Umeleckými chodbičkami „izmov“

Umeleckými chodbičkami „izmov“

Tento týždeň sa budeme prechádzať umeleckými chodbičkami „izmov". Nahliadneme napríklad do kubizmu, naturizmu, dadaizmu, expresionizmu, impresionizmu či symbolizmu. Budete si môcť vypočuť životný i umelecký príbeh Pabla Picassa, Tristana Tzaru, Ludvika van Beethovena či Paula Cézanna. A nezabudli sme ani na rozprávkový žáner plný fantázie, tentoraz to bude Carrollova Elenka v ríši zázrakov v dvoch častiach. Nenechajte si ujsť literárnu modernu v podaní Janka Jesenského (Slnečný kúpeľ) a poviedku Jána Hrušovského na biblické motívy Márie a Marty. Budeme si čítať dielo Drak sa vracia, ale trochu inak.

Modernú interpretáciu slovenskej literárnej klasiky vám ponúkame od pondelka. Svoju predstavu o tom, čo bolo "po" príbehu hlavného hrdinu z Chrobákovho Drak sa vracia, predstaví Peter Krištúfek. Vo variácii na pokračovanie deja o Drakovi - Martinovi Lepišovi - pridal postavu syna Tomáša. Využil v nej folklórne motívy i súčasné reálie. Hlavným mottom jeho dramatickej miniatúry je myšlienka, že "nikto nie je doma prorokom". Účinkujú Alena Sušilová, Daniel Výrostek, Marianna Mackurová, Vladimír Rohoň, Juraj Smutný, Egon Tomajko a Marek Rozkoš.

Symbolizmus, kubizmus, fauvizmus, expresionizmus, dadaizmus... Za každým týmto slovom sa skrýva príbeh a za príbehom legenda.V cykle umelecko-dokumentárnych relácií sa pokúsime lepšie porozumieť avantgardnému umeniu 20. storočia, ktoré ešte stále provokuje svojou neviazanou originalitou a nadčasovosťou. Ľudmila Schwottová a Oleg Pastier nazvali svoju reláciu Čudácki martýri šťastnej náhody. Účinkujú Ján Gallovič, Miroslav Trnavský, Igor Krempaský a Matej Landl.

V zamyslení O tulákoch a túlaní vám predstavíme prozaika Dobroslava Chrobáka ako vynikajúceho esejistu so sviežim a moderným prejavom. Ako sám píše: „..tulácky pud nikomu z nás nie je cudzí, naopak, v každom človeku je hlboko zakorenený, že musíme vynakladať mnoho námahy a pretvárky, aby sme mu z času na čas nepodľahli..." Pre toto tvrdenie si autor berie na pomoc príklady u svojich literárnych kolegov. Čítať si budeme z textov Smreka, Kostru ale i Henryho Thereaua.

Od utorka sa zahĺbime do života maliara Pabla Picassa očami autora Rudolfa Čižmárika. Nazrieme do jeho detstva, keď malý Pablo už v škole namiesto počítania príkladov kreslil portréty spolužiakov. A holubice. Tak ako jeho otec. V réžii Štefana Korenčiho účinkujú Marián Slovák, Matúš Krátky, Anton Korenči, Monika Radványiová, Jozef Šimonovič, Helena Geregová, Ján Valentík a Ivan Laca.

Nasleduje rozhlasová hra Františka Navaru a Maríny Terenovej Nesmrteľná milenka. O Ludvikovi van Beethovenovi.Tento mrzuto pôsobiaci hudobný velikán mal veľké srdce plné lásky. A vedel ju nádherne vyjadriť. Započúvajte sa do podmanivej hudby a vrúcnych slov v listoch najdrahšej. Spoznajte ženy, ktoré vstúpili do jeho života. V hre z roku 1975 sa predstavia Juraj Sarvaš, Eva Kvietiková, Karol Machata, Nataša Gräffingerová Kulíšková, Hana Kostolanská, Marián Gallo, Viktor Blaho a Samuel Adamčík.

Ján Hrušovský nám od stredy ponúkne príbeh dvoch sestier - Učenlivá Mária a starostlivá Marta. Počas dusných večerov dievčatá, tak odlišné, sedávajú na priedomí a rozjímajú. O mužoch. Jedna zapálene vášnivo, druhá mĺkvo, rezervovane. Hoci úlohu zvodkyne tu zohráva Marta, realita je odlišná, ako sa na prvý pohľad zdá. V réžii Petra Jezného účinkujú Jela Lukešová, Karol Machata, Anna Javorková, Zuzana Jezerská, Peter Rúfus a Vlado Kostovič.

Ani v tomto týždni nebude chýbať Diktát na Devíne, v ktorom spisovateľka, herečka a korektorka Ingrid Hrubaničová diktuje záludný diktát básnikovi Jánovi Štrasserovi. Poznatky o slovenskom jazyku nám v tejto súvislosti vysvetlí a rozšíri jazykovedkyňa Sibyla Mislovičová. Relácia je z roku 2009.

Paul Cézanne sa rozhodol vystúpiť z otcových šľapají, čo mu on neodpustil po celý život. Obchodník z kobercami nedokázal oceniť synovo nadanie a výnimočnosť. Sám nemal zmysel pre romantiku, na rozdiel od päťročného chlapca, ktorý už v tomto veku verne zobrazoval svoje okolie na maliarske plátno. Viac o nadanom umelcovi sa dozviete v dramatizácii Evy Weismanovej z roku 1992. Účinkujú Stano Dančiak, Mária Dacejová, Juraj Draxler, Emil Horváth, Dušan Kaprálik, Ivan Laca, Vladimír Minarovič a ďalší.

Sny majú zázračnú moc, vytvárajú krajiny za hranicami našej fantázie. Do jednej takej sa dostalo aj dievčatko menom Elenka. Štvrtok otvorí rozprávková hra na motívy knihy Lewisa Carrolla, Elenka v ríši zázrakov. Rozprávka z roku 1963 je rozdelená na dve časti, druhú počúvajte od piatku. V réžii Ota Varečku účinkujú Oľga Vronská, Mária Hájková, Zuzana Rusková, Viliam Polónyi, Ján Kramár, Jozef Hanúsek, Jozef Cút a ďalší.

Pod názvom Presýpacie hodiny počítajú synov uvádzame reprízu literárneho pásma Ivana Mojíka o Tristanovi Tzarovi a dadaizme. Bude o avantgardnom umeleckom smere zo začiatku 20. storočia. Ponúka inteligentné uvažovanie o zmysle výbojov, ktoré v čase svojho vzniku riadne rozbúrili stojaté hladiny verejnej mienky. Účinkujú Peter Sklár, Lucia Vráblicová, Helena Geregová, Martin Kaprálik, Roman Matisko a Miroslav Trnavský. Relácia je z roku 2000.

Poviedku Janka Jesenského, Doktor, vám prečíta Karol Machata. Ako sa skončí príbeh pána Sásika, hodinára, ktorý sa vydáva za doktora, len aby na plese zaujal miestnu smotánku?

V nasledujúcej polhodine vás pozývame počúvať reprízu životopisného dramatického pásma zo života významného medzivojnového spisovateľa, Jána Hrušovského. Vo svojich dielach sa vracal k vojne a potrebe vyrovnať sa s jej následkami. Písal tiež dobrodružné, no hlavne historické romány, ktoré sa spájali so slovenskými osobnosťami. Umelecko-dokumentárnu reláciu spracoval Jozef Repko. Účinkujú Vladimír Minarovič, Miroslav Trnavský, Tibor Frlajs, Nataša Kulíšková, Natália Blahová a ďalší. Počúvajte od piatku.

Poviedky významného slovenského spisovateľa Janka Jesenského patria vďaka príslovečnému vtipu, humoru a satire do nášho literárneho národného pokladu. Radí sa medzi ne aj slávny Slnečný kúpeľ, ktorý sa viac krát stal predmetom ďalšieho umeleckého spracovania vo filmovej či dramatickej forme. V mnohom tiež pripomína dnešok. Vychutnajte si ho v interpretácii Petra Sklára.

Náš týždeň uzavrú verše Tadeusza Rózewicza, Dážď v Krakove. V réžii Laca Keratu recituje Ivo Gogál.

Program rádií

Autorka scenára: Monika Zumríková Kekeliaková

Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: TASR, SITA, wikipedia.org, unsplash.com, pixabay.com




Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame