Literárne príchute života

Literárne príchute života

Láska ide cez žalúdok, hovorí sa, no a tentoraz to skúsime aj s literatúrou. Naše príspevky vám síce pustíme ušami, ale zasiahnu zrejme predovšetkým vaše žalúdky. Pretože jedlo a všetko s ním spojené, je rovnako dobrou išpiráciou pre tvorcov, ako spomenutá láska. A funguje tiež ako univerzálna ingrediencia. Dá sa pridať do aforizmov, sociálnej drámy, vytvorí romantickú zápletku aj napínavý thriller. Veď posúďte sami a vyberte si to najchutnejšie, čo vám servírujeme v novom týždni na Litere.

Čítanie na pokračovanie si budeme počas týždňa dávkovať zo zbierky satirických poviedok, príbehov a úvah Pomsta je sladká. Jej autorom je izraelský spisovateľ, dramatik a filmový scenárista maďarského pôvodu Ephraim Kishon - vlastným menom Ferenc Hoffmann. "Nič ľudské mi nie je cudzie" - to je krédo všetkých postáv Kishonových satír. V réžii Róberta Horňáka číta v piatich častiach Miroslav Trnavský.

Musíte všade pchať ten svoj árijský nos?" Pani Vilma chodila do hudobného klubu rada, až kým jedného dňa neotvorila nesprávne dvere a nepočula niečo, čo sa jej hlboko dotklo. Táto veta smerovala k nej... nemohla tomu uveriť. Priateľské prostredie odrazu zmenilo svoje kontúry... Ako tento zážitok ovplyvní ďalej Vilmin život, dozviete sa v pútavo spracovanej rozhlasovej hre Petra Karvaša Chuť Chrenu. Sprevádzať vás bude sugestívny hlas Viery Strniskovej, ktorej kontrujú Martin Huba, Karol Machata, Juraj Slezáček, Boris Farkaš, Dušan Blaškovič, Emil Horváth, František Kovár, Vlado Černý a ďalší. Hra je z roku 1991.

V eseji Petra Krištúfka O čom hovoríme, keď nehovoríme o jedle sa vám prihovorí hlavná hrdinka, ktorej váha rastie do morbídnych rozmerov, ku koncu nevie ani len vstať z postele. Jej priateľovi sa spočiatku kypré tvary páčia, drahú ženu si vykrmuje, kým jedného dňa nadobro nezmizne a v posteli po ňom zostáva len kuchárska kniha. Veci, ktoré sa vám v živote môžu stať sú sladké, slané, horké alebo kyslé...," mudruje rozprávačka. Počkajte si na pointu, stojí za to. Číta Eva Ryšáková - Cibulová.

V programe Rádia Litera od utorka pokračujeme čiernym závislým thrillerom Chúťky. Trojica priateľov objaví na novom byte divnú fľašu, z ktorej si výdatne nalejú. Až neskôr zistia že s flašou, teda jej obsahom, voľačo nie je z kostolným poriadkom. Čo sa stane ak ju dopijú? Chúťky vás vtiahnu do deja a nepustia kým sa nedozviete ako skončia. Herci Peter Sklár, Dano Dangl, Štefan Richtárech a Ľuboš Kostelný sú tak autentickí, až máte pocit, že sedia v obývačke s vami. Ako bonus pridávame ponaučenie od autora Romana Olekšáka.

Anglická spisovateľka Barbara Taylor Bradfordová patrí k najpredávanejším autorkám na svete. Po debutovom diele - päťdielnej ságe Úspešná žena, ktorá sa stala jedným z najpopulárnejších bestsellerov - nasledovali dve desiatky románov vydaných v 90tich krajinách a preložených do 40tich jazykov. Román Trpká láska je súčasťou tejto ságy. Príbeh sa odvíja v anglickom grófstve Yorkshire na začiatku tohto storočia a siaha až do dnešných čias. Jedna z najbohatších žien sveta spomína na sklonku svojho života na ťažké detstvo a mladosť prežité na anglickom vidieku. Úryvok z knihy vám prečíta Mária Schlosserová.

Chuť po bozkoch v podaní básnika Jána Kostru - aj tak by sme mohli nazvať pásmo jeho ľúbostných básní, ktoré pripravil a uvádza Jozef Čertík. V réžii Pavla Gejdoša recitujú Štefan Bučko a Roman Matisko.

Stredu otvorí redaktor Tomáš Bartoněk, ktorý prispel do našich "Literáckych premiér" pásmom o knihe Ivana Medešiho - Jedenie. Mladý dolnozemský spisovateľ pripravil svoje delikátne menu z najtemnejších pudov, nemorálnych, no úprimných pohnútok zvieraťa v našich útrobách, plného žiadostivosti, hladu a strachu, ale i neviazanej živelnosti a nebontónovej otvorenosti. Reláciu uvádzame v cykle Z tvorivej dielne Rádia Litera.

Pokračujeme humoristicko-satirickým pásmom o chuti nielen do jedla. Jeho autor Jozef Pištey ho nazval Chuť a lá Savarin. Nebude chýbať večná téma diét a chudnutia, ale i rozhovory s duchmi, ktorí toho niekedy vedia o ženách a fyziológii ich chuti viac ako ktokoľvek. Poučia vás dobové pravdy typu „nie len láska, ale aj výkon a pokoj človeka idú cez žalúdok," Účinkuje Eva Krížiková, Vladimír Durdík, Pavol Višňovský, Marta Sládečková, Helena Geregová a Miroslav Trnavský. Relácia mala premiéru v roku 1995.

V nasledujúcich 20tich minútach vás potešíme dramatizáciou poviedky anglického spisovateľa Roalda Dahla Ohromná chuť. Prijmite pozvanie za stôl ku skupinke gurmánov, ktorá si na jedlo potrpí. A na víne ešte viac. Tak veľmi, že svoje zanietenie potvrdia stávkou, v ktorej je žiadosť o ruku. V roku 1992 pripravil Berco Trnavec. Účinkujú Karol Machata, Eva Rysová, Ivan Letko, Igor Čillík, Nataša Kulíšková a Darina Vašíčková.

Spisovateľ Dušan Dušek prispel do nášho týždňa hrou pre mládež z roku 1992, Medové reči. Ocitáme sa vo viacgeneračnej rodine s babkou a vnukmi. A v jednom opustenom byte, kam treba chodiť polievať kvety. Čo sa náramne hodí Pačovi a jeho zaľúbenej kamarátke. Účinkujú Robo Roth, Zuzana Jurigová - Kapráliková, Michal Klučka, František Kovár, Terézia Kronerová, Ján Valetník, Michaela Materáková, Eduard Vítek a Félix Dacej. Počúvajte od štvrtka.

Pre Aztékov bola čokoláda mystickým pokrmom. Jej horko-trpkú chuť vnímali ako rituál. Význam objavu zavčasu pochopili aj Európania. Jedlo spôsobuje slasť a sladkožrúti sveta občas o obľúbených pochúťkach napíšu. Ak sú renomovanými autormi, potom je aj písanie o pokrmoch literárnou lahôdkou. Viac sa dozviete v relácii Zuzany Belkovej Čokoláda a iné pokušenia. V exkurzii po textovom svete plnom vyberaných chutí odznejú úryvky literárnych ctiteľov dobrých jedál. Účinkujú Helena Geregová, Alfréd Swan a Peter Sklár.

Prozaik Ladislav Hrubý pochádza z Lodna. Prešiel viacerými zamestnaniami, napokon zakotvil v školstve. Vo svojich poviedkach stvárňuje zemité postavy a postavičky zo svojho okolia a ich ťažký život na Kysuciach. Jedným z takých je i Strýko Kinier, ktorý okrem toho, že si rád "uhne", je i veľký filgliar. Päťročný vnuk visí na každom jeho slove a geste. Ako túto nesúrodú dvojicu využil spisovateľ, dozviete sa v minirománe Ako sme jedli muchy. Číta Tomáš Mišura. Vyrobil Slovenský rozhlas v roku 2010.

Autor nasledujúcich veršov sa narodil pred vyše dvesto rokmi. Zdôrazňujeme to preto, že téma jeho básní je prekvapujúco moderná, ide o pitie kávy. Slovenský básnik Bohuslav Tablic dáva káve prednosť pred vínom. Moderný šat jeho veršom dal Štefan Moravčík. Báseň Náramná chuť na kávu recituje Štefan Kvietik. Nahrávka je z roku 1988.

O varení, jedení a všeličom inom bude aj humoristické pásmo Vlado Goffu, ktoré sme pre vás vybrali z banskobystrického archívu. Samotný názov hovorí za všetko: Mňam - Mňam. Čakajú na vás scénky, poviedky a za hrsť aforizmov. A začneme hneď zhurta poučnou rozprávkou. Relácia mala premiéru v roku 1999, počúvajte od piatku.

Ako sa vyvíjal najdokonalejší nástroj, aký človek má, jeho vlastná ruka? Neobídu sa bez nej detské hry, milenci ani hrobári, drží štetec či pero, jej prst ukázal von z raja. Od miesenia hliny sa prepracovala k úchopu ďalšieho vynálezu - lyžice a s tým spojeného ochutnávania najväšieho množstva chutí, ktoré človeku otvorili nové obzory. Aký to malo efekt na ľudský osud? Úvaha Ruka a lyžica pochádza z knihy Ľudovíta Karchňáka. Pochúťky z jeho aforizmov vám prečíta Jozef Šimonovič.

...Nerada jem. Jem len vtedy, keď mi v žalúdku škvŕka od hladu a mám pocit že omdliem. Vtedy do seba nahádžem hocičo a je mi fajn...," začína svoje rozprávanie Oľga Feldeková. Na záver týždňa si vychutnajte jej glosu, v ktorej sa vyznáva zo svojho vzťahu k jedlu a vareniu. To je obzvlášť náročné, najmä ak má nakŕmiť svoju rozvetvenú rodinu, vtedy si Oľga vyhŕňa rukávy už o šiestej ráno.

Program rádií

Scenár: Martin Šenc
Text: Lucia Šaráková

Ilustračné snímky: pixabay.com, unsplash.com, wikipedia.org






Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame