Uzatvárame tému ľudských zmyslov

Uzatvárame tému ľudských zmyslov

Po témach zrak, čuch, sluch a chuť sa v tomto týždni venujeme hmatu. Na Litere tak uzatvárame dvojmesačnú kapitolu venovanú ľudským zmyslom.

Rok 2014 sa na Rádiu Litera zameriava na človeka a približuje jeho vzťahy k spoločnosti. Od začiatku roka sme tento leitmotív začali realizovať témou ľudských zmyslov, v rámci ktorej sme sa postupne venovali každému z piatich ľudských zmyslov. Ponúkli sme rôzne silné relácie o pevnej vôli a radosti napriek neľahkej životnej situácii, pásma o zložitých osudoch zrakovo či sluchovo postihnutých ľudí alebo tých, ktorí sa im venujú na plný úväzok, rozhlasové hry či dramatizácie, ktoré vhodne dopĺňali umelecko-dokumentárne relácie. Do vysielania sme okrem toho pridali aj niekoľko nových cyklov, ktoré smerujú k predstaveniu známych, ale aj neznámych ľudí, vzťahov či spoločenských otázok: Sociologický slovník, Skicár (Človek medzi nami), Portréty, Z korešpondencie slávnych či Ľudia, udalosti, fakty.

V aktuálnom programe si môžete vypočuť čítanie na pokračovanie úspešnej belgickej autorky Amélie Nothombovej. Román Metafyzika trubíc je humorným rozprávaním o prvých troch rokoch živej bytosti, ktorú autorka nazýva originálne a výstredne - trubica. Odporúčame aj dvojdielne životopisné pásmo Čítanie v tme, ktoré podľa knihy Margaret Davidsonovej spracovala Beáta Panáková. Za osemdesiat minút sa dozviete mnoho informácií o jednej z najvýznamnejších osobností našej histórie Louisovi Brailleovi, vynálezcovi písma pre nevidiacich. Úryvky čítajú deti zo ZŠ pre nevidiacich a slabozrakých v Bratislave.

Pre fanúšikov umeleckej dramatiky sme na tento týžden vybrali rozhlasovú hru Petra Juščáka Cena za dotyk, ktorá opisuje osudy slovenského emigranta v západoeurópskej krajine, ktorý až po mnohých sklamaniach prelomí bariéry neporozumenia a osamelosti; rozhlasovú hru Petra Gregora Prst, kde sa satirickým okom pozrie na súčasný svet, ktorému vládnu peniaze; rozhlasovú dramatizáciu románu Júliusa Barča-Ivana Železné ruky s témou generačných problémov mezdi otcom a synom; a rozhlasovú hru pre mládež Zuzany Križkovej Etudy pre šesť prstov a tenisky o zložitosti duše dospievajúcich.

V špeciálnej relácii Antropologický slovník si jeho autor Peter Turčík posvieti na to, ako determinuje človeka asi jeden z najdôležitejších zmyslov z pohľadu antropológov – hmat. Vo fíčri Sone Koželovej Dotyk v génoch sa zasa zamyslíme nad ľudskými potrebami a uvedomíme si, ako veľmi sú potrebné dotyky v živote človeka.

Želáme príjemné počúvanie aj ďalších relácií v našej aktuálnej ponuke!

Martin Šenc

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame