - Za pravdu sa každý bije a Jozef Repko - Vrecia.

Nasleduje rozhlasová hra na motívy knihy Julesa Verna Sever proti juhu. Dej nás zavedie do Ameriky v čase občianskej vojny. Floridský farmár Burbank je pre svoje protiotrokárske zmýšľanie tŕňom v oku svojmu okoliu. Keď dá svojim černochom slobodu, jeho protivník Texar sa stane jedným z prominentných mužov v meste a rozhodne sa ho zničiť. Účinkujú Karol Machata, Darina Vašíčková, Peter Mikulík, Anna Bučinská, Viera Bálinthová, Gustáv Legéň, Vladimír Minarovič, Jozef Šimonovič, Juraj Slezáček a ďalší. Hra je z roku 1970.

Publicistka Jana Grajciarová v relácii Robin Hood - Juraj Jánošík, postavila do kontrastu dva národné idoly. Kým ten prvý má zdanlivo navrch a do sherwoodskych končín priláka denne aj 2000 návštevníkov, nášho Juraja poznajú len za poľskými hranicami. No keď sa náhodného Angličana spýtate, či legende o Robinovi verí, dostanete rozpačité odpovede s dodatkom, že je to skôr turistický produkt výborný na zvyšovanie tržieb. Naproti tomu  o existencii Jánošíka v rodnej Terchovej je každý bytostne presvedčený, atmosféra legendy sa nad dedinou stále vznáša a zrejme nielen tam. Relácia je z roku 2008.

Od utorka vám ponúkame svižný sitcom Autsajdri a vyberáme časť zvanú Upíri. Staňte sa súčasťou svojráznej viacgeneračnej rodinky, ktorej členovia práve rozoberajú záhadu miznúcich ľudí v mestečku. Tak sú za tým upíri, alebo nie? Účinkujú Igor Adamec, Vladimír Kobielsky, Ján Mistrík, Lucia Vrablicová a Oľga Šalagová. Sitcom je z roku 2012.

Pásmo Ondreja Horca Upíri a erotika sa venuje fenoménu upírstva v dnešnej literatúre či filme. Prečo nás tieto bytosti fascinujú a zažívajú taký boom najmä medzi mladými? „Upír je skutočne populárny netvor našej doby. Súčasná kultúra sľubuje večnú mladosť upíra a fetišizuje ideálneho spotrebiteľa - mládež," píše spisovateľ Bram Stoker v Drakulovi - najslávnejšom upírskom románe všetkých čias. Účinkujú Jitka Krišková, Dana Košická, Miroslav Kolbašský a Vladimír Kramár. Relácia mala premiéru v roku 2006.

Na odľahčenie poslúži rozprávka. Tentoraz z dielne Jána Uličianskeho a nebude to nik iný, ako Pán Tragáčik. Tak sa premenuje hlavný rozprávač Pán Áčik, ktorého príbeh na dobrú noc bude tentokrát na automobilovú tému. Narozprávala Oľga Belešová v roku 1997.

Stredu otvorí poviedka argentínskeho spisovateľa Julia Cortázara V nečakanom čase, uvedená v rámci Svetovej prózy pre mládež. Sladké obdobie dospievania dvoch kamarátov, v opare dymu cigriet z kukuričného šúpolia, snívanúcich o Sáre, ktorá sa má čochvíľa vydávať. Prvé dotyky s citom, láskou, nepoznaným svetom intimity... V réžii Lucie Tarbajovskej účinkuje Peter Himič, 2006.

Moji rodičia už nežijú. Odmietli opustiť svoju chatrč na okraji osady a tak im ju ktosi podpálil. Zhoreli. Ja som sa ukryl v čase ohňa pod chatrčou v dutine pri prameni. Tam ma našla babka Karchaňa, vdova z blízkej dediny..." začína svoje rozprávanie novodobý Tarzan, rómsky chlapec prenesený do prostredia, ktoré všetci dobre poznáme. Rozhlasová hra Štefana Kasardu je z roku 2005. Účinkujú Tomáš Diro, Lena Košická, Juraj Zetyák, Michal Hudák, Jozef Fila, Igor Makovický a Alena Ďuránová.

Vo štvrtok zaznie fíčer Gabriely Alexovej Inak je človek len trasorítka o Astrid Lindgrenovej. Knihy úspešnej švédskej autorky príbehov pre deti boli preložené do 70 jazykov v 100 krajinách sveta. Dostala cenu H. Ch. Andersena, ktorá je považovaná za najvyššie možné ocenenie autorov detských kníh. Život knižnej mamy slávnej Pipi Dlhej Pančuchy však nebol ľahký, no o to zaujímavejší. Účinkujú Zuzana Dančiaková, Judita Hansman, Dominika Žiaranová a Karol Horváth, 2008.

Veršami prispeje Agda Bavi Pain, vyberáme Spomienku na Hanu:  „ Magické oko na pančuške cez tvár.. noc je čierne sito.. pavúk vo hviezdach.. zaves mu jednu na sieť.. káble treba mať všade..."  V réžii Laca Keratu účinkuje Peter Sklár.

V minirománe Ingrid Hrubaničovej Jaltabar 2003 sa prenesieme do kolektívu niekdajších spolužiakov, na stretávku po 20. rokoch, kedy spomienky a staré vzťahy ožívajú. V réžii Silvestra Lavríka účinkuje autorka, 2006.

Keď malý Jurko zaplakal, stal sa zázrak. Vlčiská stiahli chvosty a tak, ako sa zjavili, zrazu boli preč. A to bol náš najznámejší zbojník ešte nemluvňaťom a už ratoval ľudí z dediny. Jeho pohnutý osud všetci dobre poznáme, prečo si ho nepripomenúť v pútavom umeleckom spracovaní. Juraj Jánošík alebo Rozprávanie o legende, tak sa volá rozprávková hra Zuzany Križkovej, ktorú môžete počúvať od piatku. Účinkujú Dušan Jamrich, Tomáš Maštalír, Peter Bzdúch, Dušan Kaprálik, Milan Bahúl, René Jankovič, Ivo Gogál, Ľubomír Paulovič a ďalší. Hra je z roku 2006.

Pásmo Jozefa Žarnaya James Fenimore Cooper je venované americkému spisovateľovi J. Cooperovi, autorovi série kníh o lovcovi Koženej Pančuche, medzi ktorými je aj jeho azda najslávnejší román Posledný Mohykán. Prenesieme sa v ňom aspoň na chvíľu do drsnej americkej prírody v časoch, keď Indiáni i bieli osadníci museli denne zápasiť o prežitie, a popritom si získavali slávu i povesť žijúcich legiend. Účinkujú Emil Horváth, Peter Sklár a Helena Geregová. Relácia mala premiéru v roku 2001.

porgram rádií

Autorka scenára: Monika Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org, TASR



Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame